Четвъртък, 30 Май 2024
20
юли
 

От печата: За болничните разследвания, за състоянието на великотърновската болница, за спешния център в Белица

Петък, 20 Юли 2018 | 09:18:37


Трудностите при разследванията на болниците са свързани с това, че лечебните заведения са своеобразен прецедент в нашата наказателно-правна система. Това отбелязва пред „24 часа” зам. главният прокурор и директор на Националната следствена

Трудностите при разследванията на болниците са свързани с това, че лечебните заведения са своеобразен прецедент в нашата наказателно-правна система. Това отбелязва пред „24 часа” зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Категорично обаче не се ангажирам да кажа дали, кога и кой би бил обвиняем по тях. Отговорът ще бъде даден след пълно и прецизно събиране на доказателствата, като при необходимост ще бъдат проведени нови работни съвещания с наблюдаващите прокурори. Същевременно окончателното решение за това е въпрос от компетентността на прокуратурата”, посочва той.

По думите му, делата са с различен предмет – разследват се не само „болница в болницата”, но и неизгодни договори, безстопанственост и др. „Всъщност тук става въпрос не само за конкретна сума, която общо за двайсетте дела би била няколкостотин милиона лева, но и за изграждане на една цялостна картина относно причините за „болното” ни здравеопазване, погледнато през призмата на наказателната политика на държавата”, пояснява Сарафов.

Ежедневникът се спира и на ситуацията в болницата във Велико Търново. „Няма закриване на болнични структури в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, а болницата е в стабилно финансово състояние. Това заяви директорът на великотърновската болница д-р Стефан Филев в отговор на твърдения на местния депутат от БСП Валентин Ламбев, че се закриват отделения, тъй като лечебното заведение е във финансов колапс.

Ламбев и депутати от опозицията са отправили официално питане до министъра на здравеопазването по повод факта, че от 1 май болницата не лекува пациенти с ревматологични заболявания. На нарочен брифинг д-р Филев опроверга внушенията на депутата”, информира изданието.

„Болницата е в стабилно финансово състояние. Към 30 юни печалбата й е 419 000 лв., като приходите са увеличени със 158 000 лв.”, посочи той. За шестмесечието на т.г. приходите са 10,341 милиона, а разходите - малко над 9 милиона. Задълженията към доставчици общо са 2,532 млн. лв., а намалението им от 31 март досега е с 475 хил. Намалени са и просрочията. На фона на лимитирането на дейността и на трудностите, които всяка една болница изпитва, финансовото състояние на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” е стабилно, отчете директорът”, пише още „24 часа”.

„Стандарт” пък събщава за недоволство в Белица заради липсата на спешен център. „Жители на община Белица са готови да излязат на протест и да затворят пътищата в района заради отказа на здравния министър Кирил Ананиев да се открие филиал на Спешен център в планинския град. „Едва спрях бунта на местните хора, които имат пълното право да протестират. Ще се опитам още веднъж да убедя това правителство от нуждата от Спешен център тук. Решението на министър Ананиев е нескопосано и необмислено, то въобще не кореспондира с реалната ситуация и аз няма да се примиря с него”, коментира кметът на Белица Радослав Ревански”, пише вестникът.

„Според министъра здравната система е добре организирана и местните хора получават адекватно обслужване от медицинските центрове в Разлог и Якоруда. В тях има 5 екипа, които не били много натоварени. Близо 10 000 души живеят в 12 населени места в общината и те имат нужда от адекватна медицинска помощ, контрира градоначалникът. Повечето от селата са планински и са отдалечени на 40 километра от най-близките филиали на Спешен център”, допълва публикацията.

„Пътуването на възрастните и болни хора е невъзможно, особено в зимните месеци, когато голяма част от пътищата са непроходими. Линейките пък губят много време, за да стигнат до отдалечените селища”, каза още Ревански. Той е категоричен, че лично ще поведе протестите на своите съграждани, ако не се намери решение на този проблем в близките няколко месеца”, отбелязва всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zKhH


Всичко за коронавируса
Още новини
„Златна ябълка“ за героите на децата връчват от НМД
30.05.2024 13:19:04

„Златна ябълка“ за героите на децата връчват от НМД

На официална церемония на 31 май в София Национална мрежа за децата (НМД) ще връчи наградите &bdq ...

Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики
30.05.2024 12:30:26

Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики

Необходими са устойчиви политики заради ниската раждаемост, доходите и мигрантските процеси. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...