Четвъртък, 27 Юни 2019
15
ян
3
 

От печата: За джипитата, за младите лекари, за грипа

Вторник, 15 Януари 2019 | 09:07:19
3

„В частта на първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) определено има недофинансиране. От бюджета най-малко увеличение има именно при джипитата, както ги наричате вие - 5,1%. И ако личните лекари получават малко пари, тези с педиатрична на

„В частта на първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) определено има недофинансиране. От бюджета най-малко увеличение има именно при джипитата, както ги наричате вие - 5,1%. И ако личните лекари получават малко пари, тези с педиатрична насоченост на практиките получават още по-малко. Децата боледуват много по-често, освободени са от потребителска такса и т.н. Масово колегите изнемогват.” Това казва в интервю за „Телеграф” зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в коментар за цените на извинителните бележки за детска градина и училище, които издават общопрактикуващите лекари

„Медицинските бележки не са част от пакета дейности, които се заплащат от здравната каса. Всъщност НЗОК заплаща на месец около 1,40 лв. на дете за общо 180 дейности, които се извършват от общопрактикуващия лекар. Всеки може да си направи сметката колко недофинансирана е една практика, в която пациентите са преобладаващо деца. Всеки общопрактикуващ лекар е регистриран по Търговския закон и ако работи на загуба, това рано или късно ще доведе до банкрут. А ние така или иначе всяка година намаляваме. От 7000 общопрактикуващи лекари в България, в момента има 4300”, отбелязва д-р Брънзалов.

Той коментира и идеята за заплащане на бележките, които общопрактикуващите лекари издават за имунизациите на децата, като я обяснява така: „Защото тук няма никаква медицинска дейност и става въпрос за чиста административна услуга. Джипито се превърна в рецептомат и бележкомат. Това не е редно. За да направим релация - аз имам два кабинета в София и реших да закрия единия. След като отидох в РЗИ, за да получа документ, имам практика само на един адрес, аз заплатих за него 32 лв. Защото всяка административна услуга си има такса.”

„Монитор” пише за млад лекар, предпочел работа у нас, вместо зад граница. „Млад лекар остана у нас, въпреки че имал възможност да специализира в чужбина. Той категорично заявява, че не смята да бяга. Той е на 29 години и е четвърта година специализант в отделението по хирургия на Хасковската болница”, пише изданието и цитира д-р Никола Ганашев, който казва: „Тук ми се предоставя възможност да работя редом с всички останали специалисти. Мога да кажа, че се чувствам уважаван”.

„Имал е възможност да специализира в Рим, но избира Хасково. Казва, че и на Запад не е лесно да достигнеш високо заплащане. „Имах възможност да посетя и клиники в Италия и смело мога да заявя, че не са много пред нас. Ако човек иска да работи, иска да се развива, подчертавам иска да работи, може да доближи дохода, който би имал един специализант и тепърва стартиращ лекар на Запад”, обясни д-р Ганашев”, четем още във вестника.

Всички издания се спират на грипната обстановка в страната след обявяването на първите грипни епидемии в някои области. „Грипна епидемия е обявена в три области на страната, а в още една това е на път да стане. От вторник епидемия е обявена в областите Стара Загора, Шумен и Бургас, а Силистра е пред епидемия, съобщиха от здравно министерство”, пише „Сега”.

„В Стара Загора и Шумен е обявена и грипна ваканция - засега децата няма да учат от 16 до 18 януари. В Силистра за момента няма да бъде обявявана ваканция. В Бургас заради грипа отсъстват над 15% от учениците, затова и там кметът предлага грипна ваканция”, уточнява изданието.

„Здравните власти за пореден път напомниха, че за предпазване от грип е важно да се избягват събиранията на много хора в затворени пространства, хората с висока температура, болки в мускулите и силна отпадналост да не се самолекуват, да се обърнат към лекар и да не ходят болни на работа”, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cAZ7

А ДЖИПКА, КАК ВИ ЗВУЧИ 16.01.2019 09:13:24

- "ИСКАМ НАПРАВЛЕНИЕ ДА МЕ ПРЕГЛЕДА ЛЕКАР..." - "АЗ ИСКАМ ДА МЕ ПРЕГЛЕДА 'СПЕЦИАЛИСТ' ЗА ХРЕМАТА..." - "СПЕЦИАЛИСТЪТ МЕ ВИДЯ, НО НИЩО НЕ МИ КАЗА - СЕГА КАКВО ДА ПРАВЯ МИ КАЖИ..." И Т.Н.

ДЖИПИТА -НЕ, НЕ, НЕ !!!!!!!!! 15.01.2019 10:52:47

ВСЕКИ ЖУРНАЛИСТ, КОЙТО ИЗПОЛЗВА ТОВА ОБРЪЩЕНИЕ ЗА ОПЛ Е ТЪП, ПЛАТЕН И НЕДОБРОНАМЕРЕН - НАЙ-ЧЕСТО Е ЖУРНАЛИСТ, КОЙТО ЦЕЛИ ДА ОМАЛОВАЖИ РАБОТАТА НА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО ЕЖЕДНЕВНО ПРЕГЛЕЖДАТ НАД 30 ПАЦИЕНТИ, ВКЛ. И КОГАТО САМИТЕ ТЕ СА БОЛНИ. ТЪПИ ЖУРНАЛИСТИ, ТЪПИ ЖУРНАЛИСТИ, ТЪПИ ЖУРНАЛИСТИ, ТЪПИ ЖУРНАЛИСТИ.

Глупости! 15.01.2019 12:27:04

Това са пълни глупости, джипи идва от английското General Practitioner, съкратено GP (в превод общопрактикуващ лекар). Възможност за синоним и съкратена форма на дългото българско наименование, а не омаловажаване на каквото и да било.


Още новини
Към 24 юни у нас са регистрирани 981 случая на морбили
27.06.2019 13:04:46

Към 24 юни у нас са регистрирани 981 случая на морбили

Към 24 юни т.г. у нас са регистрирани 981 случая на морбили в 11 области. Това се казва в писмен ...

БСП иска Ананиев да обясни в парламента за закриването на отделения
27.06.2019 12:40:18

БСП иска Ананиев да обясни в парламента за закриването на отделения

От БСП искат министър Ананиев да  дойде в парламента и да обясни как ще обезпечи медицинскат ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...