Четвъртък, 20 Февруари 2020
20
юли
 

От печата: За болничните разследвания, за състоянието на великотърновската болница, за спешния център в Белица

Петък, 20 Юли 2018 | 09:18:37


Трудностите при разследванията на болниците са свързани с това, че лечебните заведения са своеобразен прецедент в нашата наказателно-правна система. Това отбелязва пред „24 часа” зам. главният прокурор и директор на Националната следствена

Трудностите при разследванията на болниците са свързани с това, че лечебните заведения са своеобразен прецедент в нашата наказателно-правна система. Това отбелязва пред „24 часа” зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Категорично обаче не се ангажирам да кажа дали, кога и кой би бил обвиняем по тях. Отговорът ще бъде даден след пълно и прецизно събиране на доказателствата, като при необходимост ще бъдат проведени нови работни съвещания с наблюдаващите прокурори. Същевременно окончателното решение за това е въпрос от компетентността на прокуратурата”, посочва той.

По думите му, делата са с различен предмет – разследват се не само „болница в болницата”, но и неизгодни договори, безстопанственост и др. „Всъщност тук става въпрос не само за конкретна сума, която общо за двайсетте дела би била няколкостотин милиона лева, но и за изграждане на една цялостна картина относно причините за „болното” ни здравеопазване, погледнато през призмата на наказателната политика на държавата”, пояснява Сарафов.

Ежедневникът се спира и на ситуацията в болницата във Велико Търново. „Няма закриване на болнични структури в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, а болницата е в стабилно финансово състояние. Това заяви директорът на великотърновската болница д-р Стефан Филев в отговор на твърдения на местния депутат от БСП Валентин Ламбев, че се закриват отделения, тъй като лечебното заведение е във финансов колапс.

Ламбев и депутати от опозицията са отправили официално питане до министъра на здравеопазването по повод факта, че от 1 май болницата не лекува пациенти с ревматологични заболявания. На нарочен брифинг д-р Филев опроверга внушенията на депутата”, информира изданието.

„Болницата е в стабилно финансово състояние. Към 30 юни печалбата й е 419 000 лв., като приходите са увеличени със 158 000 лв.”, посочи той. За шестмесечието на т.г. приходите са 10,341 милиона, а разходите - малко над 9 милиона. Задълженията към доставчици общо са 2,532 млн. лв., а намалението им от 31 март досега е с 475 хил. Намалени са и просрочията. На фона на лимитирането на дейността и на трудностите, които всяка една болница изпитва, финансовото състояние на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” е стабилно, отчете директорът”, пише още „24 часа”.

„Стандарт” пък събщава за недоволство в Белица заради липсата на спешен център. „Жители на община Белица са готови да излязат на протест и да затворят пътищата в района заради отказа на здравния министър Кирил Ананиев да се открие филиал на Спешен център в планинския град. „Едва спрях бунта на местните хора, които имат пълното право да протестират. Ще се опитам още веднъж да убедя това правителство от нуждата от Спешен център тук. Решението на министър Ананиев е нескопосано и необмислено, то въобще не кореспондира с реалната ситуация и аз няма да се примиря с него”, коментира кметът на Белица Радослав Ревански”, пише вестникът.

„Според министъра здравната система е добре организирана и местните хора получават адекватно обслужване от медицинските центрове в Разлог и Якоруда. В тях има 5 екипа, които не били много натоварени. Близо 10 000 души живеят в 12 населени места в общината и те имат нужда от адекватна медицинска помощ, контрира градоначалникът. Повечето от селата са планински и са отдалечени на 40 километра от най-близките филиали на Спешен център”, допълва публикацията.

„Пътуването на възрастните и болни хора е невъзможно, особено в зимните месеци, когато голяма част от пътищата са непроходими. Линейките пък губят много време, за да стигнат до отдалечените селища”, каза още Ревански. Той е категоричен, че лично ще поведе протестите на своите съграждани, ако не се намери решение на този проблем в близките няколко месеца”, отбелязва всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x72b


Още новини
От печата: ДАНС влезе в МБАЛ-Раднево, коронавирус, единен пазар на данни в ЕС
20.02.2020 09:01:09

От печата: ДАНС влезе в МБАЛ-Раднево, коронавирус, единен пазар на данни в ЕС

Влизането на прокурори и агенти на ДАНС в болницата на Раднево, за да проверят сигнал от кмета д- ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...