Четвъртък, 11 Август 2022
08
ян
3
 

От печата: За касовите бележки на джипитата, за броя на медсестрите, за паралелния износ

Понеделник, 08 Януари 2018 | 09:22:53
3

„От началото на годината личните лекари и стоматолозите са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на пенсионери. От Българския лекарски съюз искат отлагане на изискването с три месеца. Причината - Здравната каса няма

„От началото на годината личните лекари и стоматолозите са длъжни да отчитат касовите бележки, издадени за потребителска такса на пенсионери. От Българския лекарски съюз искат отлагане на изискването с три месеца. Причината - Здравната каса няма подходящ софтуер, липсват и указания как точно да се отчитат бележките, коментира БНТ. Д-р Стоян Борисов - главен секретар на УС на БЛС, заяви, че в момента е абсолютен хаос.” Това четем днес в „Земя”.

Изданието цитира и общопрактикуващия лекар Гергана Николова, според която отново се спуска нещо, което увеличава бумащината в кабинета и все повече приближава лекарите към чиновниците, а ги отдалечава от медицината.

„От Лекарския съюз настояват изискването да се отложи и да влезе в сила от 1 април. Главният секретар на УС на БЛС д-р Борисов коментира, че е необходимо спешно председателят на Надзорния съвет на Здравната каса да каже какво се прави до тия дни, до които евентуално би се приела тази промяна в законодателството.

Председателят на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева каза за "По света и у нас", че отлагане на изискването няма да има.

Според нея се работи за издаване на указания към лекарите и подобряване на софтуера на Касата”, пише още вестникът.

„Дума”пък цитира данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, според които медсестрите в България са намалели с 30 000 през последните две години. „Според тях в момента у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст. В извънболничната помощ не достигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям. За последните 20 години акушерките пък са намалели наполовина”, четем в изданието.

„През тази учебна година във висшите училища в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри. В София са приети 160 студенти. "Няма много голям интерес към тази професия и ние си го обясняваме с това, че е доста отговорна професия", заяви проф. Галина Чанева, ръководител на катедра "Здравни грижи" във факултета по обществено здраве на Медицинския университет в София”, допълва ежедневникът и припомня, че според изискванията на Световната здравна организация за европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, а у нас се падат по 485, при това средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години.

„В рамките на близките 5 до 10 години ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите. Една сестра работи на две-три места да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата”, коментира Петя Найденова, зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, цитирана от публикацията.

Проблемът с паралелния износ на лекарства пък е засегнат в интервю на председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова за „Стандарт”. От нея научаваме, че КЗК не може да направи друго, освен да информира за него. „Още през декември 2016 КЗК идентифицира недостига на напълно или частично реимбурсирани от НЗОК медикаменти и липсата на подходящ механизъм за регулация на паралелния износ на лекарствени продукти, което води до значително увеличаване на паралелния им износ за страните от ЕС. Това от своя страна поражда сериозни рискове за дефицит на лекарства, в т.ч и животоспасяващи за потребителите на българския пазар. Друг съществен проблем е неравномерното снабдяване с лекарствени продукти в населените места на територията на страната”, казва Ненкова.

„При установяването на търговски практики на предприятия, които имат неблагоприятен ефект на пазара, но чието поведение попада извън приложното поле на закона за защита на конкуренцията, действията на КЗК са силно ограничени. С приемането на решението през 2016, Комисията своевременно е информирала Народното събрание, Министерския съвет, министъра на здравеопазването, министъра на финансите, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната здравноосигурителна каса”, допълва тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4$7n

Гост 08.01.2018 20:56:03

Махайте преференциите на пенсионерите и да си плащат пълната такса, бе. Толкова е просто. О,чакай тези герберастите бяха комунисти популисти и трябва да гъделичкат пенЦиите да гласуват после пак за компартията им. Вместо да актуализират мизерната потребителска такса , която сега трябваше вече да е достигнала 5 лева, вместо да ограничат освободените от такса лица , които са всъшност за сметка на докторите , те видиш ли тъпите комуняги ще въвеждат още глупости в софтуера. Уникално лигав популизъм цари в гетото на Баце Тиквата

Гост 08.01.2018 15:04:36

Как ще отлагаш действието на приет закон.Това може да направи парламента.И питам като лекар който си плаща членски внос . Къде бяха Грозев и Киров та не повдигнаха въпроса още в Надзорния съвет на Касата ,в комисията по здравеопазване ,в парламента между четения та. Имали са време да реагират ,ама далаверите са ги обсебени изцяло и нямат време да защитават нашите интереси.

Гост 08.01.2018 20:58:48

Пет пари не давам за комунистическите закони на тиквите. Да бъдат бламирани до дупка. Те затова им викаме тикви -щото приемат неработещи и куци закони .Няма никакъв смисъл от такива нейкадърници законодатели


Всичко за коронавируса
Още новини
Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен
10.08.2022 17:51:40

Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен

Семейството, което души лекарка от спешната помощ в Шумен, докато преглежда детето им, получи усл ...

Над 8000 по-малко са починалите през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 г.
10.08.2022 17:19:10

Над 8000 по-малко са починалите през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 г.

Над 8000 по-малко са починалите през второто тримесечие на 2022 г. (25 303) в сравнение със същия ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...