Петък, 25 Септември 2020
05
септ
2
 

От печата: Болници за тежки инциденти, незаконна продажба на лекарства, пушене на закрито

Сряда, 05 Септември 2018 | 09:13:10
2

Идеята на Столичната лекарска колегия за четири болници в София, които да поемат тежки спешни случаи при инциденти, подобни на катастрофата край Своге, намира широк отклик в днешния печат. „Рамка със 7 мерки за оптимизиране на медицинскат

Идеята на Столичната лекарска колегия за четири болници в София, които да поемат тежки спешни случаи при инциденти, подобни на катастрофата край Своге, намира широк отклик в днешния печат.

„Рамка със 7 мерки за оптимизиране на медицинската помощ при големи инциденти с много пострадали изготви Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз.

В нея се предлага спешните центрове на университетските болници "Пирогов", ВМА, "Царица Йоанна -ИСУЛ" и "Света Анна" да бъдат фиксирани като лечебни заведения от първа линия за поемане на ранени при тежки бедствия, аварии и катастрофи”, пише днес „24 часа”.

„За оптимизиране на работата им се предлага да се подобрят комуникациите на болниците с министерствата и държавните структури, които се ангажират с помощ и логистика при тежки инциденти. По този начин ще се постигне равномерно, точно, ясно разпределение на спешността, смята ръководството на колегията. Според него 4-те базови болници за спешна реакция трябва да създадат кол центрове за подобрена комуникация и координация както помежду им, така и с централата, която поема обажданията на спешния телефон 112, ресорните министерства, пожарната, армията, ДАНС, лекарския съюз”, допълва публикацията.

Изданието помества и мненията по това предложение на директорите на две от посочените лечебни заведения. „Пирогов” по подразбиране има централна роля при оказване на спешна помощ, включително при инциденти с много пострадали. Но и без екстремни ситуации при нас е напрегнато - около 90% от пациентите ни са спешни. Само за последното денонощие поехме пациенти от 6 катастрофи”, казва пред вестника шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Според него препоръката 4-те болници да работят без лимит ще гарантира, че те могат да поемат всички пострадали при масов инцидент, без ограниченията на разписаната им рамка.

Директорът на „Св. Анна” д-р Славчо Близнаков пък коментира: „70% от пациентите на болница "Света Анна" са спешни и това създава затруднения, когато има бариера, каквито са лимитите например. За да можем адекватно да посрещнем такъв голям наплив на спешни болни, особено след катастрофи или масови бедствия, трябва да поддържаме и по-голям числен състава на дежурния персонал, което също е трудно.” Според него предложението за подобряване на комуникацията и организацията на работата е добро.

„Монитор” се спира на сигнал за незаконна продажба на лекарства по лекарско предписание през сайт. „Онколекарства за лечение на левкемия, тежки анемии, препарати за химиотерапия срещу 1000 лв. опаковката и десетки лекарства, които се изписват само с рецепти, се търгуват незаконно в един от най-популярните сайтове за електронно пазаруване. За това алармираха от пациентски организации "Заедно с теб" и припомниха, че продажбата на медикаменти, отпускани по лекарско предписание, може да се осъществяват само в аптеките от магистър фармацевти. За някои от предлаганите препарати има изрично изискване за съхраняване от 2 до 8 градуса в хладилник, което обаче се нарушава, тъй като те се изпращат на купувача по пощата, казаха още от "Заедно с теб”, четем във вестника.

„Във въпросния сайт се търгува още инсулин в два вида разфасовки, хапчета срещу тежки депресии и психични заболявания, които вече не се продават легално в България, а в миналото се отпускаха само срещу зелени рецепти. Могат да се намерят още таблетки срещу ангина пекторис, но човек трябва да си купи задължително две опаковки, каза за "Монитор" председателят на пациентските организации Пенка Георгиева. Това е абсолютно незаконно и забранено от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, посочи тя”, допълва публикацията.

От нея разбираме още, че Българският фармацевтичен съюз нееднократно е сезирал редица институции по подобни поводи. „Много са сайтовете, които предлагат незаконно лекарства по лекарско предписание, но никой не ги спира. Това следва да бъде санкционирано така, както се прави с разпространението и продажбата на наркотични вещества тъй като въпросната практика не е разрешена нито в Европейския съюз, нито в България”, казва пред изданието шефът на БФС проф. Илко Гетов.

Вестниците се спират и на гласуваните вчера в парламента промени в Закона за здравето, засягащи тютюнопушенето на закрито.

„Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за здравето, които предвиждат по-лек режим на забраната за пушене на закрито. Поправките са на "Обединени патриоти" и гласят, че в заведенията трябва отново да може да има обособени части, в които пушенето да е разрешено. В момента то е забранено, макар вратички в закона да позволяват изискването да не се спазва. Това е и мотивът на патриотите за промяната - да се въведе режим, който да се спазва. Проектът предвижда и двоен ръст на глобите за пушене на неразрешени места”, четем в „Сега”.

„С този закон искаме да направим така, че да защитим точно непушещите. Хората, които не искат, но са принудени да търпят пушачите. Всички знаем, че законът не се спазва”, мотивира предложението Георги Колев от „Обединени патриоти”.

Според Пенчо Милков от БСП промените са немотивирани и популистки.

„Защо е популистки? Защото не два пъти, десет пъти да увеличиш глобата, няма да има смисъл, когато предвиждаш изключение, при което почти навсякъде ще може отново да се пуши”, обяви левият депутат”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RpV5

UK doctor 07.09.2018 15:31:12

Не мисля така. Какво да кажем за непушачите, което са изложени на тютюнев дим почти във всички заведения?

гост 05.09.2018 11:03:04

Ако изпълним всички искания на Маша Гаврилова и компания, то всички пушачи трябва да бъдат въдворени в концлагери или обесени.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип
25.09.2020 17:18:28 Невена Попова

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип

Още преди началото на грипния сезон на нашия пазар ще имаме комбинирани тестове за COVID-19 и гри ...

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца
25.09.2020 16:39:36

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца

4,5% от всички PCR тестове у нас, направени в периода юни – септември, са заплатени от Здра ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...