Неделя, 17 Януари 2021
11
дек
4
 

От печата: Здравни регистри, доплащането в болниците, морбили

Сряда, 11 Декември 2019 | 08:56:52
4

Забяванете на създаването и внедряването на седем здравни регистъра е тема на днешния брой на „Монитор“. „Става дума за регистъра за онкологичните заболявания, за диабета, имунизационния, за кожно-венерическите заболявания, скринингов

Забяванете на създаването и внедряването на седем здравни регистъра е тема на днешния брой на „Монитор“. „Става дума за регистъра за онкологичните заболявания, за диабета, имунизационния, за кожно-венерическите заболявания, скрининговия, за инвазивната кардиология и за лечебните заведения за болнична помощ и диализните центрове. Общо в страната трябва да бъдат разработени и внедрени, надградени или интегрирани над 120 регистъра. Всички те трябва да бъдат свързани с Националната здравна информационна система, чието изграждане струва 12 млн. лева, обясниха от здравното министерство. Въпросната информационна система трябваше да бъде изградена първоначално през 2018 година. Заради обжалване на обществена поръчка обаче срокът бе удължен до края на 2019-а. След ново обжалване се оказва, че тя трябва да бъде готова догодина.

"Създаването на новия регистър за онкозаболявания, въпреки че и сега съществува такъв, но по-стар, трябваше да стане в края на 2013-а - началото на 2014 г.“, каза директорът на сегашния онкорегистър проф. Здравка Валерианова и добави, че проблемът е в липсата на адекватна нормативна уредба затова. Към момента в страната съществува Националния раков регистър, създаден през 1952 г. Независимо че той продължава да работи данните в него не са пълни, тъй като от 15 години болниците не са задължени да подаваш информация към регистъра и правят това само по желание. Такава е практиката и с други стари регистри за заболявания, на чието място се изграждат нови. "Не е ясно какво ще се случи с данните в него, не е разписан и редът, по който той ще бъде предаден и как точно ще стане това, тъй като в него са личните данни на стотици хиляди хора, каза проф. Здравка Валерианова. - Към момента в него се събират около 100 променливи, включващи диагнози, стадии на откриване, лечение, преживяемост. Целта на един раков регистър е той не само да дава информация за лечението, но и да следи тенденциите на заболеваемост, за да е подготвена НЗОК за поемане на лечението на болните", поясни тя. Работна група е направила предложения за промяна за Закона за здравето и още няколко нормативни документа, за да могат да заработят здравните регистри, съобщи пред "Монитор" здравният министър Кирил Ананиев. "Ще ги внесем в кабинета още в сряда (днес-б.а.), за да тръгнат скоро към парламента. Ако не успеем, ще влязат в Министерския съвет в първите дни на януари догодина", увери Ананиев“, пише всекидневникът.

„24 часа“ съобщава, че МЗ подготвя законови промени, които да регламентират какви точно дейности могат да се заплащат от пациентите и какви - не, подготвя здравното министерство. „Целта е да се подобри контролът върху кешовите плащания на пациентите, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Коментарът му бе по повод информация на Асоциацията на дружествата за доброволно застраховане, които сигнализираха по-рано вчера, че болниците неоснователно изискват плащания и доплащания от техните клиенти, които пък се обръщат към дружеството, в което имат допълнително здравно застраховане, за да покрие исканите суми. "Има голяма фантазия. Понякога и аз съм се учудвал на такива кешови плащания", призна Ананиев. Самият той разказа за случай, в който пациент бил накаран да доплати за ползване на операционно легло“, уточнява изданието.

„Телеграф“ информира, че 1206 души са се разболели от морбили в България тази година, като се позовава на данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Само за отминалия месец в Пазараджик са регистрирани нови 12 случая на заболели от опасната инфекция. Най-малкият пациент е бебе на 9 месеца, а най-голямото дете е на 17 години. Девет от заболелите са от село Виноградец, а трима от община Панапорище.Те са основно деца на различна възраст. Заболели са и двама възрастни- на 32 и 33 г.“, пише медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$WqV

БЛС-Въоръжено Крило 11.12.2019 11:57:02

За всичко ,.което не заплаща НЗОК следва пациентът да плаща и доплаща. Освен това много неща като медицински дейности НЗОК не заплаща. Така,че по добре тъпата касичка да изпрати един списък с това ,което плаща на всеки ЗЗОЛ на личния му адрес. Списъкът с уж заплащани неща не е дълъг, мда . А Киро Ментата защо не направи списък на това какво плочкаджията следва да получи като заплащане и какво не следва да му се плаща. За да бъдем равнопоставени, нали ?

Ватник от юга 11.12.2019 21:35:37

Слава Богу, че няма да плащаме за тъпизми на пустиняк като теб!

Гост 11.12.2019 10:51:14

Допълнителни кешовите плащания на пациентите в някои частни болници 1. за персииско килимче в болничната стая; 2. за кафезче пойна птичка в в болничната стая

? 11.12.2019 09:24:47

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? У дома си ли е вече? Върти ли пържоли и пийва ли червено винце? Или...забравете този случай, като едно време?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
233 са новозаразените при 4628 теста
17.01.2021 08:58:16

233 са новозаразените при 4628 теста

233 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 150 от тях са устан ...

Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве
16.01.2021 14:38:47

Министър Ангелов към СОЛИ: Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве

„Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. Парадокс е, че трябва да убеждавам всеки, ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...