!
Понеделник, 04 Март 2024
08
дек
 

От вестниците: НЗОК ще плаща лекарства по икономическа целесъобразност

Четвъртък, 08 Декември 2016 | 15:08:25


„Надзорният съвет на здравната каса за пръв път взима писмено решение, според което лично той ще опр

„Надзорният съвет на здравната каса за пръв път взима писмено решение, според което лично той ще определя с какви скъпи медикаменти да се лекуват пациентите, като това ще става по критерий икономическа целесъобразност”, четем днес в „Капитал Daily”.

„Досега надзорният съвет никога не е определял с какво да се лекуват пациентите, нито пък си е позволявал да вписва в документите икономическа целесъобразност, което означава най-евтиното възможно лекарство и смяна на медикаментите на големи групи пациенти в зависимост от това дали има пари. Касата планира да въвежда подобни критерии и при други групи, в които има скъпоструващо биологично лечение, като например при хепатит С, става ясно от протокола от заседанието на надзорния съвет. Ако мярката се приложи към всички иновативни лекарства, това категорично ще наруши правата на пациентите на най-добро лечение за заболяването им, а надзорният съвет, част от който не е съставен от лекари, ще поеме отговорност за това”, отбелязва изданието.

„Решението е взето на база на анализ на нарастването на средствата, които касата плаща за лекарства. От него е видно, че най-голямо като стойност е нарастването при онколекарствата. Плащанията за тях са се увеличили от 115.5 млн. на 137.9 млн. лв., но като процент нарастването е 19%. Явно решена, че няма как да спести от лекарства срещу рак, институцията започва акцията по затягането на предписване на скъпи лекарства в друга група - на пациентите с ревматоидни артрити, защото плащанията й за биологична терапия са се увеличили с 11 млн. лв. в сравнение с миналата година и се очаква до достигнат 83 млн. лв.

Пациентските организации съобщиха пред "Капитал", че за пръв път виждат подобно нещо (което определиха като наглост) - да ги лекуват по икономически критерии, и то хора, които като цяло нямат медицинско образование или ако имат, категорично не са специалисти по тези заболявания. От НЗОК съобщиха, че идеята е всички пациенти на биологична терапия да влизат в болница, за да бъдат проследени и да им бъдат направени необходимите изследвания. Това става по тяхно желание, тъй като извън болниците няма достатъчно специалисти и изследванията са скъпи, коментираха от пресцентъра. Оттам обаче не успяха да обяснят защо надзорният съвет планира да въвежда критерии за икономическа целесъобразност”, коментира още публикацията.

Няколко ежедневника продължават да следят случая, при който на възрастен мъж в Русе бе прелята заразена кръв. „Медицинска грешка е допусната при случая в Русе, където на пациент бе прелята заразена с малария кръв. Така отговори на журналистически въпроси вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който бе в Русенския университет като лектор на тема съвременни заплахи пред общественото здраве у нас. Епидемиологът обаче е категоричен, че няма опасност за общественото здраве и обясни, че всяка дарена кръв се изследва”, пише „Стандарт”.

„Според д-р Кунчев под въпрос е маларията да е пряка причина за смъртта на възрастния пациент, който е имал и други придружаващи заболявания. В русенската болница в Русе тече проверка за смъртен случай на 80-годишен мъж, на когото е прелята кръв, заразена с малария, дарена от чуждестранен студент. Ангел Кунчев обясни, че последните данни, които е получил от лабораторията на Центъра за заразни и паразитни болести, показват ниско ниво на маларийния плазмодий в кръвта на кръводарителя. "Това значи, че вероятно при нормални условия, ако трябваше да се предаде по нормалния път с комари, това въобще нямаше да стане. Явно този младеж е имал доста старо заболяване, но при този тип малария плазмодият се запазва в черния дроб и при някакъв срив в имунитета може пак да се появи в кръвта", обясни здравният инспектор”, четем още във вестника.

„Телеграф” пък се спира на оповестената вчера от прокуратурата присъда на семейство медици за укриване на данъци. „Семейство медици и тяхната дъщеря бяха осъдени за това, че са скрили 107 бона данъци. Това съобщиха вчера от апелативната прокуратура във Велико Търново. Главата на семейството Тодор X. е признат за виновен и осъден за това, че в периода от септември 2010 г. до декември 2013 г. в Габрово като управител на ДКЦ в Севлиево избегнал данъчни задължения в размер на 107 872 лв., като не подал задължителната данъчна декларация. През периода от юни 2010 г. до юли 2013 г. като едноличен търговец, той не платил и данъчни задължения в размер на 24 029 лв. Мъжът е осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лева.

Съпругата му Катя X. е призната за виновна за това, че на 22 август 2011 г. като длъжностно лице в качеството си на член на съвета на директорите на ДКЦ присвоила 77 000 лв. Тя изтеглила сумата от банковата сметка на ДКЦ-то и на същата дата ги внесла в личната си банкова сметка. Дъщерята на семейството Елена X. пък е призната за виновна за това, че като ръководител звено "Изследване и развитие клинични проучвания" в ДКЦ-Севлиево присвоила общо 10 000 лв. Наложено й е наказание от 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок”, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FHg4


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...