!
Вторник, 23 Април 2024
11
дек
4
 

От печата: Здравни регистри, доплащането в болниците, морбили

Сряда, 11 Декември 2019 | 08:56:52
4

Забяванете на създаването и внедряването на седем здравни регистъра е тема на днешния брой на „Монитор“. „Става дума за регистъра за онкологичните заболявания, за диабета, имунизационния, за кожно-венерическите заболявания, скринингов

Забяванете на създаването и внедряването на седем здравни регистъра е тема на днешния брой на „Монитор“. „Става дума за регистъра за онкологичните заболявания, за диабета, имунизационния, за кожно-венерическите заболявания, скрининговия, за инвазивната кардиология и за лечебните заведения за болнична помощ и диализните центрове. Общо в страната трябва да бъдат разработени и внедрени, надградени или интегрирани над 120 регистъра. Всички те трябва да бъдат свързани с Националната здравна информационна система, чието изграждане струва 12 млн. лева, обясниха от здравното министерство. Въпросната информационна система трябваше да бъде изградена първоначално през 2018 година. Заради обжалване на обществена поръчка обаче срокът бе удължен до края на 2019-а. След ново обжалване се оказва, че тя трябва да бъде готова догодина.

"Създаването на новия регистър за онкозаболявания, въпреки че и сега съществува такъв, но по-стар, трябваше да стане в края на 2013-а - началото на 2014 г.“, каза директорът на сегашния онкорегистър проф. Здравка Валерианова и добави, че проблемът е в липсата на адекватна нормативна уредба затова. Към момента в страната съществува Националния раков регистър, създаден през 1952 г. Независимо че той продължава да работи данните в него не са пълни, тъй като от 15 години болниците не са задължени да подаваш информация към регистъра и правят това само по желание. Такава е практиката и с други стари регистри за заболявания, на чието място се изграждат нови. "Не е ясно какво ще се случи с данните в него, не е разписан и редът, по който той ще бъде предаден и как точно ще стане това, тъй като в него са личните данни на стотици хиляди хора, каза проф. Здравка Валерианова. - Към момента в него се събират около 100 променливи, включващи диагнози, стадии на откриване, лечение, преживяемост. Целта на един раков регистър е той не само да дава информация за лечението, но и да следи тенденциите на заболеваемост, за да е подготвена НЗОК за поемане на лечението на болните", поясни тя. Работна група е направила предложения за промяна за Закона за здравето и още няколко нормативни документа, за да могат да заработят здравните регистри, съобщи пред "Монитор" здравният министър Кирил Ананиев. "Ще ги внесем в кабинета още в сряда (днес-б.а.), за да тръгнат скоро към парламента. Ако не успеем, ще влязат в Министерския съвет в първите дни на януари догодина", увери Ананиев“, пише всекидневникът.

„24 часа“ съобщава, че МЗ подготвя законови промени, които да регламентират какви точно дейности могат да се заплащат от пациентите и какви - не, подготвя здравното министерство. „Целта е да се подобри контролът върху кешовите плащания на пациентите, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Коментарът му бе по повод информация на Асоциацията на дружествата за доброволно застраховане, които сигнализираха по-рано вчера, че болниците неоснователно изискват плащания и доплащания от техните клиенти, които пък се обръщат към дружеството, в което имат допълнително здравно застраховане, за да покрие исканите суми. "Има голяма фантазия. Понякога и аз съм се учудвал на такива кешови плащания", призна Ананиев. Самият той разказа за случай, в който пациент бил накаран да доплати за ползване на операционно легло“, уточнява изданието.

„Телеграф“ информира, че 1206 души са се разболели от морбили в България тази година, като се позовава на данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Само за отминалия месец в Пазараджик са регистрирани нови 12 случая на заболели от опасната инфекция. Най-малкият пациент е бебе на 9 месеца, а най-голямото дете е на 17 години. Девет от заболелите са от село Виноградец, а трима от община Панапорище.Те са основно деца на различна възраст. Заболели са и двама възрастни- на 32 и 33 г.“, пише медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mRvq

БЛС-Въоръжено Крило 11.12.2019 11:57:02

За всичко ,.което не заплаща НЗОК следва пациентът да плаща и доплаща. Освен това много неща като медицински дейности НЗОК не заплаща. Така,че по добре тъпата касичка да изпрати един списък с това ,което плаща на всеки ЗЗОЛ на личния му адрес. Списъкът с уж заплащани неща не е дълъг, мда . А Киро Ментата защо не направи списък на това какво плочкаджията следва да получи като заплащане и какво не следва да му се плаща. За да бъдем равнопоставени, нали ?

Ватник от юга 11.12.2019 21:35:37

Слава Богу, че няма да плащаме за тъпизми на пустиняк като теб!

Гост 11.12.2019 10:51:14

Допълнителни кешовите плащания на пациентите в някои частни болници 1. за персииско килимче в болничната стая; 2. за кафезче пойна птичка в в болничната стая

? 11.12.2019 09:24:47

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? У дома си ли е вече? Върти ли пържоли и пийва ли червено винце? Или...забравете този случай, като едно време?


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...