!
Понеделник, 15 Април 2024
15
ян
3
 

От печата: За джипитата, за младите лекари, за грипа

Вторник, 15 Януари 2019 | 09:07:19
3

„В частта на първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) определено има недофинансиране. От бюджета най-малко увеличение има именно при джипитата, както ги наричате вие - 5,1%. И ако личните лекари получават малко пари, тези с педиатрична на

„В частта на първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) определено има недофинансиране. От бюджета най-малко увеличение има именно при джипитата, както ги наричате вие - 5,1%. И ако личните лекари получават малко пари, тези с педиатрична насоченост на практиките получават още по-малко. Децата боледуват много по-често, освободени са от потребителска такса и т.н. Масово колегите изнемогват.” Това казва в интервю за „Телеграф” зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в коментар за цените на извинителните бележки за детска градина и училище, които издават общопрактикуващите лекари

„Медицинските бележки не са част от пакета дейности, които се заплащат от здравната каса. Всъщност НЗОК заплаща на месец около 1,40 лв. на дете за общо 180 дейности, които се извършват от общопрактикуващия лекар. Всеки може да си направи сметката колко недофинансирана е една практика, в която пациентите са преобладаващо деца. Всеки общопрактикуващ лекар е регистриран по Търговския закон и ако работи на загуба, това рано или късно ще доведе до банкрут. А ние така или иначе всяка година намаляваме. От 7000 общопрактикуващи лекари в България, в момента има 4300”, отбелязва д-р Брънзалов.

Той коментира и идеята за заплащане на бележките, които общопрактикуващите лекари издават за имунизациите на децата, като я обяснява така: „Защото тук няма никаква медицинска дейност и става въпрос за чиста административна услуга. Джипито се превърна в рецептомат и бележкомат. Това не е редно. За да направим релация - аз имам два кабинета в София и реших да закрия единия. След като отидох в РЗИ, за да получа документ, имам практика само на един адрес, аз заплатих за него 32 лв. Защото всяка административна услуга си има такса.”

„Монитор” пише за млад лекар, предпочел работа у нас, вместо зад граница. „Млад лекар остана у нас, въпреки че имал възможност да специализира в чужбина. Той категорично заявява, че не смята да бяга. Той е на 29 години и е четвърта година специализант в отделението по хирургия на Хасковската болница”, пише изданието и цитира д-р Никола Ганашев, който казва: „Тук ми се предоставя възможност да работя редом с всички останали специалисти. Мога да кажа, че се чувствам уважаван”.

„Имал е възможност да специализира в Рим, но избира Хасково. Казва, че и на Запад не е лесно да достигнеш високо заплащане. „Имах възможност да посетя и клиники в Италия и смело мога да заявя, че не са много пред нас. Ако човек иска да работи, иска да се развива, подчертавам иска да работи, може да доближи дохода, който би имал един специализант и тепърва стартиращ лекар на Запад”, обясни д-р Ганашев”, четем още във вестника.

Всички издания се спират на грипната обстановка в страната след обявяването на първите грипни епидемии в някои области. „Грипна епидемия е обявена в три области на страната, а в още една това е на път да стане. От вторник епидемия е обявена в областите Стара Загора, Шумен и Бургас, а Силистра е пред епидемия, съобщиха от здравно министерство”, пише „Сега”.

„В Стара Загора и Шумен е обявена и грипна ваканция - засега децата няма да учат от 16 до 18 януари. В Силистра за момента няма да бъде обявявана ваканция. В Бургас заради грипа отсъстват над 15% от учениците, затова и там кметът предлага грипна ваканция”, уточнява изданието.

„Здравните власти за пореден път напомниха, че за предпазване от грип е важно да се избягват събиранията на много хора в затворени пространства, хората с висока температура, болки в мускулите и силна отпадналост да не се самолекуват, да се обърнат към лекар и да не ходят болни на работа”, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
huj3

А ДЖИПКА, КАК ВИ ЗВУЧИ 16.01.2019 09:13:24

- "ИСКАМ НАПРАВЛЕНИЕ ДА МЕ ПРЕГЛЕДА ЛЕКАР..." - "АЗ ИСКАМ ДА МЕ ПРЕГЛЕДА СПЕЦИАЛИСТ ЗА ХРЕМАТА..." - "СПЕЦИАЛИСТЪТ МЕ ВИДЯ, НО НИЩО НЕ МИ КАЗА - СЕГА КАКВО ДА ПРАВЯ МИ КАЖИ..." И Т.Н.

ДЖИПИТА -НЕ, НЕ, НЕ !!!!!!!!! 15.01.2019 10:52:47

ВСЕКИ ЖУРНАЛИСТ, КОЙТО ИЗПОЛЗВА ТОВА ОБРЪЩЕНИЕ ЗА ОПЛ Е ТЪП, ПЛАТЕН И НЕДОБРОНАМЕРЕН - НАЙ-ЧЕСТО Е ЖУРНАЛИСТ, КОЙТО ЦЕЛИ ДА ОМАЛОВАЖИ РАБОТАТА НА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО ЕЖЕДНЕВНО ПРЕГЛЕЖДАТ НАД 30 ПАЦИЕНТИ, ВКЛ. И КОГАТО САМИТЕ ТЕ СА БОЛНИ. ТЪПИ ЖУРНАЛИСТИ, ТЪПИ ЖУРНАЛИСТИ, ТЪПИ ЖУРНАЛИСТИ, ТЪПИ ЖУРНАЛИСТИ.

Глупости! 15.01.2019 12:27:04

Това са пълни глупости, джипи идва от английското General Practitioner, съкратено GP (в превод общопрактикуващ лекар). Възможност за синоним и съкратена форма на дългото българско наименование, а не омаловажаване на каквото и да било.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...