Сряда, 28 Октомври 2020
28
февр
5
 

От печата: Имунизации, джипита и скандал с брошура на МЗ

Четвъртък, 28 Февруари 2019 | 08:57:45
5

Темата за имунизациите срещу морбили и ваксинопредотвратимите заболявания е водеща във всички днешни всекидневници. „24 часа“ съобщава, че 112 родители са глобени между 50 и 100 лв. през 2018 г., тъй като не са изпълнили задължителния имуни

Темата за имунизациите срещу морбили и ваксинопредотвратимите заболявания е водеща във всички днешни всекидневници. „24 часа“ съобщава, че 112 родители са глобени между 50 и 100 лв. през 2018 г., тъй като не са изпълнили задължителния имунизационен календар на децата си и не са ги ваксинирали. Направени са над 16 000 проверки в страната. „Санкционирани са и три джипита в Благоевградска област, защото в пациентската си листа имали деца с нередовни имунизации, които сега са болни от морбили, съобщиха местните здравни инспектори. Един директор на детска градина също е наказан - получил акт, защото допуснал деца без нужните за възрастта им имунизации“, пише медията, позовавайки се на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Именно в Благоевградска област са 40 от болните от морбили до момента. Само за последните два дни са приети нови 8 с дребна шарка от района на Разлог и Белица. Всички са от ромски произход, на възраст до 19 г. От РЗИ продължават проверките в здравните кабинети на детските градини и училищата за неимунизирани деца. Досега са издирени 416 контактни лица, на 204-ма от тях са поставени ваксини“, допълва още изданието.

Друга тема, засегната във всички вестници днес е скандалът, разразил се заради гей-брошура, попаднала в училища. ""Това е провокация, която ще се разследва", закани се Кирил Ананиев, а от думите му стана ясно, че брошурата е разпространявана в училища в Хасково, Кърджали, Монтана, Видин и Ямбол, като решенията се взети самостоятелно от местните РЗИ. Брошурите са били складирани в здравните инспекции и според министъра на образованието Красимир Вълчев са стигнали до училищата през медицинските специалисти в училищните здравни кабинети, но след решение на служители от инспекциите да бъдат насочени към училищата", пише вестник "Сега".

"Брошурата "Любов без последствия" е част от здравнообразователната програма, която се финансира по линията на Глобалния фонд на ООН. Първото издание на брошурата е от 2006 г., след това е преиздавана през 2009 и началото на 2017 г. Тя е насочена към целевата група МСМ (мъже, които правят секс с мъже)", обясни здравният министър. Тя се праща до РЗИ, в които са и кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН .

""Съществува разписан регламент, по който брошурата е следвало да бъде разпространена само и единствено в кабинетите за изследване на СПИН, поради което, след като преди седмица получихме информация, че се разпространява в учебни заведения, съвместно с МОН веднага разпоредихме изтеглянето й от училищата, за да не достига до децата", поясни още министърът на здравеопазването", цитиран от  "Сега".

„Земя“ съобщава, че статистиката на Евростат дава неточни данни. „Статистиката дава некоректни данни, би тревога пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Миндов се противопостави на изследването на Евростат, според което повече от 50 % от българите не ходят при личния си лекар, той твърди, че процентът е около 20. „Има глоби, но не ми е известно да има пациент, санкциониран заради отказ от профилактичен преглед. Според медика и в големите градове вече е осезаем трудният достъп до лекар специалист. Практиките са претоварени, поемат два или три пъти повече от нормалния брой“, казва Миндов“, пише всекидневникът.

Изданието информира още, че българското население намалява със 144 души на ден, като толкова е разликата между раждаемостта и смъртността. 30% от българите нямали досег със здравната система, защото били в чужбина или неосигурени.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CZVn

Хе, Хе, 01.03.2019 09:15:02

Имунизационният календар е държавна политика за изпълнението на която е отговорно правителството и неговите подразделения по места - кметските управи и РЗИ. Глобите за джипитата са прах в очите на електората, незаконни и с нулев ефект върху калпавата с-ма. Държавата отново абдикира от отговорността си.

Анонимен 28.02.2019 15:01:51

След 29.03.2019 Европейският съюз ще е без англичаните ,дами и господа ,изразявайте се на немски или френски език , нали сме си франкофони ,на ужким разбира се .Стига с тези английски изрази Джипи и прочие....

Лека корекция 28.02.2019 18:15:04

Посмали, товариш, да не ти приседне след 29 март...може и да няма Брекзит! За ужас на хибридните старшинки...

Гост 28.02.2019 11:38:27

Цитат 'защото в пациентската си листа имали деца с нередовни имунизации, които сега са болни от морбили' -----> Откъде накъде простаците от МЗ ще глобяват някого за бездействие на трето лице ? Къде го има това в нормалната Европа, защото това тук си е старата съветска кочина с колективните наказания от 1958 г . УВОЛНЕНИЕ ЗА ДИРЕКТОРА НА ТОВА РЗИ ! В такъв случай никой да не презаписва цигани без имунизации, а ако родителите не водят детето в такъв случай ОПЛ да може да ги изважда от листата си. Докога с административния произвол на държавните кияци не другарки и другари ? Кога ще се научите на европейски практики и законосъобразни действия ? Докога ОПЛ ще ви е виновен за келавата здрава система , безпросветието и примитивизма на Семашко ?

Стига с това "ДЖИПИТА", бе 28.02.2019 10:38:08

глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя! Стига с това "ДЖИПИТА", бе глупаци джурналя!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Учени медици от БАН: Подкрепяме политиката на МЗ и НОЩ за ограничаване на COVID-19
28.10.2020 17:21:21

Учени медици от БАН: Подкрепяме политиката на МЗ и НОЩ за ограничаване на COVID-19

„Спазването на всички мерки, които досега активно се предлагат у нас, е единствената възмож ...

Увеличават заплатите на служителите в НЗОК, работещи на първа линия
28.10.2020 17:01:19

Увеличават заплатите на служителите в НЗОК, работещи на първа линия

НЗОК ще увеличи заплатите на служителите си, които са натоварени с дейности по овладяване на панд ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...