Четвъртък, 18 Август 2022
17
септ
 

От печата: Болница „Лоцзенец“, безплатни прегледи в детските градини, лекарите срещу здравната реформа

Вторник, 17 Септември 2019 | 09:03:12


Преобразуването на болница "Лозенец" в търговско дружество се бави и ще бъде факт най-рано през октомври. Това съобщава „Сега“ като се позовава на "Медиапул". „От Министерството на здравеопазването са обяснили пред агенцията, че пред

Преобразуването на болница "Лозенец" в търговско дружество се бави и ще бъде факт най-рано през октомври. Това съобщава „Сега“ като се позовава на "Медиапул". „От Министерството на здравеопазването са обяснили пред агенцията, че пред преобразуването все още има административни пречки. По закон крайният срок за тази процедура изтече на 12 август. Това е поредната спънка в сагата със статута на лечебното заведение, известно като Правителствена болница. В момента болница "Лозенец" е второстепенен разпоредител под шапката на Министерския съвет. През 2003 г. правителството даде зелена светлина базата на болницата да се ползва за откриване на медицински факултет към Софийския университет, като към днешна дата факултетът има акредитация да работи до 2024 г. с капацитет от 825 места“, пише всекидневникът.

„Не е ясно дали управлението й ще бъде прехвърлено на университета след преструктурирането. Към края на миналата година дълговете на болницата надхвърляха 30 млн. лв., а болницата бе поела ангажименти за други 60 млн. лв. По данни на МЗ за земята и сградата на болницата вече са издадени нови актове за собственост, но се чакат документи от други администрации - областната администрация и данъчната администрация, така че да може да бъде финализиран процесът по прехвърляне на лечебното заведение. Очаква се процедурата да бъде финализирана след края на септември. Не е ясно кой и по какъв способ ще покрие дълговете на болницата“, допълва още медията.

„24 часа“ съобщава, че Столичната община заедно със Столичната лекарска колегия ще организира безплатни прегледи в детските градини след старта на учебната година. "Уточняваме графиците и екипите от специалисти, които ще участват. За тях е нужно всеки родител, който желае детето му да бъде включено в безплатната профилактика, да даде разрешения, обясни зам.-кметът по здравеопазване на София Дончо Барбалов. Инициативата е продължение на безплатните прегледи, които общината и председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев организираха тази година в 24 ясли“, пише вестникът.

„В лекарските екипи, които преглеждаха най-малките, участваха специалисти по уши, нос и гърло, офталмолози, ортопеди, кардиолози и педиатри. Кампанията започна миналия декември и приключи през юли. Тогава бяха прегледани 1250 деца. А общото състояние на най-малките софиянчета бе оценено като добро. Най-честите заболявания са катарите на горните дихателни пътища, които са сезонни“, допълва изданието.

„Труд“ информира за позицията на БЛС относно идеята за демонополизация на НЗОК, която е е подкрепена от председателите на всички 28 Регионални лекарски колегии в страната.

„Опитите за реформа от страна на здравното министерство са необходими и закъснели, посочват от БЛС. В концепцията, представена от министъра, липсват реални разчети, прогнози, оценка на риска и на въздействието, се посочва в документа. Според него новият модел на Ананиев няма да реши основните проблеми, свързани с кадровия дефицит, неравномерното разпределение на здравни услуги в България и т.н. От съсловната организация предлагат редица необходими мерки като електронно здравеопазване, реално остойностяване на всички медицински дейности, на лекарския труд и този на специалистите по здравни грижи, и др.

"БЛС е категоричен, че е недопустимо управляващите да си играят по този начин с нервите на изпълнителите на медицинска помощ", се посочва още в позицията, пише медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wNq@


Всичко за коронавируса
Още новини
САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка
18.08.2022 17:50:51

САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка

САЩ ще увеличат доставките си на ваксина срещу маймунска шарка, като предоставят допълнителни 1,8 ...

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването
18.08.2022 16:59:16 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването

БЛС ще участва в работната група за остойностяването на лекарския труд и ще представи изработенат ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...