!
Петък, 03 Май 2024
01
юли
3
 

От днес стартират електронните рецептурни книжки, а хартиените излизат от употреба

Четвъртък, 01 Юли 2021 | 16:51:02
3

От днес излиза от употреба хартиената рецептурна книжка и стартира електронната, напомнят от НЗОК. Договорните партньори на Здравната каса- лекари от ПИМП, СИМП и аптеки, имат техническа възможност да използват предоставените от НЗОК електронни

От днес излиза от употреба хартиената рецептурна книжка и стартира електронната, напомнят от НЗОК.

Договорните партньори на Здравната каса- лекари от ПИМП, СИМП и аптеки, имат техническа възможност да използват предоставените от НЗОК електронни услуги регистриране на нова рецептурна книжка в Интегрираната информационна система (ИИС) на НЗОК; промяна на диагнози и извеждане на информация за издадени и изпълнени рецепти на здравноосигурените лица.

Всички затруднения от техническо естество с медицинския или аптечен софтуер, които биха могли да възникнат, ще бъдат отстранени до 15 юли 2021 г.

При издаване на електронно предписание вече в него ще трябва да се вписва и номера на електронната рецептурна книжка, който е един-единствен за всеки пациент с хронично заболяване и не може да се променя.

Отпада необходимостта от вписването в рецептурната книжка на издадени и изпълнени електронни предписания от лекари от ПИМП/СИМП и аптеки. Те ще получават информацията чрез електронна услуга, реализирана в медицинския и аптечния софтуер.

Хартиена рецептурна книжка може да бъде представена в аптека само за хартиени рецепти за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, издадени преди 01.06.2021 г. В този случай в срока на валидност на тези хартиени рецепти в аптеката, се представя хартиената рецептурна книжка, в която да се отрази информацията за отпуснатите продукти. Хартиената книжка важи и за всички издадени е-рецепти преди да бъде въведена електронната рецептурна книжка. Заверките на хартиените рецептурни книжки в РЗОК обаче се преустановяват от днес.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7#Q8

Гост 02.07.2021 23:48:45

Комунистическата бюрократизирана НЗОК пак не може без думата книжка и така тиквениците родили ОКСИМОРОНА ‘електронна книжка’ .Алооо галфониадата , нали пациентът се идентифицира с ЕГН ,за какво му е още един регистрационнен номер на рецептурна книжка ? Софтуерът на полуелектронната ви система АЗИС не сортира ли рецептите по ЕГН ,та да има и оше една променлива с поле номер на електронна книжка? Боже,Божее простотиите на това партийно недонсосче и аналога на асфалтополагащите фирмички на Тиквата този път са някакви IT галфони , които са направили таблички и менюта например да чукаш избор ‘подкожно’ всеки път когато изписваш исулин, като ,че ли инсулинът има и ректално приложение. Хей глупаци от IT фирмичките на Бочко Тиквето направили АЗИСа , наемете си лекари да ви консултират скопения складажийски софтуер с претенции да е медицински софтуер. Това е подигравка с труда на лекаря всеки ден. Да видим и галфоните кога ще се сетят най накрая ,че пациентът трябва да има лична електронна смарткарта за да функционира електронно здравеоопазване , а не някаква си ‘електронна книжка’ (справка Германия от 42 години и Естония от 21 години) . Данъкоплатецът пак плати за някакви полупроводници като Тошовата овча мисъл ...

Гост 01.07.2021 19:16:41

След като държавната фирма - Информационно обслужване успя за кратко време да въведе електронно здравеопазване .Защо НЗОК се отказва от държавната фирма и ще прави търгове с частните ? Рушвети , подкупи , кражби . Това еидеята Митьо тъпото е умрел за пари , трябва да наваксва. На вниманието на прокуратурата Митьо Тъпото и Недялко Калъчев ?!?

Гост 01.07.2021 19:59:21

Ти на кое викаш електронно здравеопазване.


Всичко за коронавируса
Още новини
EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1
02.05.2024 17:24:44

EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1

Работната група за спешни случаи (ETF) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча акт ...

Високоинтензивна лазерна терапия провеждат двама лекари от МБАЛ - Пазарджик
02.05.2024 16:59:01

Високоинтензивна лазерна терапия провеждат двама лекари от МБАЛ - Пазарджик

Неврологът д-р Айша Дурльова от Неврологично отделение на МБАЛ - Пазарджик и хирургът д-р Муса Ду ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...