Сряда, 30 Септември 2020
24
ян
5
 

От печата: Грижата за онкоболни, местенето на МЗ, 24-часовото разположение на джипитата

Сряда, 24 Януари 2018 | 09:04:56
5

„У нас онкоболните в терминален стадий продължават да не получават адекватни грижи, а плахите опити на институциите това да се промени бележат пълен провал. През 2017 г. по пътеката на здравната каса за палиативни грижи са отчетени едва 2181 случ

„У нас онкоболните в терминален стадий продължават да не получават адекватни грижи, а плахите опити на институциите това да се промени бележат пълен провал. През 2017 г. по пътеката на здравната каса за палиативни грижи са отчетени едва 2181 случая, като по-голямата част от тях са онкоболни. По последните данни на Националния раков регистър починалите за годината от рак у нас са били почти 18 000. Което означава, че 16 000 болни са починали вкъщи, въпреки че обикновено пациентите в терминален стадий имат нужда от специализирани грижи в хоспис.” Това пише днес „Сега”.

Изданието информира, че по данни на НЗОК през 2017 г. у нас има 40 онкоклиники и диспансери, като цитира сайта clinica.bg. „Едва 16 от клиниките са приели пациенти по пътеката за палиативни грижи. Антирекорд поставят най-големите градове с най-много онкоболници. При 15 онкоболници и отделения в София грижа по тази пътека са получили едва 17 пациенти, умиращи от рак, при над 10 000 души, минали химиотерапия в същите тези болници. Други 8 души са приети за палиативни грижи в Пета градска болница в столицата, въпреки че там няма онкоотделение. В Пловдив, където има цели 5 онкоболници, включително и общински диспансер, палиативни грижи не е получил никой при над 5000 пациенти за химиотерапия. В Плевен също няма нито един, получил специализирани грижи в последните си дни. Пациентите, които все пак са получили палиативни грижи, са във Варна и по-малките областни градове”, четем във вестника.

„По закон у нас трябва да се предоставя комплексна грижа при лечението на ракови заболявания. Затова клиниките, които извършват активно лечение на пациенти с онкологични заболявания - химио- и лъчетерапия, са длъжни да предоставят и диспансерно наблюдение, и палиативни грижи, а ако нямат собствени структура за това - да сключат договор за осъществяването й с друго лечебно заведение. Изискването беше залегнало преди време и като задължително за сключване на договор със здравната каса. Промяната беше въведена при предишния кабинет "Борисов" именно заради факта, че болниците предпочитат да се занимават само с химиотерапия, но след това оставят пациентите си да се оправят сами. Очевидно въпреки закона промяна няма”, констатира изданието.

Някои всекидневници се спират на планираната промяна на местоположението на МЗ и касата, за  която стана ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на фонда. „В нова страда - на Центъра по хигиена на бул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов" 15 в София, се местят здравното министерство и НЗОК. Това ще се случи през втората половина на годината, става ясно от стенограма на последното заседание на надзора на касата”, пише „24 часа”.

„В същата страда се помещават и администрациите на лекарския съюз, Националната експертна лекарска комисия, Медицинския университет, Националния център по обществено здраве и фонда за деца”, уточнява вестникът.

Други ежедневници отразяват хода на преговорите по НРД, засягащ извънболничната помощ. „Българският лекарски съюз иска да отпадне задължението на джипитата да бъдат на разположение денонощно. В момента общопрактикуващите медици трябва да осигурят на пациентите си 24-часов достъп до медицински услуги. Поради тази причина голяма част от семейните лекари сключват договор с клиники, които имат приемни кабинети и през нощта. Ако нямат такъв договор, то джипитата трябва да са на разположение по телефона или да имат уговорка с техен колега, който да приема пациенти след края на смяната им. От години обаче те недоволстват срещу това правило. Ето защо от БЛС искат то да отпадне, като това да бъде разписано в Националния рамков договор (НРД) за 2018 г., по който в момента текат преговори с касата и зъболекарите. Ако това не се регламентира чрез НРД, то може да бъде създадена работна група в МЗ, с която правилото да се промени. Такова обещание всъщност е дал зам. здравният министър Бойко Пенков. В случай че такава група бъде създадена до 15 февруари, от БЛС ще оттеглят предложението си за промени в рамковия договор”, пише „Телеграф”.

„Земя” пък разказва за открита в Китай болница с изкуствен интелект. „Първата клиника по традиционна китайска медицина в Китай, където диагнозата на пациентите ще се поставя с помощта на изкуствен интелект, бе открита в края на ноември в провинция Джъдзян.

Базата данни на изкуствения интелект съдържа голям брой клинични случаи на опитни практикуващи традиционна китайска медицина лекари. Клиниката е с площ от 4500 кв. м, намира в историческото градче Уджън и е първата по рода си в страната”, информира вестникът и разказва: „След като лекарят вкара данните за състоянието на пациента, системата дава своето предложение за диагнозата и лечението, базирани на случаите в базата данни. След това лекарят променя предложената рецепта според индивидуалните особености на пациента.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZYCj

Лекар * 24.01.2018 11:48:20

И още ... при ОПЛ да няма спешност, да няма неотложност, да няма домашни посещения (те само на хартия по график, за пред РЗОК). И накрая, няма и лечение, защото клиничното мислене се е изгубило в многото разбиране от здравеопазване и в бумащината. Пред етиката и човешкото ни чувство са огромните миражи за пари (които са трагично малко)

Гост 24.01.2018 12:19:37

Дрън-дрън. Това тук не ти е Бузлуджа бе, дрОгарю .Има домашни посещения, пациентите си ги плащат, има извънреден труд , падиентите се преглеждат и събота и неделя и си плащат. Всеки честен и високо-интелигентен труд (особено) се заплаща. Май проблемът е ,че роните сълзи и сополи за загиващия безплатен семашко. Етиката я споменавате само когато ламтите за безплатни неща, не и когато етиката изисква да има достойно заплащане на лекаря. Бегай да плачеш на фустата на Нинова и на шлифера на Баце.

Лакар 24.01.2018 11:42:13

ОПЛ, какво лекува? Събирачи на такси, комисионни и преразпределяне на направления. Това е ОПЛ - изчезна старият лекар!

Гост 24.01.2018 12:13:54

Да, каскет, изчезва социалистическия лекар , който ви подгъзува безплатно и денонощно. Младите лекари ще ви бият един още по-силен шут и изобщо няма да се обърнат с поглед назад. Изчезва старият лекар , с мизерната пенсия и работещ докато падне за келавия електорат ,мда свиквайте....

Гнус 25.01.2018 20:05:19

Дано да те лекува същия като теб, отрепко!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София
29.09.2020 19:46:08

Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София

Доц. Димитър Буланов и проф. Бойчо Ланджов са на балотаж за избор на декан на Медицинския факулте ...

Напусна ни врачанският хирург д-р Димо Николов
29.09.2020 17:29:29

Напусна ни врачанският хирург д-р Димо Николов

Врачанският хирург д-р Димо Николов е починал тази нощ, съобщава местното издание Modernavratza.c ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...