!
Вторник, 23 Април 2024
27
февр
1
 

От печата: Българите не посещават личните лекари, глоби за джипита заради морбили, еврофондове

Сряда, 27 Февруари 2019 | 08:52:34
1

Водещата тема във всички днешни издания са данните от „Евростат“ за 2017 г., според които повече от половината българи не са посетили личния си лекар нито веднъж през годината. „52,4% не са посетили нито веднъж личния си лекар в рамки

Водещата тема във всички днешни издания са данните от „Евростат“ за 2017 г., според които повече от половината българи не са посетили личния си лекар нито веднъж през годината. „52,4% не са посетили нито веднъж личния си лекар в рамките на 12 месеца. Един или два пъти на преглед са отишли 22% от населението, между 3 и 5 пъти - 15,6%, 6-7 посещения са направили 5,5%, а 4,6% са били при джипито десет или повече пъти. За сравнение средно процентът на хората в ЕС, които не са посетили общопрактикуващ лекар нито веднъж е 38, а 6 пъти и повече са били на преглед 14% от европейците“, пише „Труд“.

Изданието сравнява данните с останалите европейски държави. „Едва 10,7% от населението в Германия не е отишло на преглед нито веднъж в рамките на 12 месеца, а един или два пъти - 39%. Редовни при лекаря са още в Белгия, Дания, Люксембург и Белгия. На дъното на класацията по липса на каквито и да е посещения при общопрактикуващ са балканските държави, начело с Гърция - 60% от хората, следвана от България и Румъния - 42,9%“, пише медията.

„Страната ни е водеща в ЕС и по отношение на пренебрегването на зъболекар - 79% от българите не са отишли нито веднъж в рамките на 12 месеца на стоматолог, преди нас са единствено румънците - 81%. Средният показател за ЕС е 45%. Данните на Евростат за посещение при специалист по обща хирургия също поставят северната ни съседка на водеща позиция с липса на посещения от страна на близо 88% от хората. За България този показател е 62%, при 45% средно за ЕС“, допълва още „Труд“.

Междувременно стана ясно, че ще бъдат налагани сериозни глоби на общопрактикуващи лекари в Пловдив, които не са издирили неваксинираните за морбили. „24 часа“ се позова на  д-р Моника Троянчева от РЗИ-Пловдив, която уточнява, че е било изпратено предписание до 28 февруари да подготвят списъци на лицата от 13-месечна до 18-годишна възраст с пропуски в имунизационната схема за дребна шарка до всичките над 400 джипита. „От инспекцията пък ще предоставят на медиците необходимите ваксини. Осигурени са достатъчно количества. В район "Северен" лекари, здравни медиатори и чиновници организираха съвместна кампания за установяване на подлежащите за имунизация“, допълва медията.

„Монитор“ информира, че отделението по хемодиализа в МБАЛ-Ловеч е останало без лекарства и 18-те пациенти трябва да си ги купуват сами.

„Проблемът е от този месец и се очаква да бъде решен до края на седмицата, след като бъде сключен договор с Районната здравноосигурителна каса в Ловеч и постъпят пари от там. Причината за липсата на лекарства е недостигът на средства за закупуването им. Договорът на болницата с фирмата доставчик е приключил през ноември миналата година и е била обявена нова обществена поръчка. Заради липсата на желаещи фирми да участват, тя е била прекратена“, пише всекидневникът.

От медията цитират директора на болницата д-р Румяна Нановска, която уточнява, че към фирма доставчик до момента болницата има стари задължения около 10 000 лв., които изплащат месечно, но е постигнато споразумение за разсрочване. „По думите на д-р Румяна Нановска няма проблем с медикаментите в останалите отделения на болницата. Тя каза още, че е възможно персоналът на лечебното отделение да не получи предвиденото увеличение на заплатите си. Затова медицинските сестри готвят протест“, допълва още изданието.

Над 8 млрд. евро са инвестирани в над 7000 проекта, финансирани от ЕС за периода от 2014-18 г., съобщава „Дума“.  

„България е сред първенците, получили пари за реформиране на здравната си система. От ЕК не отчитат конкретните резултати, постигнати от бенефициентите. 44,5 млн. души в ЕС следва да се ползват от по-добри здравни услуги в резултат на тези вложения, се смята от работещите в европейските институции“, пише медията.

Според изданието най-голям брой проекти са регистрирани в Полша, България, Испания, Литва и Гърция, а най-големите получатели на финансиране са Полша, Испания, Чехия и България. „Един от добрите примери в тази област е проектът на Словакия, за който страната е получила 50 млн. евро подкрепа, за създаване на над 3300 места за специалисти по здравни грижи, които да обслужват възрастни и хора с увреждания в домовете им, за да бъде избегната необходимостта от институционална грижа. Тук е мястото да припомним, че в България от години се говори за необходимостта от подобни грижи, но до момента е направено твърде малко“, пише още всекидневникът.

Изданието цитира и резултатите от неотдавнашно проучване на Евробарометър, които  показват, че здравеопазването е главният проблем, пред който ще бъдат изправени регионите в бъдеще. „Над 1/3 от участвалите в допитването поставят здравеопазването на първо място. Според европейските институции здравните системи в страните членки се развиват към по-добра промоция на здравето и превенция на заболяванията, пренасочване от болничната и институционално ориентирана грижа към грижи в общността или в дома, към интеграция на здравните и социалните грижи“, допълва медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wZ4v

Elf 27.02.2019 09:23:54

Otchetenite profilaktichni pregledi ne otgovariat na statistikata.Sledovatelno ,,lichnite lekari ,,kradat.Eto zashto vseki lichen drislio trabva da mine po domovete s banica,piene i chervena kitka da ,,kalesa,, za profilaktichen pregled.I da iztarpi-Doktore puskai mi vsichki izsledvania,,!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...