Сряда, 30 Септември 2020
08
ян
3
 

От печата: За касовите бележки на джипитата, за броя на медсестрите, за паралелния износ

Понеделник, 08 Януари 2018 | 09:22:53
3

„От началото на годината личните лекари и стоматолозите са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на пенсионери. От Българския лекарски съюз искат отлагане на изискването с три месеца. Причината - Здравната каса няма

„От началото на годината личните лекари и стоматолозите са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на пенсионери. От Българския лекарски съюз искат отлагане на изискването с три месеца. Причината - Здравната каса няма подходящ софтуер, липсват и указания как точно да се отчитат бележките, коментира БНТ. Д-р Стоян Борисов - главен секретар на УС на БЛС, заяви, че в момента е абсолютен хаос.” Това четем днес в „Земя”.

Изданието цитира и общопрактикуващия лекар Гергана Николова, според която отново се спуска нещо, което увеличава бумащината в кабинета и все повече приближава лекарите към чиновниците, а ги отдалечава от медицината.

„От Лекарския съюз настояват изискването да се отложи и да влезе в сила от 1 април. Главният секретар на УС на БЛС д-р Борисов коментира, че е необходимо спешно председателят на Надзорния съвет на Здравната каса да каже какво се прави до тия дни, до които евентуално би се приела тази промяна в законодателството.

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева каза за "По света и у нас", че отлагане на изискването няма да има.

Според нея се работи за издаване на указания към лекарите и подобряване на софтуера на Касата”, пише още вестникът.

„Дума”пък цитира данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, според които медсестрите в България са намалели с 30 000 през последните две години. „Според тях в момента у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст. В извънболничната помощ не достигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям. За последните 20 години акушерките пък са намалели наполовина”, четем в изданието.

„През тази учебна година във висшите училища в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри. В София са приети 160 студенти. "Няма много голям интерес към тази професия и ние си го обясняваме с това, че е доста отговорна професия", заяви проф. Галина Чанева, ръководител на катедра "Здравни грижи" във факултета по обществено здраве на Медицинския университет в София”, допълва ежедневникът и припомня, че според изискванията на Световната здравна организация за европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, а у нас се падат по 485, при това средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години.

„В рамките на близките 5 до 10 години ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите. Една сестра работи на две-три места да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата”, коментира Петя Найденова, зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, цитирана от публикацията.

Проблемът с паралелния износ на лекарства пък е засегнат в интервю на председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова за „Стандарт”. От нея научаваме, че КЗК не може да направи друго, освен да информира за него. „Още през декември 2016 КЗК идентифицира недостига на напълно или частично реимбурсирани от НЗОК медикаменти и липсата на подходящ механизъм за регулация на паралелния износ на лекарствени продукти, което води до значително увеличаване на паралелния им износ за страните от ЕС. Това от своя страна поражда сериозни рискове за дефицит на лекарства, в т.ч и животоспасяващи за потребителите на българския пазар. Друг съществен проблем е неравномерното снабдяване с лекарствени продукти в населените места на територията на страната”, казва Ненкова.

„При установяването на търговски практики на предприятия, които имат неблагоприятен ефект на пазара, но чието поведение попада извън приложното поле на закона за защита на конкуренцията, действията на КЗК са силно ограничени. С приемането на решението през 2016, Комисията своевременно е информирала Народното събрание, Министерския съвет, министъра на здравеопазването, министъра на финансите, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната здравноосигурителна каса”, допълва тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2c5h

Гост 08.01.2018 20:56:03

Махайте преференциите на пенсионерите и да си плащат пълната такса, бе. Толкова е просто. О,чакай тези герберастите бяха комунисти популисти и трябва да гъделичкат пенЦиите да гласуват после пак за компартията им. Вместо да актуализират мизерната потребителска такса , която сега трябваше вече да е достигнала 5 лева, вместо да ограничат освободените от такса лица , които са всъшност за сметка на докторите , те видиш ли тъпите комуняги ще въвеждат още глупости в софтуера. Уникално лигав популизъм цари в гетото на Баце Тиквата

Гост 08.01.2018 15:04:36

Как ще отлагаш действието на приет закон.Това може да направи парламента.И питам като лекар който си плаща членски внос . Къде бяха Грозев и Киров та не повдигнаха въпроса още в Надзорния съвет на Касата ,в комисията по здравеопазване ,в парламента между четения та. Имали са време да реагират ,ама далаверите са ги обсебени изцяло и нямат време да защитават нашите интереси.

Гост 08.01.2018 20:58:48

Пет пари не давам за комунистическите закони на тиквите. Да бъдат бламирани до дупка. Те затова им викаме тикви -щото приемат неработещи и куци закони .Няма никакъв смисъл от такива нейкадърници законодатели


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София
29.09.2020 19:46:08

Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София

Доц. Димитър Буланов и проф. Бойчо Ланджов са на балотаж за избор на декан на Медицинския факулте ...

Напусна ни врачанският хирург д-р Димо Николов
29.09.2020 17:29:29

Напусна ни врачанският хирург д-р Димо Николов

Врачанският хирург д-р Димо Николов е починал тази нощ, съобщава местното издание Modernavratza.c ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...