!
Понеделник, 15 Юли 2024
05
юли
5
 

От днес всеки може да активира е-досието си с QR-код и помощ от РЗИ/РЗОК

Петък, 05 Юли 2024 | 17:12:44
5

Достъпът до здравното досие ще се получава чрез идентификатор по реда на Закона за електронната идентификация, със средство за електронна идентификация с ниво на осигуреност „високо“, които са интегрирани със системата за електронна автенти

Достъпът до здравното досие ще се получава чрез идентификатор по реда на Закона за електронната идентификация, със средство за електронна идентификация с ниво на осигуреност „високо“, които са интегрирани със системата за електронна автентикация, поддържана от Министерството на електронното управление или през мобилното приложение „еЗдраве“, активирано лично или чрез оправомощено служебно лице, на мобилно устройство. В последния случай активирането се извършва чрез изтегляне на QR код, който се сканира в мобилното устройство на гражданина, чрез което той достъпва своето електронно здравно досие.

Всичко това е валидно от днес с обнародването в Държавен вестник на промените в Наредбата за функционирането на НЗИС.

Активирането чрез оправомощено служебно лице се извършва безвъзмездно на място от оправомощени служители в регионалната здравна инспекция (РЗИ) или районната здравноосигурителна каса (РЗОК) по постоянния или настоящ адрес на лицето и във всички офиси на „Информационно обслужване“ АД.

За целта е необходимо заявление от гражданина по образец, утвърден със заповед на министъра на здравеопазването, което съдържа данни за заявителя – имена, ЕГН/ЛНЧ; данни за вида на мобилното устройство, на което ще бъде активирано приложението; описание на искането; дата и подпис на заявителя; данни за оправомощения служител, приел заявлението; дата и подпис на заявителя.

Заявлението съдържа и декларация от заявителя за истинността на заявените от него обстоятелства и се подава на хартия лично на място срещу представяне на документ за самоличност, от който е виден ЕГН/ЛНЧ на лицето.

Припомняме, че в първоначалния си вариант промените в Наредбата предвиждаха достъпът до пациентското електронно досие да става и чрез QR код, освен с досегашните КЕП и ПИК на НАП, а личните лекари да бъдат включени към оправомощените лица, които имат право да активират системата.

Според БЛС обаче липсваше гаранция за сигурността на личните данни на пациентите, ако достъпът до здравното им досие става чрез т.нар. сдвояване посредством QR код.

„Българският лекарски съюз смята за неприемливо и крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения на личните лекари, които са изцяло свързани с немедицинска дейност и по никакъв начин не са част от диагностично-лечебния процес. БЛС отказва да носи отговорност за изтичането на чувствителна информация и смята предложените промени в Наредба № Н-6 за функционирането на Националната здравноинформационна система, свързани с дейността на общопрактикуващите лекари, за необмислени и е против въвеждането им“, се казваше в тяхното становище.

Наредбата може да видите тукОще по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kL5p

До идиота 09.07.2024 00:09:18

Ама ти наистина си идиот в статията пише точно обратното - че можеш да следиш здравното си досие, ако искаш разбира се.

Идиот 07.07.2024 22:36:00

Всичко е свързано с източване на здравната каса, цената е хиляди загубени български животи. Никога здравната мафия няма да допусне българина да следи здравния си статус онлайн. Да не забравяме, единствената държава в света където мафията си има държава е България!

Буден 07.07.2024 16:57:16

Заврете си досиетата отзад нешастници

Гост 06.07.2024 19:55:45

Като прочетем какво пише в досиетата ни ще останем неприятно изненадани. Там са посочени неподозирани заболявания, прегледи, фалшиви диагнози за да се усвояват пари от пътеки и касата. На майка ми семейство от личен лекар и невролог бяха пренаписали учебник по нервни болести в досието й и постъпи в София в болница като ползвах тази фалшива информация и ялекуваха за несъществуващи заболявания. В резултат си изгуби разсъдъка, счупи си крака и краят е ясен. Това е престъпление спрямо хората. Затова не се доверявам на никой доктор.

Гост 07.07.2024 07:37:44

Ами ходи на врачка.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...