Вторник, 20 Октомври 2020
17
авг
5
 

От печата: Болницата в Русe търси пропуснати ползи от НЗОК, безимотните с по-лесен достъп до лечение и за ниската здравна култура на българина

Четвъртък, 17 Август 2017 | 09:57:40
5

Болница търси пропуснати ползи от здравната каса, информира в днешния си брой „Сега“. Става въпрос за областната болница в Русе, която се е оплакала на здравния министър Николай Петров и управителя на здравната каса Камен Плочев, че е ощете

Болница търси пропуснати ползи от здравната каса, информира в днешния си брой „Сега“. Става въпрос за областната болница в Русе, която се е оплакала на здравния министър Николай Петров и управителя на здравната каса Камен Плочев, че е ощетена и настоява за покриване на пропуснати ползи заради отказан миналата година договор. Отделно е завела и дело за пропуснати ползи срещу НЗОК.  През миналата година болницата кандидатства за договор за клинични пътеки по инвазивна кардиология, тъй като се е сдобила с нужната за целта апаратура - ангиограф, купен с пари от еврофондовете. От касата обаче отказват, като се позовават на законовия текст, според който за настоящата година договори се сключват за нови дейности или с нови лечебни заведения, само ако те са получили разрешително до края на предходната година.  Болницата от своя стрна обжалва отказа в административния съд в Русе, който обявява отказа на касата за нищожен. Решението е потвърдено и от Върховния административен съд.  Тъй като, докато текат делата, минават 9 месеца и болницата получава договор чак тази година, оттам са изчислили, че загубите са над 97 000 лева, а пропуснатите ползи надхвърлят 1 милион лева. Освен това, когато сключва договор, касата определя малък финансов лимит за тази дейност, тъй като досега не е практикувана в лечебното заведение. Затова и оттам се оплакват в МЗ и НЗОК и си искат възстановяване на загубите за заплати, амортизация на апаратурата и на сертификатите за нея,отбелязва изданието.

„Дума“ се спира на подготвени нормативни промени, следствие на които се очаква повече здравнонеосигурени бедни и безимотни да имат достъп до болнично лечение, за което се плаща от "Социално подпомагане". Това става ясно от проекта за промени на ПМС 17 от 2007 т. Според измененията адресът на пациента ще бъде идентифициран автоматично. За отпускането на социални помощи нуждаещият се подава заявление-декларация и всички необходими действия по отпускането й са свързани с настоящия адрес на ползващия помощите, уточнява вестникът. В същото време, за да бъдат преведени на болницата целевите средства за диагностика и лечение на здравнонеосигурени без доход и имущество, хората трябва да подадат молба-декларация до директора на "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Без съответната нормативна регламентация това несъответствие не може да бъде премахнато, обясняват от МТСП. Когато се налага болнично лечение на здравнонеосигурени, които нямат доходи и имущество, от АСП превеждат средства на болницата чрез НЗОК, след като директорът на болницата е поискал от РЗОК пари за лечението.

В друга публикация „Дума“ информира, че граждани искат оставката на дупнишкия кмет Методи Чимев. Те планират и протест на 21 август. Причините за недоволството са обобщени в уведомление, адресирано до кмета. Документът е внесен в общината. Освен лошото състояние на улиците, недоволството е породено и от слабата финансова политика, както и кризата в общинската болница, както и неефективното според тях усвояване на европейски средства.

Интервю с д-р Елена Георгиева, която е лекар ординатор в детско отделение на УМБАЛ "Св. Анна" – София, предоставя в днешния си брой „24 часа“. 

Тя коментира случаите на изоставени деца, грижите към тях и изобщо ниската здравна култура на българина. „Трябва да намерим начин да обясним и да изискваме от хората отговорностите, които те имат към обществото. Не става въпрос само за гледането на децата, а въобще, защото това е общ проблем. Ако си безотговорен в малкото, си безотговорен и в голямото“, посочва тя. И още  - „Много се говори за малолетни или непълнолетни майки. Там е и мястото, където трябва да се насочат усилията на обществото. Трябва да се повиши здравната просвета, която не се осъществява само от лекари, а и от учители и социални работници и от различни представители на обществени организации“.  Тя засяга и въпроса за здравната култура, която се разпространява чрез интернет. „Той е едно море от информация и ако нямаш възможност да я приемаш достатъчно критично, ставаш нейна жертва. Има много примери за това“, посочва д-р Георгиева  и допълва – „Човек трябва да търси различни източници, за да се образова, но когато става въпрос за здравето на детето ти, винаги е по-добре да се консултираш първо с личния лекар. Ако не си удовлетворен от неговия отговор, да потърсиш личния педиатър, ако и той не те удовлетворява - да потърсиш специалист в определената област, но не и да се доверяваш на това коя майка какво е преживяла.“ Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jpcv

Доктор 17.08.2017 18:26:07

Напълно разбирам колегите от русенската болница, но ми е любопитно дали министъра е наясно, че ако на ангиографа не се осъществяват процедури по предназначението за което е сложен ще се плаща яко? От МЗ и всъщност от данъкоплатеца. Заради един малоумен директор, който не е наясно с елементарни административни положения

Гост 17.08.2017 15:09:00

Директорът на РЗОК Русе и менторката му Иванка Кръстева работят за частната болница в града ни и затова държавната не получи разрешителни. Всичко се знае и е документирано. В мръсната си атака включиха и паляците от Господарите на ефира.

СЗОК 17.08.2017 14:08:51

Защо Оля Василева е днес на работа когато тя трябва да е следствена. Тази медицинска сестра трябва да бъде веднага уволнена или освободена от работа поради многото и делавери както е станало с нея в НЗОК. Пенева не е виновна а тази искала е много ,много.

Гост 17.08.2017 10:02:32

А защо се покри проверката на прокуратурата срещу алкохолика шеф на русИнската каса.

Гост 17.08.2017 17:44:31

Защото моделът КОЙ така действа в България. Той пък се отплаща качествено за сторената му услуга. Ако Плочев знае що за измислено геройче е русенският директор, да го е освободил моментално. Но едва ли ще му стиска.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Засилват контрола за спазване на мерките в столицата
20.10.2020 16:29:08

Засилват контрола за спазване на мерките в столицата

Засилване на проверките за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места разпореди км ...

EMA разреши две нови антиретровирусни лекарства за HIV-1
20.10.2020 15:58:44

EMA разреши две нови антиретровирусни лекарства за HIV-1

Комитетът за лекарства в хуманната медицина CHMP на Евроепйската агенция по лекарствата EMA е изл ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...