Сряда, 23 Юни 2021
08
ноем
 

От печата: Далавера с лекарства в КОЦ, учителско негодувание срещу наредба на МЗ, смени в болнични ръководства

Вторник, 08 Ноември 2016 | 15:08:25


„Далавери със скъпоструващи лекарства били в основата на скандала в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в

„Далавери със скъпоструващи лекарства били в основата на скандала в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. Това заявиха пред „Труд” източници, пожелали анонимност. Става въпрос за изписване - с нужда или без, на химиотерапия, и то с оригинална молекула, за лечението на пациенти, от което участниците в схемата са печелели”, четем днес във вестника.

Изданието припомня: „Скандалът в КОЦ се завихри след репортаж на Нова телевизия за извършени в болницата операции по отстраняване на органи без медицинска необходимост.

По случая се самосезира и прокуратурата. Дни по-късно от онкодиспансера излязоха с позиция, че срещу тях има организирана атака с цел да се елиминира лечебното заведение в полза на частните такива, както и че за клинична пътека от 22,50 лв. никой лекар не би осакатил пациент.”

Междувременно зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков внесе предложение за освобождаване на шефа на КОЦ - д-р Красимир Вальов, както и на д-р Галина Карауланова, управителка на МБАЛ "Св. Мина", пише още ежедневникът и допълва: „В понеделник обаче кметът Иван Тотев заяви, че общината застава безусловно зад онкодиспансера и няма да бъде разглеждано предложението за смяна на д-р Вальов, докато трае проверката в лечебното заведение.”

Вестниците се спират и на наредбата, срещу която застана учителски синдикат. „Учителите в България вече ще подлежат на задължителни психопрегледи в началото на всяка учебна година. До 30 септември педагозите от училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие трябва да представят пред работодателите си документ за проведен медицински преглед, удостоверяващ липсата на определени заболявания като шизофрения, психични разстройства, туберкулоза, педофилия и др. Това гласи текст от нова наредба на здравното министерство за заболяванията, застрашаващи живота и здравето на учениците”, пише „Сега” и уточнява, че Наредбата на здравното министерство е на базата на новия училищен закон, който изисква МЗ, съгласувано с просветното ведомство, да определи заболяванията, при наличието на които не може да се заема длъжност на педагогически специалист.

„Досега нямаше изискване за ежегодни прегледи, медицинско свидетелство се изискваше от учителите единствено преди постъпване на работа. От МОН коментираха, че новите изисквания са в интерес на здравето и живота на децата”, посочва публикацията.

„Според синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" този текст дискриминира учителите по професионален признак и им "вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед - задължение, на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати и др.". Оттам посочиха, че всеки учител удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. „Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност. Така изписан обаче, текстът от наредбата навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве. Интересно защо министър Москов не вменява такова изискване и към българските лекари”, питат синдикалистите. Оттам настояват за оставката на здравния министър, ако текстът не бъде отменен. В противен случай ще обмислят национални варианти на протестни действия”, четем още във вестника.

„Монитор” пък коментира това така: „Че сме мрънкачи, мрънкачи сме. Но от време на време трябва да мислим повече в каква посока да насочваме бунта си. (…) Мярката е абсолютно наложителна предвид времената, в които живеем, предвид безумията, които се случват и никак не е унизителна, както я определиха синдикатите от КТ "Подкрепа", които дори поискаха оставката за Петър Москов. Да не говорим, че тези промени не са заложени от днес за утре. За това се говори от години, а наредбата следва образователния закон и не е приумица на здравния министър. Не би трябвало никой сериозен и качествен учител да счете за унизителен така наречения психотест. Пресявка по признак психическо здраве трябва да има. И в това няма нищо лично!”

„Дума” пък се спира на промени в ръководството на пловдивска болница. „Предложение за смяна на директора на бившата Първа градска болница д-р Галина Карауланова ще бъде гласувано на предстоящата сесия на ОбС в четвъртък. Това съобщи кметът Иван Тотев. По думите му причината не е липсата на мениджърски качества у д-р Карауланова, а в различия между нея и община Пловдив по отношение решението на администрацията за сливане на лечебното заведение с МБАЛ „Св. Пантелеймон”, пише вестникът и допълва: „Междувременно стана ясно, че управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Красимир Вальов остава на поста си, докато не станат ясни окончателните резултати от проверките в лечебното заведение.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A16z


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Световни експерти призоваха да се чува повече гласът на медицинските сестри
23.06.2021 17:11:02

Световни експерти призоваха да се чува повече гласът на медицинските сестри

Пандемията от COVID-19 доказа централната роля, която сестрите заемат за оптимизиране на здравнит ...

Оксфордският университет изследва ивермектин като възможно лечение при лeк COVID
23.06.2021 17:00:39

Оксфордският университет изследва ивермектин като възможно лечение при лeк COVID

Университетът в Оксфорд обяви, че тества антипаразитното лекарство ивермектин като възможно лечен ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...