Събота, 26 Септември 2020
27
авг
1
 

От печата: Агресията срещу лекарите, морбили и нова трансплантация във ВМА

Понеделник, 27 Август 2018 | 09:56:31
1

„Не знам дали вземащите решение хора в здравеопазването си дават сметка, че съвсем скоро ще започнат да затварят клиники и отделения дори в София поради липса на персонал. Както каза един мой близък приятел това ще е като глобалното затопляне -ко

„Не знам дали вземащите решение хора в здравеопазването си дават сметка, че съвсем скоро ще започнат да затварят клиники и отделения дори в София поради липса на персонал. Както каза един мой близък приятел това ще е като глобалното затопляне -когато го усетим ще е вече късно.“ Това казва доц. д-р Добрин Василев, началник на клиниката по "Кардиология" в Александровска болница в коментар за все по-задълбочаващата се криза на доверието между лекари и пациенти пред „Стандарт“.

Доц. Василев подчертава, че за обучение на един лекар са необходими минимум 10 години, за една сестра поне 4, а средната възраст на българския лекар е 58 години. „Това означава ,че след 5-6 години няма да има нито един български доктор, който да лекува българите. Това е груба моя екстраполация, естествено, но да не дава Господ да се окажа прав. А с тази политика, която се провежда в момента - това може да се случи и по-рано. Такава е истината. Но както се казва - кой, каквото си е избрал. Всеки си е заслужил съдбата“, казва той.

„Който няма доверие на нас е по-добре да търси хора и лечение, на които има вяра. Но тези пациенти идват пак при нас и това е огромният парадокс. Уж нямат доверие на лекарите, ние сме убийците, а ни търсят“, коментира още доц. Василев като заключва, че проблемът вероятно е в екстремно лесният достъп до медицинска помощ в България. „Тази лесна достъпност за българина означава безценност. Тоест -нищо не струва и всеки може да ползва, когато и както му харесва. Според собствената му преценка, без да се съобразява с нивото си на експертиза по даден здравен проблем. При текущата здравна култура на българина, която е потресаваща, на 99% процента от населението въпросната здравна експертиза е нула. Това обаче не се осъзнава изобщо“, казва той.

По думите му, ако се приеме предложението на пациентска организация за криминализиране на понятието "насилие над родилки", това ще бъде отричане от медицината изобщо, защото тя ще бъде сведена едва ли не до двубой между лекар и пациент. „Ако подобно нещо стане факт ще означава, че всеки, който по някаква причина (примери много) реши, че не е доволен - ще съди лекаря, просто защото е решил че лекарят го е погледнал и не му се е усмихнал примерно, с което е причинил душевен тормоз (и това го има в предложената дефиниция). Кой тогава ще иска да работи тук, при подобни условия? Ами по-добре да си затваряме болниците“, категоричен е доц. Василев.

„Телеграф“ препоръчва децата под 1 година да не бъдат водени в чужбина. Причина е, че бебетата, които са на по-малко от годинка, не са имунизирани и не бива да бъдат водени в страни с бум на морбили като Северна Гърция например.

„От началото на годината до момента в Европа са регистрирани 41 000 случая на заболели от морбили. Това е ръст с повече от 170 хиляди случая в сравнение с миналата година. В момента има епидемично разпространение на морбили в няколко държави. Такова се наблюдава в Украйна, Русия, Румъния, Италия, Германия и някои страни членки на Европейския съюз. Въпреки това не може да се говори за епидемия, защото значителна част от европейското население вече е ваксинирано. Взривовете на болни, които се появяват в момента, говорят за недостатъчно имунизационно покритие, а не за липсата му. В държавите, в които се провежда насочена имунизационна политика, не може да настъпи масова епидемия. При пропуски в тази политика обаче тези епидемични взривове могат да засегнат десетки хиляди души“, информира всекидневникът. „От 1000 болни се отчита един смъртен случай, но в Румъния например смъртните случаи са много повече, отколкото едно на хиляда. Последно, но не на последно място, е важно да се внимава с комарите. Тези насекоми биха могли да пренасят болести“, казва проф. д-р Тодор Кантарджиев е директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), цитиран „Телеграф“.

„Стандарт“ съобщава за поредна успешна трансплантация на черен дроб извършиха специалистите от ВМА в София. „Пациентът е 57-годишен мъж, който е имал цироза на черния дроб. Сложната интервенция е извършена от младите лекари по чернодробна трансплантология на Военно-медицинска академия. А самата операция е продължила над 5 часа. В момента пациентът е контактен и е в добро състояние. Това е 65-та подред успешна трансплантация на специалистите по чернодробна трансплантология към ВМА“, пиеше медията.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jpk@

Патриот-майтапчия 27.08.2018 11:27:43

Абе важното е, че има изобилие от плеймейтки, сървавйвъри, врачки, баячки, чалгаджии и мутри-охранители!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип
25.09.2020 17:18:28 Невена Попова

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип

Още преди началото на грипния сезон на нашия пазар ще имаме комбинирани тестове за COVID-19 и гри ...

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца
25.09.2020 16:39:36

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца

4,5% от всички PCR тестове у нас, направени в периода юни – септември, са заплатени от Здра ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...