Понеделник, 18 Януари 2021
23
дек
2
 

От печата: Агресията срещу медиците, болнични, лаборантите с 5 дни отпуск допълнително

Понеделник, 23 Декември 2019 | 08:47:07
2

Агресията срещу медиците и справянето с буйстващите пациенти са тема на днешния брой на „Монитор“. „Спешните отделения на болниците в страната викат поне по три пъти в месеца полиция за пациенти хулигани или буйни техни близки. Случаи

Агресията срещу медиците и справянето с буйстващите пациенти са тема на днешния брой на „Монитор“. „Спешните отделения на болниците в страната викат поне по три пъти в месеца полиция за пациенти хулигани или буйни техни близки. Случаите реално са в пъти повече, но лекарите се обаждат на униформените само когато положението стане неудържимо, установи проверка на "Монитор". "Лечебните заведения нямат механизъм, нито право, по което да ги гонят или да ги глобяват. Не могат да бъдат санкционирани и тези, които вече са хоспитализирани и пият и пушат в стаите", каза говорителят на Университетската болница "Света Анна" в София Антон Луков. Само преди месец там арогантен пациент започна да троши врати в хирургичното отделение и налиташе да бие лекари и медицински сестри, докато те оказваха помощ на други болни. Оказа се, че той бе планирал акцията си предварително, тъй като беше надянал на камерата за видеонаблюдение ръкавица разказа Луков. Мъжът е озаптен с полиция и предаден на дежурен прокурор. Подобен случай, но с германски гражданин, имаше през лятото и в Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас. "Германски турист с психични отклонения побърка и лекарите, и медицинските сестри, и останалите болни в продължение на месеци", разказа говорителят на университетската болница в Бургас Юлия Андреева. Оказало се, че мъжът не си взима хапчетата, започнал да се налива с алкохол, паднал и си счупил таза. В бургаската болница той отказал да плати изкуствена тазобедрена става, за да му бъде сменена, и не пожелал да бъде опериран. Пиян английски Дон Жуан пък бил приет целият облян в кръв. Мъжът налитал и на медицинските сестри, но не можел да обясни къде точно по тялото се е наранил. След като с усилията на няколко по-млади лекари той бил усмирен, се оказало, че червеното по тялото му не е кръв, а смес за настилки. "Това са само част от случаите, заради които звъним директно на Районното полицейско управление. Годишно имаме поне 30 буйстващи, заради които идва полиция и ги предават на прокуратурата, каза Андреева - те са предимно пияни, дрогирани и хора с психични отклонения, които не само трошат инвентара, но и налитат на лекари, медицински сестри и санитари. За по-дребните случаи не разкарваме униформените", пише изданието.

„От година-две агресивните пациенти и техни близки са предприели нова тактика. Те заплашват да снимат в болницата и да качват кадри в социалните мрежи. Някои дори идвали с кинокамери в лечебните заведения. Последният такъв случай в бургаската болница е с 30-ина годишен мъж, който дошъл да снима в болницата, за да пусне кадрите във Фейсбук в знак на отмъщение заради болната си баба. Гневът му бил предизвикан от това, че старата жена трябвало да плати 10 лева за преглед в частен кабинет, защото не открила джипито си, а в спешното отделение на болницата не я взели веднага, тъй като имало други пациенти по спешност преди нея, а тя нямала желание да чака“, допълва медията.

„Телеграф“ съобщава, че българинът е ползвал 18 дни болнични през 2018 година, като се позовава на думите на председателя на Българска стопанска камара Радосвет Радев пред БНТ.

„Ползването на обезщетенията заради болест е нараснало два пъти - от 8 дни през 2017 до 18 дни през следващата година. Работодателите и НОИ са платили половин милиард болнични, а 180 млн. лв. е делът на работодателите. "Прогнозата за тази година е драматична - очаква се да има 17 млн. човекодни отсъствали от работа. Нищо не се е случило в България през тези години, за да се удвоят болничните", анализира шефът на БСК. Ръстът на БВП тази година достигна 3.7%, а безработицата в момента е рекордно ниска от 10 г. насам. Около 180 000 са безработни в цялата страна между 16 и 64 години. 280 000 са започнали работа, коментира още Радев. "Пазарът на труда в момента е всеяден и в много бизнеси се появяват чуждестранни работници, взема се всичко де що мърда", каза още Радев. Според него работодателите са сатанизирани“, пише всекидневникът.

„24 часа“ информира, че най-малко 5 дни допълнителен платен годишен отпуск ще имат лаборантите, които са в контакт с биологични агенти в клинични лаборатории по микробиология, вирусология, паразитология. „Тази промяна в наредбата за допълнителен платен годишен отпуск предлага социалното министерство и е качена за обществено обсъждане. Допълнителните дни ще се ползват от около 5500 служители в клинични лаборатории по микробиология, вирусология, паразитология. Като и тези, които работят в центрове и отделения за трансфузионна хематология. Промяната засяга и лаборантите, които работят с експериментално заразени животни с биологични агенти“, уточнява медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZMwV

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 23.12.2019 09:25:26

„От година-две агресивните пациенти и техни близки са предприели нова тактика. Те заплашват да снимат в болницата и да качват кадри в социалните мрежи. Някои дори идвали с кинокамери в лечебните заведения. Последният такъв случай в бургаската болница е с 30-ина годишен мъж, който дошъл да снима в болницата, за да пусне кадрите във Фейсбук в знак на отмъщение заради болната си баба. Гневът му бил предизвикан от това, че старата жена трябвало да плати 10 лева за преглед в частен кабинет, защото не открила джипито си, а в спешното отделение на болницата не я взели веднага, тъй като имало други пациенти по спешност преди нея, а тя нямала желание да чака“, допълва медията. ------ Така ще е, докато преглеждате за 10 лева! Може ли да отидете при майстор плочкаджия, автотенекеджия, шпакловчик с 10 лева??? Наскоро започна да ми задира елстъклото на старата кола (над 20 годишна). Ясно - пластмасовите водачи са сдали багажа, както и скъсано влакънце от жилото. Заведох я на доктор. Диагностиката на този проблем - 28 лева (двадесет и осем лева!) - въпреки, че аз им казах от какво боледува стъклото. Плюс това - 110 лева за труд и материали. Отделно, ходих три пъти - първият път да проуча нещата, вторият път оставих колата - такси, и вечерта - да си я взема - пак такси. Такива ми ти работи. Хората си ЦЕНЯТ ТРУДА! А вие преглеждайте на 10 лева...

? 23.12.2019 09:05:21

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? Иван Пачелиев пуснахте ли го у дома, да хапва пържолки и да замезва предколедно? Или - ЗАБРАВЕТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ, нали? Що няма журнaля да се заинтересуват, да направят разследване...? Хикимяне, Васко Иванов, къде сте бре?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доставиха наполовина от очакваните дози  от ваксината на „Пфайзер“
18.01.2021 09:25:19

Доставиха наполовина от очакваните дози от ваксината на „Пфайзер“

Тази сутрин на летище София бяха доставени 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioN ...

77 нови случая при 1194 теста
18.01.2021 07:53:58

77 нови случая при 1194 теста

77 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през изминалото денонощие. 35 от тях са установени с ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...