!
Понеделник, 15 Юли 2024
15
юни
2
 

Отпада изискването за 50% аутопсии в базите за обучение

Необходимостта от промяна е била подкрепена както от лечебни заведения, така и от БЛС

Понеделник, 15 Юни 2020 | 10:25:45 Надежда Ненова
2

Изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, ще бъдат изменени с цел синхронизиране на Наредбата с наредбата, която утвърждава медицинските стандарти и въвеждането на по-обективни индикатори, които характе

Изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, ще бъдат изменени с цел синхронизиране на Наредбата с наредбата, която утвърждава медицинските стандарти и въвеждането на по-обективни индикатори, които характеризират дейността на структурите в лечебните заведения, които ще обучават студенти и/или специализанти, по най-обективния начин. Това става ясно от проекта за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2019 г. за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, публикувана за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

Индикаторът „използваемост на леглата“ се заменя

с „обем на осъществената дейност“,

който според министерството, много по-точно определя количествените параметри на осъществяваната дейност. „Това е единият от индикаторите, стойността на който не може да бъде постигната от значителен брой стационарни структури, е използваемостта на леглата, която трябва да е не по-малка от 70% през последните 12 месеца преди подаване на заявлението от лечебното заведение за получаване на одобрение за извършване на обучение. Анализът на причините за това показва, че ниската използваемост на леглата в повечето структури не се дължи на малък обем дейност, а по-скоро на

несъответстващо висок брой легла, който лечебните заведения поддържат

Причината за това е свързана с управленските решения в лечебните заведения, които се повлияват от правилата в договарянето с НЗОК и по-конкретно договарянето за дейност върху определен брой легла, съобразен с потребностите съгласно Националната здравна карта. В тази връзка лечебните заведения се стремят към договаряне върху по-голям брой легла, което им гарантира възможност за увеличаване на дейността и съответно по-големи приходи. Следователно използваемостта на леглата не се оказва обективен критерий за оценка на обема на осъществяваната дейност в структурата, която се оценява“, пише в мотивите на МЗ към проекта.

Изцяло се отменя индикаторът, отнасящ се за процента на аутопсии спрямо починалите в структурата лица. В момента изискването е броят на извършените аутопсии на починалите в лечебното заведение пациенти да бъдат не по-малко от 50% спрямо починалите в структурата. От МЗ признават, че то е неизпълнимо за всички лечебни заведения. „В Закона за здравето е определено, че на лицата, починали в лечебно заведение, се извършва патологоанатомична аутопсия след уведомяване на родител, пълнолетно дете, съпруг, брат или сестра. По изрична молба на близките на починалия ръководителят на лечебното заведение може да издаде заповед за освобождаване от патологоанатомична аутопсия. Възползвайки се от тази законова възможност,

по-голямата част от близките на починали в лечебните заведения лица настояват за освобождаване от аутопсия,

което е обусловено от различни причини, включително и религиозни. В тези случаи ръководителите на лечебните заведения нямат причини да не уважат искането на близките, освен ако не са налице изрични медицински индикации за необходимостта да се извърши аутопсия, каквито се наблюдават сравнително рядко“, уточняват от министерството.

Невъзможността по обективни причини по-голямата част от лечебните заведения да изпълнят тези индикатори, е била установена още в началото на прилагането на Наредбата (след 23 ноември 2019 година), като необходимостта от промяна е била подкрепена както от лечебни заведения, така и от БЛС.

Очакваният резултат от предложената промяна, е да се премахне ограничаването на възможностите на лечебните заведения и отделните структури в тях да осъществяват обучение на студенти и/или специализанти в системата на здравеопазването, за да нямало

концентрация на много обучаващи се в малко на брой лечебни заведения

в 4-5 големи градове в страната. Това от своя страна пък е свързано с недостиг на кадри от съответните професионални групи, тъй като практическото обучение на студентите и специализантите в системата на здравеопазването е силно затруднено. „Последствията от това са за цялото общество, тъй като кадровата осигуреност в здравеопазването като цяло и най-вече със специалисти във възрастовата група от 25 до 45 години е на критичния минимум“, допълват от министерството.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gq*V

ПАЦИЕНТ 15.06.2020 12:23:36

Старчето здравен министър съвсем изкука, а БЛС, както винаги му приглася послушно! Какви качествени доктори може да произведе болницата в Каспичан, която няма как да не отговори на критериите на МЗ, особено ако има и депутат в парламента от това населено място?

ПОЗИЦИЯ 15.06.2020 12:09:33

СЕГА КАЧЕСТВОТО НА МЕДИЦИНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ ПАДНЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ! ПРИ ВСЕ ПО-СНИЖАВАЩИ СЕ КРИТЕРИИ ВСЯКА БОЛНИЧКА СТАНА УНИВЕРСИТЕТСКА, БЪЛВАЩА ВСЯКАКВИ МЕДИЦИНСКИ КАДРИ - ВСИЧКИ / ДОРИ И ДОКТОРИТЕ/ НА НИВО ПАРАМЕДИЦИ И ПО-НИСКО! ТАКА АКО ПРОДЪЛЖАВА ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ИМ СЕ ПРИЗНАВАТ ДИПЛОМИТЕ В ЧУЖБИНА! А МОЖЕ БИ ТОЧНО ТОВА Е ЦЕЛТА, ЗА ДА СЕ СПРЕ ИЗТИЧАНЕТО НА "МЕДИЦИ" ОТ БУЛГАРИСТАН!


Всичко за коронавируса
Още новини
Хората, определящи се като „сови“, са с по-високи когнитивни резултати
15.07.2024 08:52:43

Хората, определящи се като „сови“, са с по-високи когнитивни резултати

Изследване върху ефекта от съня върху дейността на мозъка установи връзка между индивидуалните пр ...

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...