Сряда, 30 Ноември 2022
22
ноем
 

От вестниците: Обвинения за Москов и Персенски, отмяна на пръстовата идентификация

Вторник, 22 Ноември 2016 | 15:08:25


Две са основните теми, засягащи здравния сектор, в пресата днес: обвиненията срещу здравния министър в оста

Две са основните теми, засягащи здравния сектор, в пресата днес: обвиненията срещу здравния министър в оставка и спирането на текст за пръстовата идентификация.

„Здравният министър в оставка Петър Москов и заместникът му Адам Персенски бяха обвинени от прокуратурата за бартера с Турция за 3 вида ваксини. Така в понеделник Москов стана първият министър от втория кабинет на Бойко Борисов, привлечен под наказателна отговорност”, отбелязва „24 часа”.

„Според прокуратурата на 9 юли 2015 г. в съучастие със заместника си, за да набави облага за здравното министерство на Турция получаване чрез дарение на 5 000 000 дози ваксина срещу туберкулоза БЦЖ, Москов не е изпълнил задълженията си. Заради това за българското здравно министерство настъпили имуществени и неимуществени вреди”, пише изданието, като уточнява, че според магистратите при вноса им не били изпълнени процедурите по издаване на разрешение от агенцията по лекарствата.

Второто обвинение на Москов е за престъпление по служба и засяга произведените в „Бул Био” БЦЖ ваксини. „На 27 ноември 2015 г. пак с Персенски, той превишил властта си и използвайки положението си и служебната зависимост на управителя на "Бул Био" Любомир Димитров, анулирал задължение на МЗ към дружеството. Това станало чрез сключване на договор за дарение, по силата на който фирмата дарила на ведомството 5 000 000 дози ваксина срещу туберкулоза. В действителност на 13 май 2015 г. министърът изпратил на дружеството писмо, с което му възложил производство на ваксини БЦЖ. Те уж били за нуждите на страната. Производствените разходи били в размер на 413 370 лв.”, четем още във вестника.

„Обвинението в безстопанственост пак е за "Бул Био", но с шеф Росен Алексиев. Москов не контролирал Алексиев при производството на 1 млн. неетикетирани ампули ваксина "Тетадиф", подлежащи на унищожаване. Щетата е над 110 000 лв., колкото разходите за произвеждането им”, допълва „Труд”.

„Стандарт” пък отбелязва: „Тримата прокурори, занимаващи се с казуса около ваксините, са събрали още през септември достатъчно аргументи за обвинение на Петър Москов. "Съзнателно взеха решение да изчакат края на предизборната кампания, за да няма какъвто и да е политически отпечатък върху нашата работа", каза говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, в отговор на въпрос дали привличането на Москов като обвиняем има общо с подадената от правителство оставка през миналата седмица.”

И още: „Обяснения защо са подписали решението за бартер ще дават днес в следствието 18-те министри от кабинета "Борисов 2", съобщи още Арнаудова. Източници, запознати с разследването, съобщиха за "Стандарт", че премиерът в оставка Бойко Борисов няма да бъде викан.”

Новината за решението на съда по отношение на регистрация в болница с пръстов отпечатък също е отразена от почти всички издания. „Тричленен състав на Върховния административен съд отмени наредбата, с която от 1 ноември всяка болница беше задължена да взема пръстови отпечатъци от пациентите си. Според магистратите тя е нищожна, защото реално е дописала закона, което е абсолютно недопустимо според нормативната уредба на страната. Освен това противоречи на европейски регламент, според който трябва системите да са така изградени, че да е възможно данните да се обменят между страните-членки. Т.е. трябва да е като в останалите държави Решението е по жалба на една от пациентските организация в страната, като предстои произнасяне на втората инстанция - петчленен състав на ВАС. До неговото решение обаче съдът спира изпълнението на наредбата”, четем в „Монитор”.

„Сега” е по-подробен: „Върховният административен съд отмени въвеждането на задължителна пръстова идентификация за получаване на лечение. Причината е, че то е въведено с наредба - тази за достъпа до медицинска помощ, а според съда подобно нещо трябва да се регламентира със закон. Затова и тричленен състав на съда спря действието на текста в наредбата до окончателно произнасяне”, започва изданието и пояснява: „Дефинирането и въвеждане на процедура по създаването (генерирането) на код от пръстов отпечатък не е допустимо да става с наредба на МС", пише в мотивите на съда. По принцип в Закона за здравното осигуряване има текст, според който "Националната здравноосигурителна каса изгражда информационна система, която съдържа регистър на осигурените лица, включващ: паспортни данни; уникален идентификационен номер". Според друг текст от закона обаче "при ползване на медицинска помощ осигурените лица са длъжни да представят документ за самоличност, а изпълнителите на медицинска и дентална помощ да извършат проверка на здравноосигурителния статус на лицата съгласно данни на Националната агенция за приходите". В закона обаче не пише какво представлява уникалният идентификационен код на пациента, а от друга страна, изрично е посочено, че за да получи лечение, човек трябва да даде личната си карта и да има платени здравни вноски, без задължението да дава и пръстов отпечатък. Именно затова въвеждане на допълнително задължение за достъп до лечение не трябва да става с наредба, а с промени в самия закон, смятат магистратите.”

И още: „Освен това въвеждането на отпечатъците противоречи на европейския регламент за електронна идентификация в ЕС. В частта му за здравеопазването пише, че "когато хората пътуват с цел лечение, достъпът до тяхната здравна документация трябва да е възможен в държавата, където се извършва лечението". "Въвеждането на пръстов идентификатор вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност) усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право", пише в мотивите на съда.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ABjd


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...