Четвъртък, 16 Септември 2021
10
ян
1
 

От печата: Здравеопазване в Германия, контрол над лекарствата, грип

Четвъртък, 10 Януари 2019 | 09:07:55
1

Има ли наистина проблем с лекарската помощ в Германия? Отговор на този въпрос търси „24 часа” след случая, при който българче почина в Кьолн. „Отговорът е кратък: Да! Германия има същия проблем с липса на лекари, с какъвто се

Има ли наистина проблем с лекарската помощ в Германия? Отговор на този въпрос търси „24 часа” след случая, при който българче почина в Кьолн.

„Отговорът е кратък: Да! Германия има същия проблем с липса на лекари, с какъвто се сблъсква и България”, пише изданието.

„След завършването си германските лекари се сблъскват с - колкото и странно да звучи, подобни проблеми като тези в България. Твърде малко медици трябва да обслужват твърде много пациенти, заплащането в държавните болници невинаги е на висота, затова пък смените са безброй и тежки. Освен това в чужбина канят с двойни и тройни заплати. От години посоката на изтичане на лекари е следната: тези от Източна Европа отиват да работят в Източна Германия, тези от Източна Германия - в западната част, лекарите от западните провинции бягат в Швейцария, а швейцарските - в САЩ.

Детската медицина отделно е в перманентна финансова криза, тъй като пациентите де факто само струват на здравните каси, а не внасят в тях все още, колкото и цинично да звучи това”, продължава публикацията.

И още: „Затова и в Германия редовно избухват скандали около поредната болница, в която финансовият й отдел е решил да спести разходите и да увеличи печалбите, като просто зачеркне детското отделение.

Към това се прибавя и един специфичен за имигрантски страни като Германия проблем: лекарите трябва да лекуват пациенти от всички точки на света, с различна здравна култура, с различен начин на живот до идването си в страната, с различни генетични предразположения дори”.

„Сега” се спира на предстоящото въвеждане на евросистемата за верификация на лекарствата. „На 9 февруари ще стартира нова система за контрол над лекарствата, която предвижда те да имат нови кодове на опаковките, а аптеки, търговци и производители - да могат да поставят и четат тези кодове. Това е система за верификация на медикаментите, задължителна за всички страни от ЕС, а целта й е да възпрепятства продажбата на фалшиви продукти, припомниха от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ)”, пише изданието, като отбелязва, че обемът на фалшивите лекарства в ЕС е между 1 и 4 на сто от пазара, а за България се смята, че той е около 1%, или 1.8 млн. опаковки годишно.

„Фармацевтите смятат, че за по-малките аптеки при работата с новата система може да има проблем заради липсата на интернет. Те трябва да купят и четци за новите кодове, които струват около 200 лв. без ДДС. Веригите аптеки пък твърдят, че може да се наложи да наемат още персонал заради допълнителното чекиране на продуктите.

Дори и да нямат четци или готовност да работят с новите кодове, аптеките няма да спрат да продават лекарства, тъй като на пазара остават всички партиди медикаменти, произведени досега без двуизмерните кодове, а очакванията са, че старите количества ще бъдат изчерпани до година и половина. Без четци обаче аптеките няма да могат да продават медикаменти с новите задължителни опаковки”, пише още вестникът.

„Телеграф” пък отчита броя на болните от респираторни заболявания. „Над 380 000 души са потърсили лекар след празниците. Това показват данните на информационната система за грип и респираторни заболявания. Те обхващат обслужените лица в общо 226 лечебни заведения в 28 града на страната”, информира публикацията.

„За периода от 31 декември до 6 януари най-много хора на възраст между 30 и 64 години са попаднали в болница, следвани от възрастовата група над 65-годишните. Болните хора между 15 и 29 г. пък са били 65 хил., а децата до 14 г., попаднали в болница, са били 55 000. В същото време от грип и вирусни заболявания са повалени едва 3677 души. "Тези данни не ни дават реална представа за обстановката в страната, защото през изминалата седмица имаше само три работни дни. За да имаме по-ясна картина, трябва да излязат данните от тази седмица - първата изцяло работна. Това ще се случи идния понеделник”, коментира пред всекидневника главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YG8L

Dr_Doolittle 10.01.2019 13:05:12

Ха-ха-ха 'заплащането в държавните болници невинаги е на висота '. Така е като си дописник в някой от свинските вестници и не си проверил ,че лекар с 25 годишен стаж в Германия получава 7200 евро месечна заплата при 35 часова работна седмица и въобще не смятаме парите от дежурства които средно в събота са около 500 евро за 8часа без оперативните специалности където са още по-скъпо платени. Лекар без специалност българин тепърва специализиращ там започва с 5200 Евро и сериозен социален пакет осигуровки. Така ,че заврете си другарки и другари от 24 часа,Телеграф и Сега перодръжката знаете къде. И никакви скандали няма в германските болници това не е като да си измисляте както си драскате и у нас. Покажете едно германско заглавие за скандали в здравеопазването там. Това ,че български мангали се жалват както го правят тук и наричат и германските лекари убийци няма нищо общо с германската здравна система, а с манtалитета на пролетарската паплач формиран тук от медии и правителствения боклук тук с десетилетия


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Анелия Симеонова: За последната година консумацията на сънотворни нарасна с 30%
16.09.2021 14:58:05 Невена Попова

Д-р Анелия Симеонова: За последната година консумацията на сънотворни нарасна с 30%

Д-р Анелия Симеонова е завършила медицина през 1998 г. в МУ - София. Има специалност "Обща ме ...

МБАЛ-Карлово с нов управител
16.09.2021 14:16:55

МБАЛ-Карлово с нов управител

Д-р Обрейко Обрейков е спечелил конкурса за управител на общинската МБАЛ „Д-р Киро Попов&ld ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...