Вторник, 29 Септември 2020
03
ян
1
 

От печата: Изгорялата белодробна болница, бебета, 20% повече пациенти в "Пирогов"

Петък, 03 Януари 2020 | 09:10:38
1

Ремонтът на изгорялата изгорялата белодробна болница в София е тема на някои от днешните печатни издания. „Монитор“ съобщава, че дарителска сметка за набиране на средства за възстановяване нй ще бъде открита до дни, като се позовава на ръко

Ремонтът на изгорялата изгорялата белодробна болница в София е тема на някои от днешните печатни издания. „Монитор“ съобщава, че дарителска сметка за набиране на средства за възстановяване нй ще бъде открита до дни, като се позовава на ръководството на лечебното заведение. „От 6 януари ще бъде възстановена дейността на болницата. Представител на строителната фирма, наета от Министерството на здравеопазването, е огледала покрива, ремонтните дейности започнаха още на 2 януари. Това съобщи пред bTV директорът на здравното заведение д-р Кирил Палавеев. Персоналът вече е налице и разчиства руините още в първия работен ден след Нова година. Едната от сградите, които са стационарни, се подготвя да бъде поликлиника, за да бъде възстановен приемът на пациенти още от 6 януари, допълни Палавеев. Директорът уточни, че лечението на пациентите ще продължи в други сгради, където се премества оцелялата техника. Точните причини за пожара все още се разследват. 80% от стационарните психиатрии са в недобро състояние и не отговарят на противопожарните изисквания, защото това са сгради, приспособявани за тази дейност. Това заяви директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова. Изключение е тази в Пазарджик и някои университетски клиники, останалите са бивши складове, бивш затвор и всякакви адаптирани стари постройки, допълни д-р Гълъбова“, пише медията.

„24 часа“ информира, че 13 бебета се очаква да се родят тази година в София с подкрепата на единствената у нас общинска програма за инвитро с донорска яйцеклетка. „Първото от тях трябва да се роди още в края на този месец, съобщи за "24 часа" зам.-кметът по здравеопазване на София Дончо Барбалов. Програмата стартира през 2015 г. и до момента с подкрепата на Столичната община са се родили 13 бебета - 9 момчета и 4 момичета. Иначе и в двете общински АГ болници в София първите бебета на 2020 г. са момчета. В сряда стана ясно, че почти в цялата страна първите бебета са от мъжки пол. В Първа АГ болница "Св. София" на 1 януари в 3 часа е проплакало момченце. По-късно в първия ден на 2020 г. там се е родило и момиченце. Последното бебе на 2019-а, родено в болницата, е момченце. То се е появило на бял свят в 8,30 ч на 31 декември. В другата общинска АГ болница - "Шейново", в последния ден на 2019 г. са се родили общо 9 бебета, като последното е проплакало в 19,30 ч. На 1 януари пък там по естествен път първо се е родил Владимир. Общо 4444 бебета са се родили през изминалата 2019 г. в двете общински АГ болници. В "Св. София" са родени2291 деца, а в "Шейново" – 2153“, уточнява изданието.

„Труд“ съобщава, че с 20 на сто повече пациенти са минали през УМБАЛСМ "Пирогов" на 31 декември и 1 януари в сравнение с миналата Нова година. „Общо 730 пациенти са преминали през "Пирогов" с различни травми след претърпени инциденти, 240 от тях са деца. За болнично лечение са настанени 11 възрастни и 28 деца. Според д-р Сергей Илиев от Спешния хирургичен кабинет дежурствата са били изключително натоварени. Илиев допълни, че инцидентите са предимно от битов характер и заради прекомерна употреба на алкохол. В спешната болница има доста приети с хранителни натравяния и алергии. 11 от пациентите са с тежки язви от преяждане. Пет момчета и три момичета в тийнейджьрска възраст са приети с алкохолно натравяне и между 1,5 и 2 промила алкохол в кръвта. Всички те твърдят, че не знаят какво и колко са изпили. За сравнение миналата година приетите пострадали от пиротехника в "Пирогов" бяха петима, като на 16-годишен тийнейджър се наложи ампутация на пръста. Миналата Нова година приетите с алкохолни натравяния младежи са били двама.

7 са пострадалите сериозно от пиратки, като най-тежкият случай е дете на 3 години с ушна травма. То е прието в Клиниката по изгаряния. Детето е от Ихтиман, а инцидентът е станал в двора на къщата, където семейството му е гърмяло пиратки. 8 травматологията са прегледани 250 души, от които осем са оперирани. През кардиологията са преминали 11 души, четирима от които са с инфаркт“, пише всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7mw5

crocodile 03.01.2020 11:11:15

Заличиха всички доказателства за менталните истини на Ф.Димитров, Филчев и още сума известни лица на бандитския преход в България с този пожар! Така е в банановите републики! Много банани и вожд, все по малко население и то предимно индианци-справка родените бебета в началото на 2020! Да живее демокрацията, Тиков и Цеко Воденичаров! Истинските лекари са вече нерде Германия, нерде Европата, но не тази на бай ти Ганя!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
13% увеличение на бюджета на ПИМП за 2021 г. искат общопрактикуващите лекари
29.09.2020 17:09:45

13% увеличение на бюджета на ПИМП за 2021 г. искат общопрактикуващите лекари

Бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) през 20201 г. да се увеличи с 32,9 млн ...

Жена с рядка анатомична малформация роди здраво момиченце в САГБАЛ
29.09.2020 16:37:36

Жена с рядка анатомична малформация роди здраво момиченце в САГБАЛ "Майчин дом"

Днес в Университетската АГ болница “Майчин дом” беше разрешен успешно изключително ря ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...