Вторник, 21 Май 2024
12
март
12
 

От печата: За промените в системата, за проблемите във Враца, за домашното раждане

Понеделник, 12 Март 2018 | 09:12:05
12

„Поредният екип на здравното министерство, сега подсилен от финансови експерти, за пореден път опитва да реши някои от системните проблеми на сектора у нас. Ще се промени в моделът на здравното осигуряване, който до есенната сесия на парл

„Поредният екип на здравното министерство, сега подсилен от финансови експерти, за пореден път опитва да реши някои от системните проблеми на сектора у нас.

Ще се промени в моделът на здравното осигуряване, който до есенната сесия на парламента трябва да е завършен”, четем днес в „24 часа”.

„Реформата на Ананиев” трябва да предложи решения за промени в тези негативни тенденции, но без да вдига здравната осигуровка, по неговите думи в интервю за „24 часа”. От 1999 г. тя е 8%, една от най-ниските в Европа и вече е остро недостатъчна спрямо модерната медицина, която искаме и вече имаме в някои направления. Здравният министър обещава да „впрегне” нерегламентираните плащания - въпросните 46% от общите здравни разходи. Вече се водят разговори с експерти за включване на частните застрахователни дружества в осигурителния модел, научи „24 часа” от участник в такава среща. В момента чрез тях се харчат само 0,3% от 46-те процента лични разходи за здраве у нас, останалото е в брой от пациента”, допълва изданието и продължава: „Въпреки това по-големите компании традиционно предлагат такава застраховка на служителите си, а напоследък и все повече граждани проучват и сключват такива застраховки за себе си и семействата си, включително и в международни компании с цел лечение в чужбина при нужда. Всеки може да избере подходящия пакет за себе си - може и за 200 лв., може и за 700 лв. и повече на година. Покриват изписаните лекарства, даже и хомеопатия и хранителни добавки, както и болнично и извънболнично лечение до определени граници”.

„Стандарт” се спира на задълбочаващите се проблеми във врачанската болница. „Хората от Враца със сърдечносъдови проблеми ще трябва да се лекуват в София. Причината е, че местната кардиология е закрита. Заедно с него една трета от отделенията във Врачанската болница вече са закрити. От общо седемнадесет вече са затворени пет, съобщиха от лечебното заведение в града. Това са отделението по кардиология, инвазивна кардиология, урология, съдова хирургия и неонатология”, четем във вестника.

„Междувременно стана ясно, че Монтанската болница вече е привлякла няколко от добрите специалисти от закритите отделения, като им осигурява и транспорт за пътуванията до работа и обратно”, допълва изданието.

„Телеграф” пък фокусира вниманието си върху родилките, които раждат в дома си. „Средно между 50 и 100 българки всяка година избират до родят у дома. Това показват данните на различни неправителствени организации.

До 2009 г. се води статистика, според която при раждания извън болница са умирали около десетина бебета на година. Оттогава обаче единственото, което се вписва в регистрите, са постъпилите в болница жени, родили извън пределите на лечебниците. Официална информация за броя на домашните раждания и за съдбата на бебетата няма. В същото време семействата, които съзнателно правят избор рожбите им да се появят на бял свят вкъщи, се увеличават”, твърди ежедневникът.

„В България домашното раждане не е изрично забранено, но се движи по ръба на закона. От една страна, в него се казва, че жените могат да изберат къде да родят. От друга обаче, медицинските лица нямат право да присъстват на раждане у дома. В текстовете изрична забрана има за асистирано, планирано раждане извън лечебно заведение. В случай че лекар или акушерка присъстват на такова, те понасят глоба и административно-наказателна отговорност, а понякога може да се стигне и до лишаване от свобода”, пише още изданието.

„През столичната спешна помощ минават между 5 и 10 такива случая годишно. Майки дори си дават съвети да позвънят на 112, защото така се улеснявала процедурата по регистриране на бебето. Причината тук е друг парадокс, а именно - раждането се е случило там, където е паднала плацентата. Ако тя обаче липсва, не може да бъде издаден документ”, продължава вестникът.

И още: „Само от началото на годината в столичното ЦСМП е имало два случая на домашно раждане. Първият е от 15 януари. Повод за повикването са „болки в областта на корема и изхождане на кръв”. Когато екипът пристига на място, обаче установява, че пациентката е 33-годишна жена. Лекарите я намират цялата в кръв върху тоалетната чиния заедно с живо, новородено момиченце. (...) Вторият случай пък е отпреди броени дни - 6 март през нощта. Екипите получават сигнал за домашно раждане. Майката е на около 20 г. и това е второто й дете. Бебето е момиченце. Двете са откарани до най-близката болница”, разказва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AsX2

Гост 13.03.2018 14:38:11

На нещастника,който плаче за бедната баба Гина да му кажа,че той може да се застрахова в колкото си иска компании,Обаче ние.лекарите не сме длъжни да сключваме договор с никоя.Така че драги-плащаш в брой и после бягаш при застрахователя. И баба ти Гинка също.

Dr_Doolittle 12.03.2018 10:24:41

Другарят Онаниев явно мисли да завлече частни застрахователи в дупката на смотаната си семашкова здравна система .Това е идеята на комунягите. Вместо да демонополизират НЗОК, да пуснат и други здравни фондове , но на равнопоставени начала да се конкурират за пациента. Естествено нито дума за ОФИЦИАЛНО доплащане. Няма кой да остава тук да работи в този сектор. Имат още максимум 8-10 години с лекари. След това здравната система ще им я прави Международният Червен Кръст като за район с хуманитарна катастрофа....

Гост 12.03.2018 09:18:02

Частните застрахователи и Ананиев ако си мислят,че ще ги чакам по няколко мес. да ми платят по измислени от тях цени,жестоко се лъжат. Първо пациента плаща в кабинета или в болницата по реалните цени и после с фактурата да ходи където иска да му я осребряват.

гост. 12.03.2018 13:58:43

Глупако, ако пациентът е работещ с нормални доходи е ОК. Но обаче, ако е стрина Гина с пенсийката как бе тъпако да стане. Ей алчни, гадни и ненаяли се докторя. За тях и 10милиарда. лв. да е бюджетът и него ще откраднат и ще риват за още. Срам.

Гост 12.03.2018 19:49:53

магазина и бензиностанцията уважаеми не е гарантиран по конституция. Да ви се п кам във високата квалификация. Смях. Специалист до специалиста. Крадец до крадеца и тук там някой свестен. Боже пази България от гладните докторя.

Гост 13.03.2018 09:35:14

Няма тък тъпако Ние, милинкия той ние , кои Вие бе . Лесно и удобно е да се криеш зад масата нали. Ако такива идеоти, като тези които пишат тук(докторя) трябва да ме лекуват, то да бих заложил само на молитви. Иначе кои са тези Маркс и Енгелс, не ги познавам некви докторя ли са.

Гост 12.03.2018 22:33:16

Айде като се тръшнеш прочети конституцията няколко пъти,дано те излекува. Нас не ни търси. Може да си прочетеш и трудовете на Маркс,Ленин и др. Т.Живков.Комунистически пейзанин.

Гост 12.03.2018 17:21:37

Tи в магазина и на бензиностанцията след няколко месеца ли плащаш,бе ненаплюскал се на висококвалифициран безплатен лекарски труд.

gost 12.03.2018 16:20:19

До недоклатените докторя. 1. Щом като стрина Гина може да чака отрочета, банки и кредити за да се лекува, значи и гордия и умен(всъщност жалък и алчен) доктор може да чака , който иска да му я осребряват(фактурата), нали или не другите могат докторята не. 2.Казваш има баба Гина има парици. Ако има е ОК. Но колко баби имат тъпако. Господа доктори хайде малко по-сериозно, четете какво съм написал. Моля Ви се по темата. Ма не можете, за каквото и да иде реч на Вас то не ви стига. Ей няма насищане бе.

Гост 12.03.2018 17:17:20

На доктора ще се научите да плащате веднага. Има много фирми за бързи кредити. Иначе ще плащате на попа.Ваш избор.

Гост 12.03.2018 15:29:40

На стрина ти Гина отрочето ще вземе заем от банката и ще лекува майка си,бе тъпанар комунистически.Като нямате пари няма да се лекувате.

Гост 12.03.2018 15:31:38

Баба Гина има десетина хилядарки под дюшека да ги хвърля връз мошениците,а за доктор няма.


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...