!
Неделя, 03 Март 2024
05
септ
2
 

От печата: Болници за тежки инциденти, незаконна продажба на лекарства, пушене на закрито

Сряда, 05 Септември 2018 | 09:13:10
2

Идеята на Столичната лекарска колегия за четири болници в София, които да поемат тежки спешни случаи при инциденти, подобни на катастрофата край Своге, намира широк отклик в днешния печат. „Рамка със 7 мерки за оптимизиране на медицинскат

Идеята на Столичната лекарска колегия за четири болници в София, които да поемат тежки спешни случаи при инциденти, подобни на катастрофата край Своге, намира широк отклик в днешния печат.

„Рамка със 7 мерки за оптимизиране на медицинската помощ при големи инциденти с много пострадали изготви Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз.

В нея се предлага спешните центрове на университетските болници "Пирогов", ВМА, "Царица Йоанна -ИСУЛ" и "Света Анна" да бъдат фиксирани като лечебни заведения от първа линия за поемане на ранени при тежки бедствия, аварии и катастрофи”, пише днес „24 часа”.

„За оптимизиране на работата им се предлага да се подобрят комуникациите на болниците с министерствата и държавните структури, които се ангажират с помощ и логистика при тежки инциденти. По този начин ще се постигне равномерно, точно, ясно разпределение на спешността, смята ръководството на колегията. Според него 4-те базови болници за спешна реакция трябва да създадат кол центрове за подобрена комуникация и координация както помежду им, така и с централата, която поема обажданията на спешния телефон 112, ресорните министерства, пожарната, армията, ДАНС, лекарския съюз”, допълва публикацията.

Изданието помества и мненията по това предложение на директорите на две от посочените лечебни заведения. „Пирогов” по подразбиране има централна роля при оказване на спешна помощ, включително при инциденти с много пострадали. Но и без екстремни ситуации при нас е напрегнато - около 90% от пациентите ни са спешни. Само за последното денонощие поехме пациенти от 6 катастрофи”, казва пред вестника шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Според него препоръката 4-те болници да работят без лимит ще гарантира, че те могат да поемат всички пострадали при масов инцидент, без ограниченията на разписаната им рамка.

Директорът на „Св. Анна” д-р Славчо Близнаков пък коментира: „70% от пациентите на болница "Света Анна" са спешни и това създава затруднения, когато има бариера, каквито са лимитите например. За да можем адекватно да посрещнем такъв голям наплив на спешни болни, особено след катастрофи или масови бедствия, трябва да поддържаме и по-голям числен състава на дежурния персонал, което също е трудно.” Според него предложението за подобряване на комуникацията и организацията на работата е добро.

„Монитор” се спира на сигнал за незаконна продажба на лекарства по лекарско предписание през сайт. „Онколекарства за лечение на левкемия, тежки анемии, препарати за химиотерапия срещу 1000 лв. опаковката и десетки лекарства, които се изписват само с рецепти, се търгуват незаконно в един от най-популярните сайтове за електронно пазаруване. За това алармираха от пациентски организации "Заедно с теб" и припомниха, че продажбата на медикаменти, отпускани по лекарско предписание, може да се осъществяват само в аптеките от магистър фармацевти. За някои от предлаганите препарати има изрично изискване за съхраняване от 2 до 8 градуса в хладилник, което обаче се нарушава, тъй като те се изпращат на купувача по пощата, казаха още от "Заедно с теб”, четем във вестника.

„Във въпросния сайт се търгува още инсулин в два вида разфасовки, хапчета срещу тежки депресии и психични заболявания, които вече не се продават легално в България, а в миналото се отпускаха само срещу зелени рецепти. Могат да се намерят още таблетки срещу ангина пекторис, но човек трябва да си купи задължително две опаковки, каза за "Монитор" председателят на пациентските организации Пенка Георгиева. Това е абсолютно незаконно и забранено от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, посочи тя”, допълва публикацията.

От нея разбираме още, че Българският фармацевтичен съюз нееднократно е сезирал редица институции по подобни поводи. „Много са сайтовете, които предлагат незаконно лекарства по лекарско предписание, но никой не ги спира. Това следва да бъде санкционирано така, както се прави с разпространението и продажбата на наркотични вещества тъй като въпросната практика не е разрешена нито в Европейския съюз, нито в България”, казва пред изданието шефът на БФС проф. Илко Гетов.

Вестниците се спират и на гласуваните вчера в парламента промени в Закона за здравето, засягащи тютюнопушенето на закрито.

„Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за здравето, които предвиждат по-лек режим на забраната за пушене на закрито. Поправките са на "Обединени патриоти" и гласят, че в заведенията трябва отново да може да има обособени части, в които пушенето да е разрешено. В момента то е забранено, макар вратички в закона да позволяват изискването да не се спазва. Това е и мотивът на патриотите за промяната - да се въведе режим, който да се спазва. Проектът предвижда и двоен ръст на глобите за пушене на неразрешени места”, четем в „Сега”.

„С този закон искаме да направим така, че да защитим точно непушещите. Хората, които не искат, но са принудени да търпят пушачите. Всички знаем, че законът не се спазва”, мотивира предложението Георги Колев от „Обединени патриоти”.

Според Пенчо Милков от БСП промените са немотивирани и популистки.

„Защо е популистки? Защото не два пъти, десет пъти да увеличиш глобата, няма да има смисъл, когато предвиждаш изключение, при което почти навсякъде ще може отново да се пуши”, обяви левият депутат”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*ewx

UK doctor 07.09.2018 15:31:12

Не мисля така. Какво да кажем за непушачите, което са изложени на тютюнев дим почти във всички заведения?

гост 05.09.2018 11:03:04

Ако изпълним всички искания на Маша Гаврилова и компания, то всички пушачи трябва да бъдат въдворени в концлагери или обесени.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...