Вторник, 19 Януари 2021
01
ноем
1
 

От печата: Бюджет 2020, 37 болници лекуват инсулта, 250 000 българи без нито един зъб

Петък, 01 Ноември 2019 | 09:03:15
1

Приетият вчера от правителството проектобюджет за 2020 година е тема на всички днешни печатни издания. Освен увеличените пари за здравеопазване, Министерски съвет реши да вдигне и линията на бедността. „Линията за бедност догодина ще се вдигне с

Приетият вчера от правителството проектобюджет за 2020 година е тема на всички днешни печатни издания. Освен увеличените пари за здравеопазване, Министерски съвет реши да вдигне и линията на бедността. „Линията за бедност догодина ще се вдигне с 15 лв. и ще бъде 363 лв. Това реши правителството вчера. Съответно ще се вдигнат и парите, които вземат хората с увреждания, тъй като те са обвързани с линията за бедност. Така хората с 50 до 70,99% инвалидност вече ще получават 25,41 лв. - 7 на сто от линията на бедност. Тези с между 71 и 90% увреждания ще вземат 15%, или 54,45 лв. Инвалидите над 50% получават 25%, или 90,75 лв. А тези с право на добавки за чужда помощ и на социална пенсия за инвалидност - 57% от линията на бедност, крето прави 206,91 лв. Тези помощи се получават от близо 650 хил. души“, пише „24 часа“.

Линията на бедност се ползва и при раздаването на пакетите с храни за социално слаби. Освен това тя е определяща за това кои пенсионери получават-коледните и великденските добавки от 40 лева - тези под прага й. Хората, които получават заплата или пенсия под линията на бедност, имат право на безплатна правна помощ. Тя се ползва и при раздаването на помощи за възстановяването на жилищата, засегнати от бедствие. Сега под линията на бедност живеят около 1 663 668 българи“, уточнява медията.

„Труд“ информира, че 37 болници лекуват инсулта по световен стандарт. „Във Видин, Враца и Монтана засега няма нито една болница, която да има готовност да лекува адекватно инсулт. Това заяви пред журналисти акад. Иван Миланов, директор на МБАЛНП "Св. Наум". Подобно било положението в Сливен и Ямбол. Лечението на инсулт се прилага сравнително от скоро и все още не се практикува във всички болници, посочи акад. Миланов. По думите му адекватното лечение се прилага в 37 болници в България и то включва инжектиране на определен медикамент, който разрежда кръвта. Медикаментът трябва да се приложи до 4 часа след появата на инсулт. Центровете за лечение на инсулт са в столичните болници "Св. Анна" и "Пирогов", в "Св. Георги" - Пловдив и в "Св.Марина" - Варна. Смъртността от исхемичен инсулт в България е 4 пъти по-висока от тази в Германия, посочи акад. Миланов. Страната ни е на водеща позиция в Европа по брой на инсултите и на инвалидизираните пациенти“, пише всекидневникът.

„Монитор“ съобщава, че четвърт милион българи няман нито един зъб в устата си. „Оказва се, че ние сме най-обеззъбената нация в Европейския съюз. Това показва проучване на Българския зъболекарски съюз. Всеки тийнейджър у нас е с поне един кариес. Само една трета от младежите към 18-та си година са със здрави венци. Причината е занемаряване на денталното здраве и непосещаването на зъболекар дори за услугите в пакета, залепнали по линия на НЗОК, уточни председателят на съсловната организация д-р Николай Шарков. Безплатни ченета за пенсионерите не само от 65 до 69 години, но и за тези над 70-те. За това ще настоява Българският зъболекарски съюз по време на стартиралите преговори с Националната здравноосигурителна каса за бюджета за следващата година, съобщиха още от съсловната организация. Ще се опитаме да бъдат включени и повече услуги за хората над 18-годишна възраст, коментира още д-р Николай Шарков. По думите му допълнителните 12,8 млн. лв., които се отпускат за дентална помощ от Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. ще позволят да се осигурят повече безплатни за пациентите дейности. С увеличението средствата за догодина възлизат на 179,8 млн. лева“, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u2xr

crocodile 01.11.2019 12:07:37

Поредната простотия на корифеите от Правителствена Болница! Кой нормален хирург оперира жлъчка на 97 годинин при куп придружаващи заболявания?! В нормалната Европа при тези пациенти се поставя дрен в жл мехур под ехографски конторл и възпалнието се овладява с антибиотици! Явно познанията на корифеите са от времето 2007 година, когато Томето Пожарлиев и компания преведоха отготе-отгоре и стъкмиха някакъв консенсус "Жлъчни камъни и лапароскопска" холецистектомия", но и досега забравят да обучават младите хирурзи на това какво е: "Critical view of safety"! Колкото и да се натискате за дипломи от идиоти на тема: " Лекарите на които вярваме", клиничната медицина в нормална Европа се развива по съвсем други стандарти и критерии! Накрая няма да останат и пациенто на територията, ей!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ възобновява дейността си
19.01.2021 10:40:01

Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ възобновява дейността си

Клиниката по клинична токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив възобновяв ...

Д-р Масларска: Едва 4-5% от бебетата могат да се заразят с COVID преди раждането
19.01.2021 10:04:25

Д-р Масларска: Едва 4-5% от бебетата могат да се заразят с COVID преди раждането

Новородените бебета в много малък процент могат да бъдат инфектирани с COVID-19 по време на бреме ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...