Неделя, 27 Септември 2020
27
февр
1
 

От печата: Българите не посещават личните лекари, глоби за джипита заради морбили, еврофондове

Сряда, 27 Февруари 2019 | 08:52:34
1

Водещата тема във всички днешни издания са данните от „Евростат“ за 2017 г., според които повече от половината българи не са посетили личния си лекар нито веднъж през годината. „52,4% не са посетили нито веднъж личния си лекар в рамки

Водещата тема във всички днешни издания са данните от „Евростат“ за 2017 г., според които повече от половината българи не са посетили личния си лекар нито веднъж през годината. „52,4% не са посетили нито веднъж личния си лекар в рамките на 12 месеца. Един или два пъти на преглед са отишли 22% от населението, между 3 и 5 пъти - 15,6%, 6-7 посещения са направили 5,5%, а 4,6% са били при джипито десет или повече пъти. За сравнение средно процентът на хората в ЕС, които не са посетили общопрактикуващ лекар нито веднъж е 38, а 6 пъти и повече са били на преглед 14% от европейците“, пише „Труд“.

Изданието сравнява данните с останалите европейски държави. „Едва 10,7% от населението в Германия не е отишло на преглед нито веднъж в рамките на 12 месеца, а един или два пъти - 39%. Редовни при лекаря са още в Белгия, Дания, Люксембург и Белгия. На дъното на класацията по липса на каквито и да е посещения при общопрактикуващ са балканските държави, начело с Гърция - 60% от хората, следвана от България и Румъния - 42,9%“, пише медията.

„Страната ни е водеща в ЕС и по отношение на пренебрегването на зъболекар - 79% от българите не са отишли нито веднъж в рамките на 12 месеца на стоматолог, преди нас са единствено румънците - 81%. Средният показател за ЕС е 45%. Данните на Евростат за посещение при специалист по обща хирургия също поставят северната ни съседка на водеща позиция с липса на посещения от страна на близо 88% от хората. За България този показател е 62%, при 45% средно за ЕС“, допълва още „Труд“.

Междувременно стана ясно, че ще бъдат налагани сериозни глоби на общопрактикуващи лекари в Пловдив, които не са издирили неваксинираните за морбили. „24 часа“ се позова на  д-р Моника Троянчева от РЗИ-Пловдив, която уточнява, че е било изпратено предписание до 28 февруари да подготвят списъци на лицата от 13-месечна до 18-годишна възраст с пропуски в имунизационната схема за дребна шарка до всичките над 400 джипита. „От инспекцията пък ще предоставят на медиците необходимите ваксини. Осигурени са достатъчно количества. В район "Северен" лекари, здравни медиатори и чиновници организираха съвместна кампания за установяване на подлежащите за имунизация“, допълва медията.

„Монитор“ информира, че отделението по хемодиализа в МБАЛ-Ловеч е останало без лекарства и 18-те пациенти трябва да си ги купуват сами.

„Проблемът е от този месец и се очаква да бъде решен до края на седмицата, след като бъде сключен договор с Районната здравноосигурителна каса в Ловеч и постъпят пари от там. Причината за липсата на лекарства е недостигът на средства за закупуването им. Договорът на болницата с фирмата доставчик е приключил през ноември миналата година и е била обявена нова обществена поръчка. Заради липсата на желаещи фирми да участват, тя е била прекратена“, пише всекидневникът.

От медията цитират директора на болницата д-р Румяна Нановска, която уточнява, че към фирма доставчик до момента болницата има стари задължения около 10 000 лв., които изплащат месечно, но е постигнато споразумение за разсрочване. „По думите на д-р Румяна Нановска няма проблем с медикаментите в останалите отделения на болницата. Тя каза още, че е възможно персоналът на лечебното отделение да не получи предвиденото увеличение на заплатите си. Затова медицинските сестри готвят протест“, допълва още изданието.

Над 8 млрд. евро са инвестирани в над 7000 проекта, финансирани от ЕС за периода от 2014-18 г., съобщава „Дума“.  

„България е сред първенците, получили пари за реформиране на здравната си система. От ЕК не отчитат конкретните резултати, постигнати от бенефициентите. 44,5 млн. души в ЕС следва да се ползват от по-добри здравни услуги в резултат на тези вложения, се смята от работещите в европейските институции“, пише медията.

Според изданието най-голям брой проекти са регистрирани в Полша, България, Испания, Литва и Гърция, а най-големите получатели на финансиране са Полша, Испания, Чехия и България. „Един от добрите примери в тази област е проектът на Словакия, за който страната е получила 50 млн. евро подкрепа, за създаване на над 3300 места за специалисти по здравни грижи, които да обслужват възрастни и хора с увреждания в домовете им, за да бъде избегната необходимостта от институционална грижа. Тук е мястото да припомним, че в България от години се говори за необходимостта от подобни грижи, но до момента е направено твърде малко“, пише още всекидневникът.

Изданието цитира и резултатите от неотдавнашно проучване на Евробарометър, които  показват, че здравеопазването е главният проблем, пред който ще бъдат изправени регионите в бъдеще. „Над 1/3 от участвалите в допитването поставят здравеопазването на първо място. Според европейските институции здравните системи в страните членки се развиват към по-добра промоция на здравето и превенция на заболяванията, пренасочване от болничната и институционално ориентирана грижа към грижи в общността или в дома, към интеграция на здравните и социалните грижи“, допълва медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
av8@

Elf 27.02.2019 09:23:54

Otchetenite profilaktichni pregledi ne otgovariat na statistikata.Sledovatelno ,,lichnite lekari ,,kradat.Eto zashto vseki lichen drislio trabva da mine po domovete s banica,piene i chervena kitka da ,,kalesa,, za profilaktichen pregled.I da iztarpi-Doktore puskai mi vsichki izsledvania,,!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...