!
Понеделник, 15 Юли 2024
21
дек
 

От вестниците: Фармафирми искат преразглеждане на условията в е-търга за лекарства

Сряда, 21 Декември 2016 | 15:08:25


„Трите неправителствени организации на фармацевтичната индустрия и Американската търговска камара в

„Трите неправителствени организации на фармацевтичната индустрия и Американската търговска камара в България - AmCham, поискаха Министерството на здравеопазването да преразгледа условията по обществената поръчка за снабдяване на 145 болници с лекарства за две години напред. Търгът, който е на стойност 1.2 млрд. лв. без ДДС, или 1.440 млрд. лв., беше обявен на 2 декември, когато правителството вече беше в оставка”, четем днес в „Капитал Daily”.

Вестникът припомня, че от 363 болници в процедурата са заявили участие 145 клиники, а от 291 търговци ще участват само 30, като търгът ще бъде за 800 лекарства, които не покриват нуждите на болничните аптеки.

„Ако фармацевтичните компании откажат да участват в търга при сегашните условия, това ще го провали. Те посочват пет причини, поради които обществената поръчка трябва да бъде пренаписана. В отвореното писмо се допълва, че асоциациите биха искали да се изгради по-бърза, качествена и сигурна система за снабдяване на болниците с лекарства”, отбелязва ежедневникът.

„Здравният министър пусна търга с идеята да се намалят цените на лекарствата, които клиниките купуват. В същото време само държавните и общинските болници дължат на доставчиците си, основно лекарствени компании, над половин милиард лева, като над 150 млн. лв. от тях са просрочени.

Болниците по правило плащат поне година след доставката и са известни като нередовни платци. Търгът едва ли би променил финансовата им дисциплина”, коментира още публикацията.

Някои издания отразяват информацията за операциите на две деца в „Пирогов”. „Две тригодишни момиченца бяха спасени от лекарите в „Пирогов” благодарение на уникални операции, при които се поставят импланти. Едното от тях било с 90 градуса изкривяване на гръбнака. И при двете е приложена така наречената система „растящи ребра”, пише „Телеграф”.

„Тя се изразява в това, че с течение на времето след поставянето на импланта е възможно неговото разпъване с растежа на детето”, обяснява д-р Атанас Кацаров, който заедно с проф. Росен Дребов спасил живота на малките момиченца. Имплантите са изключително скъпи и са осигурени са от Фонда за лечение на деца. Те помагат при отстраняването на дефекти в гръдния кош и гръбначния стълб, каквито има при двете малки пациентки Сияна и Светлозара”, допълва вестникът и уточнява: „При Светлозара изкривяването в гръбначния стълб било около 90 градуса. Тя страда от вродена сколиоза. При този дефект се засяга дишането и сърдечната дейност на детето. Заради здравословния си проблем момиченцето не е могло да спи и да ходи. Днес тя вече прави всичко това. Лекарите помогнали и на малката Сияна, която страда от синдрома на Поланд, който е вроден дефект в развитието, свързан с липса на ребра, дефект в гръдния кош и аномалии в млечните жлези. Благодарение на операцията, направена й преди две години, момиченцето е живо. Тогава на детето са присадени изкуствени ребра. Сега се наложило момиченцето да бъде оперирано отново.”

„Монитор” пък коментира новината така: „Именно заради моменти като тези винаги трябва да се замисляме, преди да употребяваме изрази като „бялата мафия” и други подобни обидни квалификации за тези, които спасяват живот.

Във времената, в които живеем, насаждането на негативно отношение към лекарите е проява на безотговорност. Причислявайки всички в общия знаменател, обиждаме цяло едно съсловие, без което не може нито един човек. В което всъщност има изключително много качествени професионалисти и човеци, които се обрекли живота си на това да помагат. И за нито един от нас няма гаранция, че няма да опре до тях във всеки един момент.”

„Стандарт” пък съобщава за поредно дарение на болница, направено от научен институт. „Екип на Националния археологически институт с музей при БАН начело с директора доц. д-р Людмил Вагалински за седми път преди Коледа зарадва лекарите от неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” в Монтана с нова апаратура, съобщи д-р Антоанета Блажева, завеждащ отделението”, четем във вестника, който допълва: „Никой от състава на института не е свързан с Монтана, но всички били провокирани от телевизионно предаване за неонатологичното отделение, което преди 7 години нямало достатъчно кувьози за недоносените деца. Оттогава всяка година учените събират лични средства и купуват апаратура. Сега те донесоха 2 вакуумни помпи за бронхиална аспирация и комплект ларингоскоп, производство на немската фирма „Драгер”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Dre5


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...