!
Неделя, 14 Април 2024
01
апр
3
 

От днес лекарствата за сърдечносъдови болести са по-евтини за пациентите

Понеделник, 01 Април 2024 | 17:29:22
3

От днес НЗОК ще заплаща лекарствени продукти от над 50 международни непатентни наименования (INN), предназначени за лечение на сърдечносъдови заболявания с по-високо ниво на реимбурсиране, припомнят от Здравната каса. Това ще намали значително доплащан

От днес НЗОК ще заплаща лекарствени продукти от над 50 международни непатентни наименования (INN), предназначени за лечение на сърдечносъдови заболявания с по-високо ниво на реимбурсиране, припомнят от Здравната каса. Това ще намали значително доплащането при над 600 000 пациенти.

Списъкът с лекарства е публикуван на интернет страницата на НЗОК, рубрика „Лекарства и аптеки”, подрубрика „Списъци с лекарствени продукти“. В него са отразени и промените за лекарствените продукти, за които има повишено ниво на заплащане, съдържащи една моносъставка, принадлежащи към международни непатентни наименования: Digoxin; Methildigoxin; Propafenone; Flecainide; Amiodarone; Pentaerithrityl; Isosorbide dinitrate; Isosorbide mononitrate; Molsidomine; Trimetazidine; Ivabradine; Clonidine; Moxonidine; Rilmenidine; Prazosin; Doxazosin; Hydrochlorothiazide; Chlortalidone; Indapamide; Furosemide; Torasemide; Spironolactone; Eplerenone; Propranolol; Sotalol hydrochloride; Metoprolol; Atenolol; Bisoprolol hemifumarate; Nebivolol; Carvedilol; Amlodipine; Felodipine; Nifedipine; Lacidipine; Lercanidipine hydrochloride; Verapamil Hydrochloride; Diltiazem; Enalapril; Lisinopril; Perindopril; Ramipril; Fosinopril; Trandolapril; Zofenopril calcium; Losartan; Eprosartan; Valsartan; Irbesartan; Candesartan; Telmisartan; Olmesartan.

Във връзка с настъпилите промени в Интегрираната информационна система на НЗОК, са извършени необходимите действия, които да позволят за всички здравноосигурени лица с предписани лекарствени продукти от INN, на които всички показания попадат в обхвата на заболяванията, за които се извършва промяната, активните електронни предписания, издадени преди 1 април 2024 г. да се отпускат с повишеното ниво на реимбурсиране и да не се налага посещение при общопрактикуващия лекар в срока на валидност на електронното предписание.

За лекарствените продукти от международни непатентни наименования (INN) - Atenolol; Chlortalidone; Flecainide; Furosemide; Metoprolol; Propranolol; Sotalol; Spironolactone; Torasemide; Verapamil, за които не всички показания са в обхвата на промяната на нивото на заплащане, съществуващият НЗОК код се запазва за диагнози, които се заплащат частично, а за заболяванията с увеличеното ниво на заплащане са създадени нови кодове. Само в тези случаи, ако здравноосигурените лица имат активно електронно предписание, издадено преди 1 април 2024 г. за някои от горепосочените лекарствени продукти и е с диагноза, за която съответният лекарствен продукт се реимбурсира с ниво на заплащане 100%, предписанието му ще е валидно за изпълнение, но заплащането от НЗОК ще е частично. В тези случаи е необходимо здравноосигурените лица да бъдат уведомени, че ако желаят да се възползват от новото, по-високо ниво на реимбурсиране, могат да посетят общопрактикуващия си лекар. След анулиране на вече издаденото предписание, ОПЛ следва да издаде ново електронно предписание, съответно с нов НЗОК код, на конкретния лекарствен продукт.

С цел безпроблемно изпълнение и отчитане на издадените преди 1 април 2024 г. е създадено техническа възможност да бъдат изпълняване в аптечните софтуери електронни предписания, които съдържат едновременно частично и напълно платени лекарствени продукти. 

Във всяко едно международно непатентно наименование (INN) има поне един напълно безплатен за пациента лекарствен продукт. Съобразно редът за определяне на референтна стойност и нивото на заплащане на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, продуктът с най-ниска цена на търговец на едро (при 100% ниво на реимбурсиране), в резултат на прилагане на вътрешно ценово рефериране в рамките на всеки INN, определя референтната стойност и нивото на заплащане в стойност за същия INN.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jn9f

Гост 03.04.2024 16:20:32

Една част от фармацевтите която е завладяна от мафията е причината за насилственото императивно въвеждане изцяло само електронни рецепти. Защото това е крупно маркетингово проучване наготово ,кой какво ,как и къде изписва определени фармацевтични продукти . И тази информация ще бъде продадена скъпо отвътре (направо от НЗИС ) на определени заинтересувани лица правещи маркетингови проучвания и стратегии. Тоест говорим за КРУПНО КОРУПЦИОННО МЕРОПРИЯТИЕ и вътре в играта на държавни чиновници обслужващи фармамафията. определено стимулирани този процес да е само електронен и систематизиран и готов за продажби, Защото Информацията е пари. Ето защо всички кретени от държавната администрация в здравеопазването вървят пряко интересите на лекарите и пациентите без някаква полезна логика. ДАНС да се самосезира за тази потресаваща корупция от министъра до директори на агенции и дирекции и управляващите НЗИС. Ако никой не проведе следствие върху това ,то нищо необичайно-знаем ,че България ще си остане корупционната дупка на Европа ,където всичко с корупция се прикрива с 'добри намерения' - от хеликоптери , до натрапени само електронни рецепти. Nil admirarum !

Гост 02.04.2024 09:41:20

А за е-рецептите нищо!

Гост 01.04.2024 22:27:22

Още камшик на работните катъри - те ще обясняват, ще анулират, ще изписват допълнително, докато върви и останалия пациентски поток, а аптеките ще си получават такси за рецепти с безплатни медикаменти- "В тези случаи е необходимо здравноосигурените лица да бъдат уведомени, че ако желаят да се възползват от новото, по-високо ниво на реимбурсиране, могат да посетят общопрактикуващия си лекар. След анулиране на вече издаденото предписание, ОПЛ следва да издаде ново електронно предписание, съответно с нов НЗОК код, на конкретния лекарствен продукт."


Всичко за коронавируса
Още новини
Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...