Сряда, 30 Септември 2020
13
ноем
 

От печата: Бюджетът на НЗОК, агресия над медик, донорството

Сряда, 13 Ноември 2019 | 09:00:09


Приемането на бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене в парламента е тема на всички днешни централни всекидневници. „Бюджетът предвижда Касата, финансирането на която е сред приоритетите на кабинета заедно с образованието и отбраната, да опери

Приемането на бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене в парламента е тема на всички днешни централни всекидневници. „Бюджетът предвижда Касата, финансирането на която е сред приоритетите на кабинета заедно с образованието и отбраната, да оперира с близо 400 млн. лв. повече спрямо тази година, като сумата ще достигне 4,745 млрд. лв. По време на заседанието депутати изразиха съмнение доколко средствата, които макар и увеличени, ще стигнат за справяне с проблемите в сектора. 'Това е нов бюджет със стари затлачени проблеми, бюджет на безхаберието и нарастващите разходи", коментира Нигяр Джафер от ДПС. Според нея, макар и да има ръст на средствата, все още стоят въпроси без отговори, като тези дали ще има подобрение в ефективността, по-високи заплати и дали задълженията към болници ще могат да се погасят. По думите на Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък българите получават всички постижения в областта на медицината, като достъпът им до тях е по-добър спрямо други европейски страни. Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна изтъкна, че с този бюджет ще може да се покрият задължения към чужди здравни каси и през идната година няма да нарастват задълженията към други такива“, пише „Монитор“.

„24 часа“ информира за поредния случай на агресия срещу медик. „Цигани от варненското село Каменар са нападнали фелдшер от бърза помощ. Христомир Куманов дошъл с линейка в селото по повикване за жена, редовен пациент на Бърза помощ. "В началото обърках адреса. Мъжът беше с колело, чакаше ме пред къщата. Нападна ме с юмруци без никакви обяснения. През 2017 година отново бях нападнат от жена от ромски произход на пазара във Варна. Напускам", каза вчера фелдшерът. "Въпреки побоя лекарят е извършил прегледа, поставил е инжекция на пациентката и така си е тръгнал. Той не е пострадал сериозно физически, но е категоричен, че напуска звеното и не може да издържи на напрежението", коментира и началникът на Бърза помощ във Варна д-р Мая Рашева. Веднага след инцидента е подаден сигнал за побоя в полицията. Оттам обаче все още изяснявали ситуацията. Христомир Куманов е в системата на Бърза помощ от 25 години. Работил е близо 20 години в Стражица, бил в Долни чифлик и от 3 години е във варненското звено за неотложна помощ“, уточнява изданието.

„Телеграф“ съобщава, че Светият синод е благословил донорството в официална позиция, но е посочил условия за своята подкрепа. „Още преди година Църквата изрази мнението си относно Закона за трансплантации на органи тъкани и клетки. Сега след старта на кампанията "Да! За живот!", синодът отново припомни позицията си и подчерта своята резервираност по някои конкретни въпроси. "Българската православна църква не приема, че незаявеният отказ трябва да се тълкува като съгласие, защото липсата на отказ, освен на възможно съгласие, може да се дължи и на множество други причини - като неинформираност, липса на възможност за волеизява, не на последно място - липса на взето решение", пише в позицията и се допълва "При даряването на орган задължително трябва да се взима "съзнателното съгласие" на донора, т. е. донорът трябва да осъзнава действието си или, ако по някаква причина е изпаднал в мозъчна смърт, свободно и не по принуда да е изявил съгласие за взимането на органите му", пише медията.

„Светата църква изброява четири условия за подкрепата си към донорството: 1. Спазване на фундаменталните биоетични принципи; 2. Установяване на мозъчната смърт по строго определени клинични критерии; 3. Писмено информирано съгласие от донора и близките му кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт, а не презумпция за повсеместно съгласие с донорството; 4. Целият клиничен процес на трансплантацията да се координира и осъществява от утвърдени национални трансплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото. Като пета точка Българската православна църква - Българска патриаршия си запазва правото да промени своята позиция, при промяна в законодателството и закона за трансплантациите. В заключение обаче Светият синод дава благословение за извършване на трансплантациите при изпълнение на посочените условия“, допълва всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YWxH


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
276 новозаразени с COVID-19, 11 са случаите на медици
30.09.2020 07:57:34

276 новозаразени с COVID-19, 11 са случаите на медици

276 са новооткритите случаи на заразени с COVID-19 лица за изминалото денонощие, при направени 47 ...

Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София
29.09.2020 19:46:08

Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София

Доц. Димитър Буланов и проф. Бойчо Ланджов са на балотаж за избор на декан на Медицинския факулте ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...