!
Събота, 20 Юли 2024
16
дек
 

От вестниците: Броят на лекарите у нас, затворено отделение на болница, болно бебе лети спешно до Виена

Петък, 16 Декември 2016 | 15:08:25


Данните на Евростат за броя на лекарите в ЕС са една от основните здравни теми в печата днес. Акцентът, из

Данните на Евростат за броя на лекарите в ЕС са една от основните здравни теми в печата днес. Акцентът, избран от „Труд“, е съотношението между младите и възрастните лекари у нас. „Броят на лекарите у нас на възраст над 65 години превишава броя на младите лекари до 35 години. Това показва анализ на Евростат за медицинския персонал в здравеопазването на Евросъюза през 2014 г. Тогава медиците в страната ни над 65 години са били 3555 (12,3%) срещу 2356 лекари до 35 години (8,2%)“, пише изданието, като отбелязва, че България е на седма позиция сред 28-те страни членки на ЕС по брой на лекарите на глава от населението.

„В следващите десетилетия застаряването на населението в ЕС ще бъде голямо предизвикателство за сектора здравеопазване, отчита анализът на Евростат. Търсенето на услуги в сферата на здравеопазването ще се увеличи драстично, а делът на хората в „бели престилки“ вероятно ще намалее“, допълва публикацията.

„Монитор“ пък разговаря с председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев по темата. „Напълно възможно е Евростат да отчитат броя на лекарите според издадените дипломи от медицинските университети, коментира пред "Монитор" председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Проблемът е, че колкото и лекари да имаме, те не са разпределени равномерно из страната. Като изключим университетските центрове, в цели области няма специалисти. Наред с педиатри, неонатолози, съдебни медици вече се чувства недостиг и на хирурзи, допълни д-р Грозев и уточни, че немалко медици заминават в чужбина или преминават във фармацевтичния сектор заради по-добро заплащане“, четем във вестника.

„По негова информация към края на годината се очертава удостоверенията, които издава съсловната организация за работа или специализация в чужбина, да ударят цифрата 500“, уточнява вестникът.

Изданието коментира данните така: „Всяка година почти един випуск новодипломирани медици си издава удостоверение за работа или специализация в чужбина.

Българската здравна система напълно основателно може да бъде наречена Д-р Ох, боли. И то не защото лекарите ни са калпави, а защото ги няма. Здравеопазването ни боледува от десетилетия от недостиг на кадри. Напълно логично е медиците да заминават в чужбина при пръв удобен случай или да се ориентират към други сектори, в които могат да практикуват познанията си срещу достойно заплашване. Всяка година почти един випуск новодипломирани медици си издават удостоверение от Българския лекарски съюз за работа или специализация в чужбина. Същевременно Евростат отчита, че България е на седмо място по брой лекари на глава от населението. Тази статистика, колкото и да е вярна, трябва да бъде пояснена. Наистина страната ни обучава лекари и ако се пресметне броят издадени дипломи от медицинските университети, ще се окаже, че здравните ни нужди са презадоволени. Действителността обаче е безкомпромисна: страната ни обучава доктори за Европа, че дори за Канада и САЩ. Това колкото и да ни радва, защото спор няма, нашите момичета и момчета са кадърни, дваж повече ни натъжава. Защото страната ни има нужда от тях, но не им предоставя възможност да заработват достойни заплати, с които не само да преживяват, но и да отгледат и възпитат поколение.“

Няколко ежедневника съобщават за затваряне на отделение в столична общинска болница. „Отделението по урология в Първа МБАЛ в София, което разполага с 20 болнични легла, изненадващо спря работа. Това съобщи началникът му д-р Стоян Георгиев. Той бил извикан пред директорския борд във вторник след операция на пациент и му било съобщено, че е уволнен и отделението се закрива в четвъртък, въпреки че в момента има трима оперирани пациенти, които няма как да бъдат изписани. Като причина за закриването на отделението се посочва недостатъчният брой лекари и медицински сестри. По-голямата част от персонала напускал напоследък заради ниски заплати. По думите на д-р Георгиев заплатите за начинаещи лекари в общинските болници не е повече от 600-700 лв., а неговата е 800 лв., въпреки че работи от 35 години. По думите на Георгиев директорът и бордът не се поинтересували от възможностите за решение на проблема. Според д-р Георгиев може отделението да премине от второ на първо ниво на компетентност и да се намали капацитетът му. Лекарят е убеден, че заедно с двамата специализанти и дежурните лекари в болницата безпроблемно могат да продължат грижата за пациентите“, пише „Дума“.

„Директорът на болницата доц. д-р Цветомир Димитров уверява, че с изключение на урологията „другите отделения си вървят перфектно“. Той уверява, че закриването на отделението е временно и до няколко месеца ще се търси решение и ще бъде набран нов екип“, допълва изданието.

Ежедневниците отразяват и съобщението, публикувано вчера от Министерството на отбраната, за откарано с военен самолет болно бебе до Виена. „4-месечно момиченце с рядка болест бе транспортирано по спешност във Виена с военен самолет "Спартан".

То е със съдово-туморно образувание в областта на шията, съобщи шефът на фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. В нощта срещу четвъртък детето е било прието в специализиран австрийски център за лечение на неговото заболяване. Самолетът с командир капитан Пламен Дончев излетял в 20 ч от летище София и се прибрал в 2 ч след полунощ“, пише „24 часа“.

„Момиченцето вече било лекувано там, терапията трябвало да продължи през януари. Тези дни обаче състоянието му внезапно се влошило и по спешност било прието в Националната кардиологична болница в София, където освен специализираните звена за детска кардиология и кардиохирургия работи едно от водещите у нас педиатрични отделения за дихателна реанимация. След консулт специалистите взели решение детето да се изпрати във Виена. Най-бързо това можело да стане с военнотранспортния самолет "Спартан" - при военните процедурата за задействане е без посредници. Машината разполага със специален медицински модул, който при нужда оперативно заменя товарния или пътническия“, допълва ежедневникът и уточнява, че се очаква детето да бъде оперирано във Виена.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
s$kq


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...