Четвъртък, 29 Октомври 2020
13
дек
1
 

От печата: Болници пред фалит, протест на медици, отхвърлено вето, политическа словесна престрелка

Сряда, 13 Декември 2017 | 09:10:21
1

„10 общински болници са заплашени от фалит до Нова година, ако държавата не предприеме спешни мерки за оздравяването им. Това казаха от Сдружението на общинските болници във вторник пред тристранния съвет. Пред затваряне са болниците в Димитровгр

„10 общински болници са заплашени от фалит до Нова година, ако държавата не предприеме спешни мерки за оздравяването им. Това казаха от Сдружението на общинските болници във вторник пред тристранния съвет. Пред затваряне са болниците в Димитровград, Белоградчик, Омургат, Петрич и Гоце Делчев. Болницата в Тутракан пък е натрупала 5,29 млн. лв. борчове до края на август”, пише днес „24 часа”.

„100 млн. лв. са дълговете на общинските болници, като просрочените са за 46 млн. лв., а неизплатените заплати на лекари и сестри са за 7 млн. лв., съобщи пък зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

„Положението ще стане още по-тежко от 1 януари, когато минималната заплата се повишава на 510 лв.”, обясни шефът на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. В 31 лечебни заведения 83% от разходите са за заплати, а приходите са изцяло от НЗОК. Само тези болници имат задължения от 24 млн. лв., като половината са просрочени”, допълва вестникът и продължава: „До 10 дни ще е готов анализът на общинските болници с индивидуален план за оздравяване, каза още Пенков. Целта е лечението да остане близо до хората, а не по-малките общини да останат без болници, но се налага преструктуриране, обясни той.”

„Труд” се спира на протеста в ловешката болница. „Медиците от болницата в Ловеч излязоха вчера за втори ден на протест. На 11 декември персоналът на едно от най-задлъжнелите лечебни заведения в страната пристъпи към предупредителни протестни действия, които ще продължат и през следващите дни. Ръководството и медиците излязоха с декларация, в която настояват за решения на тежката финансова криза, в която е изпаднало лечебното заведение. Персоналът настоява и да получи възнагражденията си за септември, октомври и ноември”, четем в изданието.

„Ако исканията на медиците не бъдат чути, в четвъртък сутринта ще преминат към ефективни действия и ще спрат работа. Сметките на лечебното заведение са запорирани, средства няма дори за консумативи и лекарства. От началото на годината са напуснали над сто лекари, медицински сестри и санитари”, допълва публикацията.

„Телграф” пък се спира на идея на общинския съвет в града за облекчаване на положението в лечебното заведение. „Общински съветници да дарят по 300 лева на работещите в Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч. Това предлагат група общинари, съобщи един от инициаторите Цветослава Банева. Причината е, че служителите на здравното заведение не са получили заплатите си за септември, октомври и ноември. По думите й необходимите пари в размер на 106 хиляди лева могат да се осигурят от резерва в общинския бюджет. Постъпило е и предложение съветниците да предоставят възнагражденията си за декември на ловешката болница. Предстои двете предложения да бъдат обсъдени и гласувани на следващото заседание на общинския съвет, насрочено за 19 декември”, информира ежедневникът.

Пресата отбелязва и отхвърленото от бюджетната комисия в парламента вето на президента за лекарствата. „Очаквано, с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти” бюджетната комисия в Народното събрание прие за втори път закона за бюджета на НЗОК и по този начин отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума за плащане на нови лекарства през 2018 г.

В мотивите на Радев за ветото се казва, че мораториумът "засяга основното право на здравно осигуряване, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ", както и че той "създава различно третиране на здравноосигурените лица". Според здравния министър Кирил Ананиев те са "несериозни". Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пък лаконично коментира, че мотивите в указа на Радев са "доста общи", пише „Сега”.

„Зам.-министърът на здравеопазването и шеф на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева добави, че забраната за финансиране на нови лекарства не нарушава конституционни права на гражданите, тъй като за всички медикаменти, които ще бъдат обхванати от мораториума, е осигурено алтернативно лечение. Такова няма само за четири медикамента. За два от тях се очаква да бъдат поети от МЗ, а лечението с другите два - да се плаща от самите производители”, продължава изданието.

И още: „Според Начева правата на гражданите за лечение биха били по-застрашени, ако парламентът се съобрази с ветото на президента, тъй като това ще доведе до дефицит в бюджета на касата и съответно ще има пациенти, за чието лечение НЗОК няма да може да плати. Засега за плащане от НЗОК чакат 32 нови молекули, а разходът за тях догодина би бил 40 млн. лева.”

Вестниците се спират и на идеята на БСП за законови промени, свързани с лекарствата.

„Законодателни изменения в Наказателния кодекс, които са насочени срещу далаверите с лекарства, депозират днес депутатите от „БСП за България”. Корнелия Нинова обяви, че социалистите изпълняват краткосрочните мерки, които са си набелязали в битката срещу нелегалния износ на хапчета. Тя обяви намерението на левицата след близо двучасово разширено заседание на Изпълнителното бюро на БСП със здравния съвет на партията, експерти и лекари. БСП предлага да се третира като престъпление квалифицирана контрабанда по чл. 262, ал. 1, когато през границата на страната са пренесени лекарствени продукти от хуманната медицина в големи размери”, пише „Дума”.

„Стандарт” пък отразява реакцията на това предложение. „БСП иска да наруши договора с ЕС, защото смятат да инкриминират всяко движение на продукти през границите, заяви пък председателката на здравната комисия в НС и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. „Изключително уважавам голяма част от опитните експерти, градивните им предложения подкрепяме, но те са рядкост. Например в Закона за промяна в лечебните заведения от последните дни. Но в случая БСП се опитва да отклони вниманието от вътрешните си проблеми”, посочи Дариткова. Според нея решаването на тежки проблеми изисква непопулярни мерки”, четем във всекидневника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RDrF

БЛС-Въоръжено Крило 13.12.2017 11:52:18

Няма заплащане на медицинския персонал , но другаря Пенков смята ,че се налага преструктуриране. Ами хайде да видим бе, нищоправец, как ще преструктурираш болница така ,че персоналът да има заплати ? СЪС СЪКРАЩАВАНЕ НА ПЕРСОНАЛ ЛИ ? Болниците и без това са на санитарния минимум откъм персонал .КАКВО ЩЕ ПРЕСТРУКТУРИРАШ БЕ ПРАЗНОСЛОВЕЦ получаващ излишно заплата, докато заднкът ти се топли на меката мебел в МЗ? Такива чучела като това нищожество взимат заплати на 3ма лекари скапващи се на операционната маса


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ предлага бордовете на директорите на болниците да се избират по досегашния ред
29.10.2020 18:12:46

МЗ предлага бордовете на директорите на болниците да се избират по досегашния ред

Бордовете на директорите на лечебните заведения да се избират по досегашния ред, независимо от из ...

Д-р Поповски: Ваксината срещу HPV да стане задължителна
29.10.2020 17:14:52 Надежда Ненова

Д-р Поповски: Ваксината срещу HPV да стане задължителна

Ваксината срещу HPV и профилактичните гинекологични прегледи трябва да станат задължителни. Това ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...