Неделя, 26 Май 2024
23
март
6
 

Проф. Николай Габровски:

От години няма финансова актуализация на лекарския труд, а качеството, което предлагаме, е много добро

Петък, 23 Март 2018 | 09:49:27 Надежда Ненова
6

Проф. Николай Габровски завършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996г. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ "Царица Йоанна". В Клиниката по неврохирургия на болница "Пирогов" е от 1997 година. През 2005 годин

Проф. Николай Габровски завършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996г. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ "Царица Йоанна". В Клиниката по неврохирургия на болница "Пирогов" е от 1997 година. През 2005 година д-р Габровски защитава дисертация на тема "Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика". От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 г. е "доцент" по неврохирургия. През 2010 е избран за Заместник председател на Българско дружество по неврохирургия. През 2011 година е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов". От началото на същата година е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2014 година е избран за „професор" по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов", а от миналата година е и зам. директор на болницата, отговарящ за лечебната дейност. Проф. Н. Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

- Проф. Габровски, смятате ли, че преструктуриране и оптимизация в "Пирогов" ще дадат очаквания резултат?

- Оздравителният план за „Пирогов“ не е свързан с реалното уволняване на хора или намаляване на персонала. Това, което обаче трябва да направим, е свързано със структурата на отделенията и клиниките, която има „Пирогов“. В годините тя не е била променяна и на практика не отговаря на съвременните изисквания за една съвременна болница. Поради тази причина в момента имаме много отделения, които страдат от недостиг на кадри. Решихме да се обединят и отделенията, и кадрите, така че да имаме по-малко на брой, но по-ефективно работещи отделения. Това е нещо съвсем нормално и разумно и мисля, че ще се отрази изключително позитивно. В момента имаме неоправдано голям брой структури, а същевременно всяка от тях страда от недостиг на персонал, трудно се правят графици, трудно се правят екипи и като цяло имаме дефицит, който ни пречи дори да отговорим на стандартите. Реално с тази промяна, която разбира се, ще се извършва постепенно, се надявам структурите да се окомплектоват, да заработят по-добре, което е както в интерес на работещите, така и в тяхна защита. 

- Имате ли опасения, че някои от началниците на съществуващите клиники може да се почувстват засегнати, че няма да са началници?

- Нямам опасение, а съм абсолютно сигурен, че ще стане така, но все пак болницата, в която работим, е един голям организъм и няма как да го подчиним на отделни индивидуални желания. Ще се реформират и клиниките по травматология и по неврохирургия, въпреки че някой може би е очаквал, че ние ще пазим тези структури. Трябва да има промяна, която да е за доброто на болницата и дори временно да има дискомфорт, да има някакви не съвсем позитивни емоции, в средносрочен, а дори и в краткосрочен план всички ще осъзнаят, че това е полезно и необходимо.

- Очакват ли по-сериозни приходи от увеличаването на цените на клиничните пътеки?

- Като цяло не може да не сме доволни, че пътеките са повишени. Друг е въпросът, че голяма част от тях бяха толкова подценени в годините, че реално не е имало компенсация нито за инфлация, нито актуализация във връзка с лекарския труд. Това са едни хронични проблеми на здравната система. Все пак, според чергата, с която разполагаме, това е едно подобрение, което ни дава шанс да имаме малко по-добър приход. Няма да промени генерално нещата, но все пак е стъпка в правилната посока.

- До отмяна на лимитите на лечебните заведения все още обаче не се е стигнало. Как ще се отрази ограничението на дейностите и услугите, плащани от Здравната каса, на работата на „Пирогов“?

-  БЛС и НЗОК имаха неколкомесечни тежки преговори. Реално постигнатите финансови параметри бяха в горните на желаните от съсловието граници, което е голям успех. При така заложените параметри финансирането би трябвало да е достатъчно и лимитите реално да не се достигат. Не са решени всички проблеми, но е направена голяма крачка в правилна посока.

Оставям настрана болната тема, че по принцип парите, които се отделят за здраве в България, са пропорционално много по-ниски, отколкото в почти всички европейски страни. И от това страда системата от години. Все пак твърдя, че качеството, което предлагаме, е много добро, т.е. българският лекар работи много ефективно.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9*aU

Гост 23.03.2018 19:23:11

И точно агитката Балтов,Габровски,Чолаков и прочие ще увеличат заплатите на пироговци!Надявайте се!Аз си купувам пуканки и ще гледам пореден епизод на филма Гибелта на пироговци

Компетентен 23.03.2018 12:10:47

Изглежда в Пирогов ще увеличат заплатите с 300 лева твърдо, но ще намалят вариабилните приходи , извънреден труд и плащания, т.е. ще реализират скрито понижение на доходите. Трябва да си идиот за да не го разбираш. Колегите ще се ориентират до месец два обаче

Гост 23.03.2018 13:20:44

Като извършват скрит труд ще имат и скрито понижение . Ще крепят системата с извънреден труд и после що не се реформирала . Много сте интересни .

Гост 23.03.2018 15:27:17

Дано ти се наложи на тебе, върху тебе да се "трудят" скрито колегите! Боклук болшевишки!

Гост 23.03.2018 10:31:20

ДЪРЖАВАТА НЕ Е СЪБРАЛА ДАНЪЦИ, КОЛКОТО ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ. Общата сума на несъбраните данъци в България за периода е 25 млрд. лв. Тази сума е равна на всички здравноосигурителни плащания за последните десет години.

Истината 23.03.2018 10:11:37

Що не напишете, че кагебиста агент Иван Каракачан и началникът му от СИК наляха 82 000 000 български лева на руснаците за ремонт на 38 годишните руски бракми Мигове? Що бе? ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ РУСКОТО РОБСТВО, ИЗРОДИ МРЪСНИ? ДОКОГА? ДОКОГА РАЗНИ КАДЕСАРСКИ МРЪСНИЦИ ЩЕ СЕ ГАВРЯТ С МЪКАТА И ТРУДА НИ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...