Петък, 25 Септември 2020
25
юли
1
 

От печата: За лечението в чужбина, за бърнаут синдрома, за хората с увреждания

Сряда, 25 Юли 2018 | 09:18:23
1

„Най-логично е всичко, което касае лечението в чужбина, независимо дали се отнася за деца или възрастни, да се обедини на едно място. Това е разумно и трябваше да се направи отдавна.“ Това каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св

„Най-логично е всичко, което касае лечението в чужбина, независимо дали се отнася за деца или възрастни, да се обедини на едно място. Това е разумно и трябваше да се направи отдавна.“ Това каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и национален консултант по кардиохирургия, пред „24 часа“, четем днес във вестника.

„Той одобрява идеята на новия шеф на здравната каса д-р Дечо Дечев Комисията за лечение към здравното министерство и фондът за лечение на деца да се обединят с тази в здравната каса и така да заработи единен орган за лечение в чужбина.

„Ако се обедини всичко в едно място, възможността за забавяне на решения за изпращане в чужбина ще се намали до минимум - от една страна, а от друга, изразходването на парите ще е от едно място. Сега комисията към здравното министерство и фондът за деца използват средства от отделен фонд, който е към МЗ“, каза проф. Начев.

Според него при единен орган източникът на финансиране, изразходването на средствата, контролът и отчетността ще са от едно място и ще се знае точно кой и по каква причина отива да се лекува в чужбина“, допълва вестникът.

„Проф. Начев припомни, че и сега здравната каса е тази, която дава преценка дали даден пациент да се изпрати за лечение в чужбина чрез националните консултанти.

„Когато лечението е планово, комисия към касата иска становище на националния консултант и председател на дружество по специалността, който да каже, че в България няма такова лечение, не е толкова качествено или се изисква повече от 3 месеца чакане“, обясни той“, четем още в изданието.

„Монитор“ се спира на бърнаут синдрома и разпространението му у нас. „Половин милиард струват на хазната болничните, вземани от работниците заради прекомерен стрес или т.нар. бърнаут. 440 млн. лева плаща държавата, в частност НОИ, за да могат те да се лекуват, а работодателите - 70 млн. лева, показа проверка на „Монитор“.

Бърнаутьт е професионално заболяване, от което страдат хора, които са подложени на стрес и непрекъснато прекрачват лимитите си, докато не изгорят в работата си. Според данни, предоставени от националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов, реално заради работата под стрес отиват половината от средствата, отделени от бизнеса за болнични на служителите. Годишно те са в размер на 150 млн. лв.“, пише вестникът.

„У нас 40% от българите смятат, чеса подложени на силно напрежение на работното място, което оказва влияние върху психическото и физическото им състояние. Служителите, които страдат от бърнаут и избират да останат на работното си място, за да не ощетяват финансово работодателя, пък са непълноценни, обяснява Огнян Атанасов. Те правели повече грешки и това рефлектирало върху качеството на работния процес и производителността. Психолозите обясняват, че профилът на тези, които страдат от заболяването, е ентусиазирани перфекционисти, които искат да бъдат най-добрите в бранша“, допълва публикацията.

Изданието пише още, че средно 20% от медицинските сестри страдат от висока степен на емоционално изтощение, като цитира данни на Националния център по обществено здраве и анализи. „Изследванията у нас през последните 15 г. показват, че ранните и средните стадии на бърнаут са широко разпространени сред медицинския персонал. При 15% от санитарите пък се наблюдава най-тежкият стадий - дехуманизацията. Висока степен на дехуманизация е установена и при сестрите, които работят в хирургични и интензивни отделения. Отчуждение на персонала от пациентите се наблюдавал най-малко в клиниките, където пациентите имат възможност за по-дълъг престой“, пише още всекидневникът.

Изданията отразяват и проблемите около хората с увреждания. „Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков призова протестиращите майки на деца с увреждания да се върнат в работната група, която подготвя новия закон за хора с увреждания. Това той направи лично, след като отиде при тях при палатковия им лагер пред парламента“, четем в „Стандарт“.

„Както вече е известно, майките се оттеглиха от работната група. Вчера те не дадоха отговор дали ще удовлетворят молбата на социалния министър. Засега остава и насроченият за 30 юли национален протест, но за тогава е и заседанието на работната група“, допълва изданието.

„Наближава крайният срок за законопроекта за хората с увреждания и трябва да продължим работата по него. Идеята е това, което излезе от работната група като проект, да има подкрепата на всички хора с увреждания, защото само по този начин може да сме оптимисти, че ще се движи бързо през институциите, заяви Петков.

Моята покана към вас е да водим диалога в залите на министерството и разчитам да се отзовете, добави той“, пише още ежедневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WzAm

БЛС-Въоръжено Крило 25.07.2018 12:03:08

Кияците от КНСБ и Подкрепа по дефиниция не страдат от Burn Out синдром. Само си лежат на една кълка и гледат как реално работещите горят и са изгорЕли. Глупаците там слагащи лекомислено този синдром трябва да са наясно,че той се отнася за ВИСОКОПЛАТЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ ВЪВ ВЪЗЛОВИ ЗНАЧИМИ ПРОФЕСИИ С ЕЖЕДНЕВНА ВИСОКА ОТГОВОРНОСТ на Запад, а не когато този специалист е и ниско платен на всичко отгоре. Умората в кочинката е защото десетилетия няма никакви реформи , които да доведат до остойностяване на труда и реално заплащане според отговорностите . Това изобщо не е Burn Out синдром ,а чиста проба комунистически експлоатационен синдром. Не се правете на интересни да лепите термини от западната психология след като tuk става въпрос за ЧИСТ КОМУНИЗЪМ .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип
25.09.2020 17:18:28 Невена Попова

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип

Още преди началото на грипния сезон на нашия пазар ще имаме комбинирани тестове за COVID-19 и гри ...

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца
25.09.2020 16:39:36

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца

4,5% от всички PCR тестове у нас, направени в периода юни – септември, са заплатени от Здра ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...