Петък, 23 Октомври 2020
08
дек
 

От вестниците: НЗОК ще плаща лекарства по икономическа целесъобразност

Четвъртък, 08 Декември 2016 | 15:08:25


„Надзорният съвет на здравната каса за пръв път взима писмено решение, според което лично той ще опр

„Надзорният съвет на здравната каса за пръв път взима писмено решение, според което лично той ще определя с какви скъпи медикаменти да се лекуват пациентите, като това ще става по критерий икономическа целесъобразност”, четем днес в „Капитал Daily”.

„Досега надзорният съвет никога не е определял с какво да се лекуват пациентите, нито пък си е позволявал да вписва в документите икономическа целесъобразност, което означава най-евтиното възможно лекарство и смяна на медикаментите на големи групи пациенти в зависимост от това дали има пари. Касата планира да въвежда подобни критерии и при други групи, в които има скъпоструващо биологично лечение, като например при хепатит С, става ясно от протокола от заседанието на надзорния съвет. Ако мярката се приложи към всички иновативни лекарства, това категорично ще наруши правата на пациентите на най-добро лечение за заболяването им, а надзорният съвет, част от който не е съставен от лекари, ще поеме отговорност за това”, отбелязва изданието.

„Решението е взето на база на анализ на нарастването на средствата, които касата плаща за лекарства. От него е видно, че най-голямо като стойност е нарастването при онколекарствата. Плащанията за тях са се увеличили от 115.5 млн. на 137.9 млн. лв., но като процент нарастването е 19%. Явно решена, че няма как да спести от лекарства срещу рак, институцията започва акцията по затягането на предписване на скъпи лекарства в друга група - на пациентите с ревматоидни артрити, защото плащанията й за биологична терапия са се увеличили с 11 млн. лв. в сравнение с миналата година и се очаква до достигнат 83 млн. лв.

Пациентските организации съобщиха пред "Капитал", че за пръв път виждат подобно нещо (което определиха като наглост) - да ги лекуват по икономически критерии, и то хора, които като цяло нямат медицинско образование или ако имат, категорично не са специалисти по тези заболявания. От НЗОК съобщиха, че идеята е всички пациенти на биологична терапия да влизат в болница, за да бъдат проследени и да им бъдат направени необходимите изследвания. Това става по тяхно желание, тъй като извън болниците няма достатъчно специалисти и изследванията са скъпи, коментираха от пресцентъра. Оттам обаче не успяха да обяснят защо надзорният съвет планира да въвежда критерии за икономическа целесъобразност”, коментира още публикацията.

Няколко ежедневника продължават да следят случая, при който на възрастен мъж в Русе бе прелята заразена кръв. „Медицинска грешка е допусната при случая в Русе, където на пациент бе прелята заразена с малария кръв. Така отговори на журналистически въпроси вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който бе в Русенския университет като лектор на тема съвременни заплахи пред общественото здраве у нас. Епидемиологът обаче е категоричен, че няма опасност за общественото здраве и обясни, че всяка дарена кръв се изследва”, пише „Стандарт”.

„Според д-р Кунчев под въпрос е маларията да е пряка причина за смъртта на възрастния пациент, който е имал и други придружаващи заболявания. В русенската болница в Русе тече проверка за смъртен случай на 80-годишен мъж, на когото е прелята кръв, заразена с малария, дарена от чуждестранен студент. Ангел Кунчев обясни, че последните данни, които е получил от лабораторията на Центъра за заразни и паразитни болести, показват ниско ниво на маларийния плазмодий в кръвта на кръводарителя. "Това значи, че вероятно при нормални условия, ако трябваше да се предаде по нормалния път с комари, това въобще нямаше да стане. Явно този младеж е имал доста старо заболяване, но при този тип малария плазмодият се запазва в черния дроб и при някакъв срив в имунитета може пак да се появи в кръвта", обясни здравният инспектор”, четем още във вестника.

„Телеграф” пък се спира на оповестената вчера от прокуратурата присъда на семейство медици за укриване на данъци. „Семейство медици и тяхната дъщеря бяха осъдени за това, че са скрили 107 бона данъци. Това съобщиха вчера от апелативната прокуратура във Велико Търново. Главата на семейството Тодор X. е признат за виновен и осъден за това, че в периода от септември 2010 г. до декември 2013 г. в Габрово като управител на ДКЦ в Севлиево избегнал данъчни задължения в размер на 107 872 лв., като не подал задължителната данъчна декларация. През периода от юни 2010 г. до юли 2013 г. като едноличен търговец, той не платил и данъчни задължения в размер на 24 029 лв. Мъжът е осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лева.

Съпругата му Катя X. е призната за виновна за това, че на 22 август 2011 г. като длъжностно лице в качеството си на член на съвета на директорите на ДКЦ присвоила 77 000 лв. Тя изтеглила сумата от банковата сметка на ДКЦ-то и на същата дата ги внесла в личната си банкова сметка. Дъщерята на семейството Елена X. пък е призната за виновна за това, че като ръководител звено "Изследване и развитие клинични проучвания" в ДКЦ-Севлиево присвоила общо 10 000 лв. Наложено й е наказание от 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок”, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vHWt


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
EMA одобри първата тройна лекарствена комбинация за лечение на ХОББ
23.10.2020 08:58:24

EMA одобри първата тройна лекарствена комбинация за лечение на ХОББ

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба CHMP на Европейската агенция по лекарства ...

1595 са заразените с COVID-19 вчера, 59 от тях са медици
23.10.2020 07:47:02

1595 са заразените с COVID-19 вчера, 59 от тях са медици

1595 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. Направените PCR те ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...