Петък, 27 Януари 2023
13
ноем
 

От печата: Бюджетът на НЗОК, агресия над медик, донорството

Сряда, 13 Ноември 2019 | 09:00:09


Приемането на бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене в парламента е тема на всички днешни централни всекидневници. „Бюджетът предвижда Касата, финансирането на която е сред приоритетите на кабинета заедно с образованието и отбраната, да опери

Приемането на бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене в парламента е тема на всички днешни централни всекидневници. „Бюджетът предвижда Касата, финансирането на която е сред приоритетите на кабинета заедно с образованието и отбраната, да оперира с близо 400 млн. лв. повече спрямо тази година, като сумата ще достигне 4,745 млрд. лв. По време на заседанието депутати изразиха съмнение доколко средствата, които макар и увеличени, ще стигнат за справяне с проблемите в сектора. 'Това е нов бюджет със стари затлачени проблеми, бюджет на безхаберието и нарастващите разходи", коментира Нигяр Джафер от ДПС. Според нея, макар и да има ръст на средствата, все още стоят въпроси без отговори, като тези дали ще има подобрение в ефективността, по-високи заплати и дали задълженията към болници ще могат да се погасят. По думите на Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък българите получават всички постижения в областта на медицината, като достъпът им до тях е по-добър спрямо други европейски страни. Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна изтъкна, че с този бюджет ще може да се покрият задължения към чужди здравни каси и през идната година няма да нарастват задълженията към други такива“, пише „Монитор“.

„24 часа“ информира за поредния случай на агресия срещу медик. „Цигани от варненското село Каменар са нападнали фелдшер от бърза помощ. Христомир Куманов дошъл с линейка в селото по повикване за жена, редовен пациент на Бърза помощ. "В началото обърках адреса. Мъжът беше с колело, чакаше ме пред къщата. Нападна ме с юмруци без никакви обяснения. През 2017 година отново бях нападнат от жена от ромски произход на пазара във Варна. Напускам", каза вчера фелдшерът. "Въпреки побоя лекарят е извършил прегледа, поставил е инжекция на пациентката и така си е тръгнал. Той не е пострадал сериозно физически, но е категоричен, че напуска звеното и не може да издържи на напрежението", коментира и началникът на Бърза помощ във Варна д-р Мая Рашева. Веднага след инцидента е подаден сигнал за побоя в полицията. Оттам обаче все още изяснявали ситуацията. Христомир Куманов е в системата на Бърза помощ от 25 години. Работил е близо 20 години в Стражица, бил в Долни чифлик и от 3 години е във варненското звено за неотложна помощ“, уточнява изданието.

„Телеграф“ съобщава, че Светият синод е благословил донорството в официална позиция, но е посочил условия за своята подкрепа. „Още преди година Църквата изрази мнението си относно Закона за трансплантации на органи тъкани и клетки. Сега след старта на кампанията "Да! За живот!", синодът отново припомни позицията си и подчерта своята резервираност по някои конкретни въпроси. "Българската православна църква не приема, че незаявеният отказ трябва да се тълкува като съгласие, защото липсата на отказ, освен на възможно съгласие, може да се дължи и на множество други причини - като неинформираност, липса на възможност за волеизява, не на последно място - липса на взето решение", пише в позицията и се допълва "При даряването на орган задължително трябва да се взима "съзнателното съгласие" на донора, т. е. донорът трябва да осъзнава действието си или, ако по някаква причина е изпаднал в мозъчна смърт, свободно и не по принуда да е изявил съгласие за взимането на органите му", пише медията.

„Светата църква изброява четири условия за подкрепата си към донорството: 1. Спазване на фундаменталните биоетични принципи; 2. Установяване на мозъчната смърт по строго определени клинични критерии; 3. Писмено информирано съгласие от донора и близките му кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт, а не презумпция за повсеместно съгласие с донорството; 4. Целият клиничен процес на трансплантацията да се координира и осъществява от утвърдени национални трансплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото. Като пета точка Българската православна църква - Българска патриаршия си запазва правото да промени своята позиция, при промяна в законодателството и закона за трансплантациите. В заключение обаче Светият синод дава благословение за извършване на трансплантациите при изпълнение на посочените условия“, допълва всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8d7f


Всичко за коронавируса
Още новини
Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри
27.01.2023 11:59:08 Невена Попова

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - ...

Здравната комисия прие на второ четене заплатите на медиците да са в НРД
27.01.2023 11:10:33 Надежда Ненова

Здравната комисия прие на второ четене заплатите на медиците да са в НРД

Парламентарната здравна комисия спешно прие на вчерашното си заседание Закона за допълнение на За ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...