Сряда, 17 Август 2022
28
март
6
 

От печата: Здравната каса планира ограничения за лечението в ЕС, да си болен в България и в Германия

Сряда, 28 Март 2018 | 09:45:13
6

Здравната каса планира ограничения за лечението в ЕС, пише в днешния си брой „Сега“, като се спира на стенограмата от едно от последните заседания на Надзорния съвет на фонда. Заради огромния дълг и главоломно растящия брой българи, които с

Здравната каса планира ограничения за лечението в ЕС, пише в днешния си брой „Сега“, като се спира на стенограмата от едно от последните заседания на Надзорния съвет на фонда. Заради огромния дълг и главоломно растящия брой българи, които се лекуват в ЕС за сметка на здравната каса, НС на НЗОК обмисля да въведе по-строго сито за пациентите, за които плаща, пише изданието.  Идеята на надзорниците е за разрешение на лечение в чужбина занапред да се изисква становище от поне двама национални консултанти, че то не може да се проведе у нас, както и да се проверява дали за това лечение пациентът има паралелно и отворена дарителска сметка.  Според директивата на ЕС за трансгранично здравно обслужване осигурените имат право техният фонд да им плати лечение в друга страна в ЕС, когато собствената им държава не може да им го осигури - заради липса на апаратура, технология или развити медицински практики, или заради прекалено големи листи на чакащи, отбелязва в същото време вестникът.

Обширен материал на „Дойче веле“, разглеждащ разликите между здравеопазването у нас и в Германия, публикува„Дума“.  Бездушие към пациентите, безотговорност и безнаказано източване на публични средства - това са централни характеристики на българското здравеопазване.

Николай Цеков обобщава изводите, до които стигна състоял се в София форум на Германо-българската индустриално-търговска камара за разликите в качеството и достъпността до медицинско обслужване в България и в Германия. "Българските болници се управляват с елементарни калкулации колко са приходите и разходите. Нас не ни интересува каква е смъртността сред нашите пациенти или какви са новостите в лечението. Важното е дисбалансът между приходите и разходите за месеца да не се влоши още повече. Управите на болниците се занимават само с финансови въпроси. Въобще не обсъждаме качеството на медицинското обслужване или пък хуманната страна на грижите за болните. Интересуват ни не медицинските проблеми на пациента, а по коя клинична пътека ще мине и колко пари ще получим за него“, е заявил пред форума началникът на Клиниката по кардиология в ИСУЛ проф. Асен Гудев.

Един от резултатите е принудителното дофинансиране на медицинското обслужване от джоба на иначе здравно осигурени пациенти. В Германия то е не повече от 10-15% от цената на медицинските манипулации и лекарствата, докато в България половината от здравните услуги са за сметка на осигурените, констатира доц. Димо Кюркчиев, който има зад гърба си 14-годишна лекарска практика в Германия, а понастоящем е доверен лекар на посолствата в София на Германия, Австрия и Швейцария. Според експерта големият брой здравни каси в Германия сам по себе си не е панацея за проблемите в здравната система. Но той гарантира конкуренция и контрол върху разходите и качеството на медицинските грижи. "Броят на здравно неосигурените германски граждани е сведен до 45-50 хиляди души на фона на 80-милионното население на страната. А в 7-милионна България дори не знаем дали неосигурените са 1,5 или 2 милиона души. Но явно ръководството на единствената българска здравна каса не се притеснява, че в резултат от това в нейния бюджет възниква половинмилиарден дефицит", казва още д-р Кюркчиев

“Труд“ се спира на посещението на здравния министър Кирил Ананиев във Варна. Държавата ще съдейства за спешен ремонт на най-стария корпус в МБАЛ "Св. Анна". Ангажиментът пое здравният министър Кирил Ананиев, който провери готовността на спешната болница на Варна за туристическия сезон, отбелязва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rHj@

Гост 28.03.2018 21:40:15

'Здравната каса планира ограничения за лечението в ЕС' ?!? Tез мюхлюзи да вземат да си ограничат пациентите в България първом .Защото с този раздут здравен пакет пльоснат от НЗОК без финансово покритие тук в кбинетите се изсипват един куп алчни консуматори да тормозят докторите с искания за талони и изследвания , които реално не са осигурени финансово. Висока потребителска такса и реален здравен пакет като за 30 евро месечно я платили ,я не . Когато почнат да внасят по 320 евро месечно тогава ще има екстри. Така че, ограничение на потреблението И ТУК. Всеки да ползва само колкото е приносът му в здравната система и нито лев повече. Такива мъкнения по 3 пъти в седмицата при личния лекар за левче и без левче на едни и същи хора - айде у лево.

Гост 28.03.2018 12:35:21

Сега като е отменена Наредба №2 за основния пакет медицински дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, не се ли оказва, че НРД-2018 е нелегитимен? На практика няма пакет, който касата да плаща.

Хм 28.03.2018 13:33:39

В следващия брой на ДВ и наредба, и НРД ще има. И докато се задейства поредната процедура по обжалване и влизане в сила на съдебно решение за отмяна, то със сигурност ще е дошло време за НРД-2019. А и какво значи някакво си Решение на висш съдебен орган за нашта мила родна каса?! Нима има правни последици за нея?!

Лекарка 28.03.2018 12:00:49

Ами при Проф. Гудев, защото само той е хуманист.

Гост 28.03.2018 10:19:37

Интересно НС на НЗОК като обмисля да въведе по-строго сито за пациентите, за които плаща, има ли идея как и къде в България ще се лекуват тези пациенти, които няма да преминат през ситото.

Гост 28.03.2018 22:33:29

Досега надзорник от НЗОК не е влизал по затворите, но май скоро ще се случи!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот
17.08.2022 10:20:23

Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот

„Минимално се скъсяват сроковете за изолация както за болните, така и за контактните лица с ...

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?
17.08.2022 09:31:49

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?

Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox – това са само някои от идеите, изпратени до СЗО, докато ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...