Вторник, 27 Октомври 2020
17
септ
 

От печата: Болница „Лоцзенец“, безплатни прегледи в детските градини, лекарите срещу здравната реформа

Вторник, 17 Септември 2019 | 09:03:12


Преобразуването на болница "Лозенец" в търговско дружество се бави и ще бъде факт най-рано през октомври. Това съобщава „Сега“ като се позовава на "Медиапул". „От Министерството на здравеопазването са обяснили пред агенцията, че пред

Преобразуването на болница "Лозенец" в търговско дружество се бави и ще бъде факт най-рано през октомври. Това съобщава „Сега“ като се позовава на "Медиапул". „От Министерството на здравеопазването са обяснили пред агенцията, че пред преобразуването все още има административни пречки. По закон крайният срок за тази процедура изтече на 12 август. Това е поредната спънка в сагата със статута на лечебното заведение, известно като Правителствена болница. В момента болница "Лозенец" е второстепенен разпоредител под шапката на Министерския съвет. През 2003 г. правителството даде зелена светлина базата на болницата да се ползва за откриване на медицински факултет към Софийския университет, като към днешна дата факултетът има акредитация да работи до 2024 г. с капацитет от 825 места“, пише всекидневникът.

„Не е ясно дали управлението й ще бъде прехвърлено на университета след преструктурирането. Към края на миналата година дълговете на болницата надхвърляха 30 млн. лв., а болницата бе поела ангажименти за други 60 млн. лв. По данни на МЗ за земята и сградата на болницата вече са издадени нови актове за собственост, но се чакат документи от други администрации - областната администрация и данъчната администрация, така че да може да бъде финализиран процесът по прехвърляне на лечебното заведение. Очаква се процедурата да бъде финализирана след края на септември. Не е ясно кой и по какъв способ ще покрие дълговете на болницата“, допълва още медията.

„24 часа“ съобщава, че Столичната община заедно със Столичната лекарска колегия ще организира безплатни прегледи в детските градини след старта на учебната година. "Уточняваме графиците и екипите от специалисти, които ще участват. За тях е нужно всеки родител, който желае детето му да бъде включено в безплатната профилактика, да даде разрешения, обясни зам.-кметът по здравеопазване на София Дончо Барбалов. Инициативата е продължение на безплатните прегледи, които общината и председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев организираха тази година в 24 ясли“, пише вестникът.

„В лекарските екипи, които преглеждаха най-малките, участваха специалисти по уши, нос и гърло, офталмолози, ортопеди, кардиолози и педиатри. Кампанията започна миналия декември и приключи през юли. Тогава бяха прегледани 1250 деца. А общото състояние на най-малките софиянчета бе оценено като добро. Най-честите заболявания са катарите на горните дихателни пътища, които са сезонни“, допълва изданието.

„Труд“ информира за позицията на БЛС относно идеята за демонополизация на НЗОК, която е е подкрепена от председателите на всички 28 Регионални лекарски колегии в страната.

„Опитите за реформа от страна на здравното министерство са необходими и закъснели, посочват от БЛС. В концепцията, представена от министъра, липсват реални разчети, прогнози, оценка на риска и на въздействието, се посочва в документа. Според него новият модел на Ананиев няма да реши основните проблеми, свързани с кадровия дефицит, неравномерното разпределение на здравни услуги в България и т.н. От съсловната организация предлагат редица необходими мерки като електронно здравеопазване, реално остойностяване на всички медицински дейности, на лекарския труд и този на специалистите по здравни грижи, и др.

"БЛС е категоричен, че е недопустимо управляващите да си играят по този начин с нервите на изпълнителите на медицинска помощ", се посочва още в позицията, пише медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9HDG


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас дежурят при пациенти с COVID
27.10.2020 16:30:52

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас дежурят при пациенти с COVID

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас вече дават дежурства при пациенти с COVID. Кра ...

Петима лекари от столичния ЦСМП за ден диагностицирани с COVID-19
27.10.2020 16:04:40

Петима лекари от столичния ЦСМП за ден диагностицирани с COVID-19

Петима лекари от Спешната помощ в София са диагностицирани с COVID-19 само за ден. Това съобщи пр ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...