Петък, 27 Януари 2023
11
окт
1
 

От печата: Касата да поеме гръдните импланти, медсестра – бъдеща топ професия, самоубийства

Петък, 11 Октомври 2019 | 09:02:24
1

Предложенията за подобрен ред за лечение на на туморите на млечната жлеза, изготвени от 50 онколози, ще бъдат внесени в здравната каса, ресорното минестерство, БЛС и хирургичното дружество. За това съобщава „24 часа“ като се позовава на инф

Предложенията за подобрен ред за лечение на на туморите на млечната жлеза, изготвени от 50 онколози, ще бъдат внесени в здравната каса, ресорното минестерство, БЛС и хирургичното дружество. За това съобщава „24 часа“ като се позовава на информация от инициативния комитет. „Лекарите предлагат разделяне на клиничната пътека за хирургично лечение на онкозаболяванията на гърдата на две подпътеки. Така ще се регламентират дейности, които в момента не може да се обхванат пълноценно. Идеята е в едната да се включат биопсиите, хистологичното потвърждаване, хормоналното изследване и HER2 рецепторен статус, доуточняване за HER2, както и стадирането на заболяването, а в другата - самите различни по сложност операции. При една пътека за всичко предоперативните изследвания обикновено се плащат от джоба на пациентите и излизат около 200 лв.“, пише изданието.

„Гръдните онкохирурзи настояват и за актуализиране на остойностяването на хирургичното лечение на млечната жлеза. По най-груби изчисления на специалистите реалната стойност на оперативното лечение е 2 пъти по-висока от финансирането от здравната каса. НЗОК да поеме един или два импланта при пациенти, на които е направена едностранна или двустранна мастектомия (отстраняване на гърдата), призовават хирурзите. Не във всеки случай е възможна реконструкция, но тя трябва да се подпомогне, когато може да се направи, смятат лекарите. Лекарите са единодушни още, че за да се гарантира еднакво качество на лечението на злокачествените тумори на гърдата, е важно да се въведе изискване за компетентност за хирурзите и за хирургичните клиники на основата на минимум биопсии и минимум брой операции на млечната жлеза за онкологично заболяване“, пише още изданието.

„Сега“ съобщава, че до 15 години учител и медицинска сестра ще бъдат най-значимите професии у нас. „Въпреки задълбочаващата се демографска криза през следващите 15 години ролята на учителя ще нараства, а професията ще се нареди сред най-значимите заедно с медицинските сестри и акушерките. Образованието, здравеопазването и прерастващата промишленост са трите сектора, чиято роля на пазара на труда ще се засилва. Професията продавач пък ще отстъпи назад и няма да е така търсена заради очакваното свиването на сектор търговия. Същата посока на развитие очаква и хотелиерството и ресторантьорството, поради което сервитьори, бармани и готвачи също ще се котират по-слабо на трудовия пазар“, пише медията като се позовава на данни, цитирани от доц. Ралица Стоименова-Ганева, ръководител на изследване на средносрочните (2020-2024 г.) и дългосрочните (2020-2034 г.) прогнози за развитието на пазара на труда в България.

Тема в днешните всекидневници са и самоубийствата у нас. „Данните показват, че броят на самоубийствата в България намалява през последните години. През 2018 година те са 7 на 100 000 души. В Централния северен регион на България нивото на самоубийствата е високо, с изключение на едно намаление през 2015 и 2016 година. На какво се дължат тези тенденции още не е ясно, обясняват психиатрите. През последните десет години у нас се наблюдава намаляване на тревожните разстройства и депресиите,казва директорът на Националния център по обществено здраве и 'анализи доц. Христо Хинков. България започва да се "успокоява", посочва още той. По думите му стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина“, пише „Телеграф“.

„Водеща причина за отнемане на живот са скандалите между съпрузите. Следват психичното разстройство и конфликти с родителите. Финансовите мотиви са едва на осмо място“, допълва още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fR81

Гост 11.10.2019 11:54:55

'доц. Христо Хинков. България започва да се "успокоява" Естествено благодарение на вашата болшевишка партия ГЕРБ, нали другаре ? Колко оптимистично предизборно. Евала на стратезите ,които внушават лъжливо положителни новини. Бочко си знае работата. Цъфнало е гетото та вързало. А професията медсестра и професията лекар ще ги видите колкото Фолксваген заводи в България . Още и някоя година и влизат природните закони за естествения подбор -който оцелее, оцелее.


Всичко за коронавируса
Още новини
„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда
27.01.2023 17:24:28

„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда

Общинската АГ болница „Шейново“, която преди няколко месеца ...

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа
27.01.2023 16:59:36 Надежда Ненова

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа

В Картата на дългосрочните нужди от здравни услуги и инвестиции, приета от Министерски съвет, спе ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...