Събота, 26 Септември 2020
28
март
6
 

От печата: Здравната каса планира ограничения за лечението в ЕС, да си болен в България и в Германия

Сряда, 28 Март 2018 | 09:45:13
6

Здравната каса планира ограничения за лечението в ЕС, пише в днешния си брой „Сега“, като се спира на стенограмата от едно от последните заседания на Надзорния съвет на фонда. Заради огромния дълг и главоломно растящия брой българи, които с

Здравната каса планира ограничения за лечението в ЕС, пише в днешния си брой „Сега“, като се спира на стенограмата от едно от последните заседания на Надзорния съвет на фонда. Заради огромния дълг и главоломно растящия брой българи, които се лекуват в ЕС за сметка на здравната каса, НС на НЗОК обмисля да въведе по-строго сито за пациентите, за които плаща, пише изданието.  Идеята на надзорниците е за разрешение на лечение в чужбина занапред да се изисква становище от поне двама национални консултанти, че то не може да се проведе у нас, както и да се проверява дали за това лечение пациентът има паралелно и отворена дарителска сметка.  Според директивата на ЕС за трансгранично здравно обслужване осигурените имат право техният фонд да им плати лечение в друга страна в ЕС, когато собствената им държава не може да им го осигури - заради липса на апаратура, технология или развити медицински практики, или заради прекалено големи листи на чакащи, отбелязва в същото време вестникът.

Обширен материал на „Дойче веле“, разглеждащ разликите между здравеопазването у нас и в Германия, публикува„Дума“.  Бездушие към пациентите, безотговорност и безнаказано източване на публични средства - това са централни характеристики на българското здравеопазване.

Николай Цеков обобщава изводите, до които стигна състоял се в София форум на Германо-българската индустриално-търговска камара за разликите в качеството и достъпността до медицинско обслужване в България и в Германия. "Българските болници се управляват с елементарни калкулации колко са приходите и разходите. Нас не ни интересува каква е смъртността сред нашите пациенти или какви са новостите в лечението. Важното е дисбалансът между приходите и разходите за месеца да не се влоши още повече. Управите на болниците се занимават само с финансови въпроси. Въобще не обсъждаме качеството на медицинското обслужване или пък хуманната страна на грижите за болните. Интересуват ни не медицинските проблеми на пациента, а по коя клинична пътека ще мине и колко пари ще получим за него“, е заявил пред форума началникът на Клиниката по кардиология в ИСУЛ проф. Асен Гудев.

Един от резултатите е принудителното дофинансиране на медицинското обслужване от джоба на иначе здравно осигурени пациенти. В Германия то е не повече от 10-15% от цената на медицинските манипулации и лекарствата, докато в България половината от здравните услуги са за сметка на осигурените, констатира доц. Димо Кюркчиев, който има зад гърба си 14-годишна лекарска практика в Германия, а понастоящем е доверен лекар на посолствата в София на Германия, Австрия и Швейцария. Според експерта големият брой здравни каси в Германия сам по себе си не е панацея за проблемите в здравната система. Но той гарантира конкуренция и контрол върху разходите и качеството на медицинските грижи. "Броят на здравно неосигурените германски граждани е сведен до 45-50 хиляди души на фона на 80-милионното население на страната. А в 7-милионна България дори не знаем дали неосигурените са 1,5 или 2 милиона души. Но явно ръководството на единствената българска здравна каса не се притеснява, че в резултат от това в нейния бюджет възниква половинмилиарден дефицит", казва още д-р Кюркчиев

“Труд“ се спира на посещението на здравния министър Кирил Ананиев във Варна. Държавата ще съдейства за спешен ремонт на най-стария корпус в МБАЛ "Св. Анна". Ангажиментът пое здравният министър Кирил Ананиев, който провери готовността на спешната болница на Варна за туристическия сезон, отбелязва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%6Bc

Гост 28.03.2018 21:40:15

'Здравната каса планира ограничения за лечението в ЕС' ?!? Tез мюхлюзи да вземат да си ограничат пациентите в България първом .Защото с този раздут здравен пакет пльоснат от НЗОК без финансово покритие тук в кбинетите се изсипват един куп алчни консуматори да тормозят докторите с искания за талони и изследвания , които реално не са осигурени финансово. Висока потребителска такса и реален здравен пакет като за 30 евро месечно я платили ,я не . Когато почнат да внасят по 320 евро месечно тогава ще има екстри. Така че, ограничение на потреблението И ТУК. Всеки да ползва само колкото е приносът му в здравната система и нито лев повече. Такива мъкнения по 3 пъти в седмицата при личния лекар за левче и без левче на едни и същи хора - айде у лево.

Гост 28.03.2018 12:35:21

Сега като е отменена Наредба №2 за основния пакет медицински дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, не се ли оказва, че НРД-2018 е нелегитимен? На практика няма пакет, който касата да плаща.

Хм 28.03.2018 13:33:39

В следващия брой на ДВ и наредба, и НРД ще има. И докато се задейства поредната процедура по обжалване и влизане в сила на съдебно решение за отмяна, то със сигурност ще е дошло време за НРД-2019. А и какво значи някакво си Решение на висш съдебен орган за нашта мила родна каса?! Нима има правни последици за нея?!

Лекарка 28.03.2018 12:00:49

Ами при Проф. Гудев, защото само той е хуманист.

Гост 28.03.2018 10:19:37

Интересно НС на НЗОК като обмисля да въведе по-строго сито за пациентите, за които плаща, има ли идея как и къде в България ще се лекуват тези пациенти, които няма да преминат през ситото.

Гост 28.03.2018 22:33:29

Досега надзорник от НЗОК не е влизал по затворите, но май скоро ще се случи!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип
25.09.2020 17:18:28 Невена Попова

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип

Още преди началото на грипния сезон на нашия пазар ще имаме комбинирани тестове за COVID-19 и гри ...

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца
25.09.2020 16:39:36

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца

4,5% от всички PCR тестове у нас, направени в периода юни – септември, са заплатени от Здра ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...