Петък, 13 Декември 2019
05
септ
2
 

От печата: Болници за тежки инциденти, незаконна продажба на лекарства, пушене на закрито

Сряда, 05 Септември 2018 | 09:13:10
2

Идеята на Столичната лекарска колегия за четири болници в София, които да поемат тежки спешни случаи при инциденти, подобни на катастрофата край Своге, намира широк отклик в днешния печат. „Рамка със 7 мерки за оптимизиране на медицинскат

Идеята на Столичната лекарска колегия за четири болници в София, които да поемат тежки спешни случаи при инциденти, подобни на катастрофата край Своге, намира широк отклик в днешния печат.

„Рамка със 7 мерки за оптимизиране на медицинската помощ при големи инциденти с много пострадали изготви Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз.

В нея се предлага спешните центрове на университетските болници "Пирогов", ВМА, "Царица Йоанна -ИСУЛ" и "Света Анна" да бъдат фиксирани като лечебни заведения от първа линия за поемане на ранени при тежки бедствия, аварии и катастрофи”, пише днес „24 часа”.

„За оптимизиране на работата им се предлага да се подобрят комуникациите на болниците с министерствата и държавните структури, които се ангажират с помощ и логистика при тежки инциденти. По този начин ще се постигне равномерно, точно, ясно разпределение на спешността, смята ръководството на колегията. Според него 4-те базови болници за спешна реакция трябва да създадат кол центрове за подобрена комуникация и координация както помежду им, така и с централата, която поема обажданията на спешния телефон 112, ресорните министерства, пожарната, армията, ДАНС, лекарския съюз”, допълва публикацията.

Изданието помества и мненията по това предложение на директорите на две от посочените лечебни заведения. „Пирогов” по подразбиране има централна роля при оказване на спешна помощ, включително при инциденти с много пострадали. Но и без екстремни ситуации при нас е напрегнато - около 90% от пациентите ни са спешни. Само за последното денонощие поехме пациенти от 6 катастрофи”, казва пред вестника шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Според него препоръката 4-те болници да работят без лимит ще гарантира, че те могат да поемат всички пострадали при масов инцидент, без ограниченията на разписаната им рамка.

Директорът на „Св. Анна” д-р Славчо Близнаков пък коментира: „70% от пациентите на болница "Света Анна" са спешни и това създава затруднения, когато има бариера, каквито са лимитите например. За да можем адекватно да посрещнем такъв голям наплив на спешни болни, особено след катастрофи или масови бедствия, трябва да поддържаме и по-голям числен състава на дежурния персонал, което също е трудно.” Според него предложението за подобряване на комуникацията и организацията на работата е добро.

„Монитор” се спира на сигнал за незаконна продажба на лекарства по лекарско предписание през сайт. „Онколекарства за лечение на левкемия, тежки анемии, препарати за химиотерапия срещу 1000 лв. опаковката и десетки лекарства, които се изписват само с рецепти, се търгуват незаконно в един от най-популярните сайтове за електронно пазаруване. За това алармираха от пациентски организации "Заедно с теб" и припомниха, че продажбата на медикаменти, отпускани по лекарско предписание, може да се осъществяват само в аптеките от магистър фармацевти. За някои от предлаганите препарати има изрично изискване за съхраняване от 2 до 8 градуса в хладилник, което обаче се нарушава, тъй като те се изпращат на купувача по пощата, казаха още от "Заедно с теб”, четем във вестника.

„Във въпросния сайт се търгува още инсулин в два вида разфасовки, хапчета срещу тежки депресии и психични заболявания, които вече не се продават легално в България, а в миналото се отпускаха само срещу зелени рецепти. Могат да се намерят още таблетки срещу ангина пекторис, но човек трябва да си купи задължително две опаковки, каза за "Монитор" председателят на пациентските организации Пенка Георгиева. Това е абсолютно незаконно и забранено от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, посочи тя”, допълва публикацията.

От нея разбираме още, че Българският фармацевтичен съюз нееднократно е сезирал редица институции по подобни поводи. „Много са сайтовете, които предлагат незаконно лекарства по лекарско предписание, но никой не ги спира. Това следва да бъде санкционирано така, както се прави с разпространението и продажбата на наркотични вещества тъй като въпросната практика не е разрешена нито в Европейския съюз, нито в България”, казва пред изданието шефът на БФС проф. Илко Гетов.

Вестниците се спират и на гласуваните вчера в парламента промени в Закона за здравето, засягащи тютюнопушенето на закрито.

„Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за здравето, които предвиждат по-лек режим на забраната за пушене на закрито. Поправките са на "Обединени патриоти" и гласят, че в заведенията трябва отново да може да има обособени части, в които пушенето да е разрешено. В момента то е забранено, макар вратички в закона да позволяват изискването да не се спазва. Това е и мотивът на патриотите за промяната - да се въведе режим, който да се спазва. Проектът предвижда и двоен ръст на глобите за пушене на неразрешени места”, четем в „Сега”.

„С този закон искаме да направим така, че да защитим точно непушещите. Хората, които не искат, но са принудени да търпят пушачите. Всички знаем, че законът не се спазва”, мотивира предложението Георги Колев от „Обединени патриоти”.

Според Пенчо Милков от БСП промените са немотивирани и популистки.

„Защо е популистки? Защото не два пъти, десет пъти да увеличиш глобата, няма да има смисъл, когато предвиждаш изключение, при което почти навсякъде ще може отново да се пуши”, обяви левият депутат”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%bQK

UK doctor 07.09.2018 15:31:12

Не мисля така. Какво да кажем за непушачите, което са изложени на тютюнев дим почти във всички заведения?

гост 05.09.2018 11:03:04

Ако изпълним всички искания на Маша Гаврилова и компания, то всички пушачи трябва да бъдат въдворени в концлагери или обесени.


Още новини
Съборът глаува мандат за подписване на НРД
13.12.2019 14:53:09 Надежда Ненова

Съборът глаува мандат за подписване на НРД

С 209 „за“, 22 „против“ и 8 „въздържали се“ Съборът на Лекарс ...

Касата отказала да плати 80 000 лв. на КОЦ-Пловдив заради софтуерен проблем
13.12.2019 14:06:26 Надежда Ненова

Касата отказала да плати 80 000 лв. на КОЦ-Пловдив заради софтуерен проблем

Не може ли да се договори с НЗОК, когато Касата променя софтуера си, да дава поне 15 дена гратисе ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...