Петък, 14 Май 2021
27
септ
 

От вестниците: Чирков прави Черноморска болница край Варна наесен

Вторник, 27 Септември 2016 | 15:08:25


През есента на тази година проф. Алекандър Чирков ще започне изграждането на н

През есента на тази година проф. Алекандър Чирков ще започне изграждането на най-модерната не само за България, но и за Европа кардиоклиника, съобщава „24 часа“. Тя щяла бъде построена край Варна и ще се нарича Черноморска болница. Здравното заведение трябва да бъде изградено върху площ от 12 000 кв. м, от които 11 000 кв. м трябва да е застроената площ.

„В болницата ще има отделение по диагностика на сърдечносъдовите и белодробните заболявания, сектори за обща хирургия и за урология и ортопедия. Предвижда се и откриването на модерно отделение за спешна помощ. Проф. Чирков има уверение от НЗОК, че тя ще работи с болницата“, пише още изданието.

Медията допълва, че в Черноморската болница се предвижда да работят около 150 души персонал - лекари, медицински сестри, помощен екип, а кадрите, които ще работят в новата клиника, ще бъдат изпратени на двегодишно обучение в чужбина от септември тази година, когато ще стартира строителството на болницата.

Централна тема в днешния печат са оставките в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Според „Сега“ обществената легитимност на работата на Фонда е под въпрос, след като вчера още двама членове на обществения съвет подадоха оставки. „Тези оставки няма да блокират работата на фонда, но сериозно ще затруднят заседанията на обществения съвет, без чиято санкция не може да се взема решение за лечение на деца. Общо в ОС членуват 17 души. Кворум има, когато на заседанието присъстват поне половината от тях, а за решение са нужни поне 8 гласа. По правилник в съвета членуват 6-има лекари, по един представител на Министерството на здравеопазването, на Държавната агенция за закрила на детето, на Агенцията за социално подпомагане и на БЧК. Двама са представителите на неправителствените организации, занимаващи се с дарителство, двама - на пациентски организации, и трима - на медиите“, пише медията.

„Раздялата на Мустафа от майка му ще е по-тежка от болестта, с която се бори. Заболяването е такова, че най-голямата подкрепа пациентите получават от техните родители. Връзката с близките е най-сигурният начин детето да не се чувства изоставено. То е във възраст, в която има ясна представа за семейните взаимоотношения“, заявява Ивайла Георгиева, клиничен психолог в ИСУЛ пред „Телеграф“.

Според нея без подходящата психологична работа и подкрепа би могло да се говори за трайни последствия върху психиката на детето. „Т.е. това чувство на самота, на изолация, на изоставяне, на сепарация, което то е изживяло, особено на тази деликатна 9-годишна възраст, която е уязвима възраст за психиката и за биологичното развитие на детето. Това е период, в който то не бива да бъде оставяно само, защото след това трудно може да изгражда чувство на привързаност и да се доверява“, казва д-р Георгиева.

„България днес“ разкрива случай на момиче, назначено като лекар в Шуменската болница без да има нужното образование. „В лечебното заведение се появило момиче, което кандидатствало за работа. То обяснило, че има завършено медицинско образование, но очаква тепърва да си вземе дипломата. Затова представила само бележка с взетите си изпити и била назначена в неонатологичното отделение, където се полагат медицински грижи за новородените и по-специално за болните или недоносените. Още през първите дни на докторите им е направило впечатление, че момичето няма поведението на доктор и на моменти не знае какво се случва. Девойката се занимавала предимно с правенето на кафета и разнасянето на папки. Впоследствие момичето признало, че няма диплома за лекар и дори никога не е учила медицинска специалност. Единствената й "връзка" в тази сфера е съквартирантката й в общежитието, която учила медицина, и момичето от време на време поглеждало в учебниците й. Именно така се зародила мечтата й да стане лекар и един ден да работи в болница“, разказва изданието.

"Пропускът в системата е ясен и съществува от много години. Завършващите медицина си вземат изпитите през юни, а защитават дипломните си работи през юли. Дипломите си пък ги взимат едва през октомври. Ако искат да започнат работа по-рано, им се издава бележка от университета, че са завършили. В случая, вероятно момичето е подправило документа и е успяло да убеди ръководството на болницата да я назначи", обясняват пред „България днес“ здравни експерти.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3jxs


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ирландската здравна служба изключи IT системите си след кибератака
14.05.2021 16:32:58

Ирландската здравна служба изключи IT системите си след кибератака

Здравната служба на Ирландия (HSE) изключи своите компютърни системи на фона на опасения, които в ...

С уебинар отбелязаха Международния ден на сестринството в МУ-Пловдив
14.05.2021 15:51:04

С уебинар отбелязаха Международния ден на сестринството в МУ-Пловдив

Катедрата по сестрински грижи при ФОЗ на МУ – Пловдив отбеляза Международния ден на сестрин ...




Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...