Вторник, 15 Юни 2021
21
дек
 

От вестниците: Фармафирми искат преразглеждане на условията в е-търга за лекарства

Сряда, 21 Декември 2016 | 15:08:25


„Трите неправителствени организации на фармацевтичната индустрия и Американската търговска камара в

„Трите неправителствени организации на фармацевтичната индустрия и Американската търговска камара в България - AmCham, поискаха Министерството на здравеопазването да преразгледа условията по обществената поръчка за снабдяване на 145 болници с лекарства за две години напред. Търгът, който е на стойност 1.2 млрд. лв. без ДДС, или 1.440 млрд. лв., беше обявен на 2 декември, когато правителството вече беше в оставка”, четем днес в „Капитал Daily”.

Вестникът припомня, че от 363 болници в процедурата са заявили участие 145 клиники, а от 291 търговци ще участват само 30, като търгът ще бъде за 800 лекарства, които не покриват нуждите на болничните аптеки.

„Ако фармацевтичните компании откажат да участват в търга при сегашните условия, това ще го провали. Те посочват пет причини, поради които обществената поръчка трябва да бъде пренаписана. В отвореното писмо се допълва, че асоциациите биха искали да се изгради по-бърза, качествена и сигурна система за снабдяване на болниците с лекарства”, отбелязва ежедневникът.

„Здравният министър пусна търга с идеята да се намалят цените на лекарствата, които клиниките купуват. В същото време само държавните и общинските болници дължат на доставчиците си, основно лекарствени компании, над половин милиард лева, като над 150 млн. лв. от тях са просрочени.

Болниците по правило плащат поне година след доставката и са известни като нередовни платци. Търгът едва ли би променил финансовата им дисциплина”, коментира още публикацията.

Някои издания отразяват информацията за операциите на две деца в „Пирогов”. „Две тригодишни момиченца бяха спасени от лекарите в „Пирогов” благодарение на уникални операции, при които се поставят импланти. Едното от тях било с 90 градуса изкривяване на гръбнака. И при двете е приложена така наречената система „растящи ребра”, пише „Телеграф”.

„Тя се изразява в това, че с течение на времето след поставянето на импланта е възможно неговото разпъване с растежа на детето”, обяснява д-р Атанас Кацаров, който заедно с проф. Росен Дребов спасил живота на малките момиченца. Имплантите са изключително скъпи и са осигурени са от Фонда за лечение на деца. Те помагат при отстраняването на дефекти в гръдния кош и гръбначния стълб, каквито има при двете малки пациентки Сияна и Светлозара”, допълва вестникът и уточнява: „При Светлозара изкривяването в гръбначния стълб било около 90 градуса. Тя страда от вродена сколиоза. При този дефект се засяга дишането и сърдечната дейност на детето. Заради здравословния си проблем момиченцето не е могло да спи и да ходи. Днес тя вече прави всичко това. Лекарите помогнали и на малката Сияна, която страда от синдрома на Поланд, който е вроден дефект в развитието, свързан с липса на ребра, дефект в гръдния кош и аномалии в млечните жлези. Благодарение на операцията, направена й преди две години, момиченцето е живо. Тогава на детето са присадени изкуствени ребра. Сега се наложило момиченцето да бъде оперирано отново.”

„Монитор” пък коментира новината така: „Именно заради моменти като тези винаги трябва да се замисляме, преди да употребяваме изрази като „бялата мафия” и други подобни обидни квалификации за тези, които спасяват живот.

Във времената, в които живеем, насаждането на негативно отношение към лекарите е проява на безотговорност. Причислявайки всички в общия знаменател, обиждаме цяло едно съсловие, без което не може нито един човек. В което всъщност има изключително много качествени професионалисти и човеци, които се обрекли живота си на това да помагат. И за нито един от нас няма гаранция, че няма да опре до тях във всеки един момент.”

„Стандарт” пък съобщава за поредно дарение на болница, направено от научен институт. „Екип на Националния археологически институт с музей при БАН начело с директора доц. д-р Людмил Вагалински за седми път преди Коледа зарадва лекарите от неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” в Монтана с нова апаратура, съобщи д-р Антоанета Блажева, завеждащ отделението”, четем във вестника, който допълва: „Никой от състава на института не е свързан с Монтана, но всички били провокирани от телевизионно предаване за неонатологичното отделение, което преди 7 години нямало достатъчно кувьози за недоносените деца. Оттогава всяка година учените събират лични средства и купуват апаратура. Сега те донесоха 2 вакуумни помпи за бронхиална аспирация и комплект ларингоскоп, производство на немската фирма „Драгер”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rLS3


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
От утре: Без маски за работни колективи до 7 души, ваксинирани или преболедували COVID
15.06.2021 18:38:22

От утре: Без маски за работни колективи до 7 души, ваксинирани или преболедували COVID

Днес, 15 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за ...

Министърът: Хидроксихлорохинът, купен от предишното правителство, може да бъде бракуван
15.06.2021 17:41:42

Министърът: Хидроксихлорохинът, купен от предишното правителство, може да бъде бракуван

Предварителните резултати от проверката на начина на провеждане на процедурите по закупуване на л ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...