Сряда, 29 Май 2024
11
окт
1
 

От печата: Касата да поеме гръдните импланти, медсестра – бъдеща топ професия, самоубийства

Петък, 11 Октомври 2019 | 09:02:24
1

Предложенията за подобрен ред за лечение на на туморите на млечната жлеза, изготвени от 50 онколози, ще бъдат внесени в здравната каса, ресорното минестерство, БЛС и хирургичното дружество. За това съобщава „24 часа“ като се позовава на инф

Предложенията за подобрен ред за лечение на на туморите на млечната жлеза, изготвени от 50 онколози, ще бъдат внесени в здравната каса, ресорното минестерство, БЛС и хирургичното дружество. За това съобщава „24 часа“ като се позовава на информация от инициативния комитет. „Лекарите предлагат разделяне на клиничната пътека за хирургично лечение на онкозаболяванията на гърдата на две подпътеки. Така ще се регламентират дейности, които в момента не може да се обхванат пълноценно. Идеята е в едната да се включат биопсиите, хистологичното потвърждаване, хормоналното изследване и HER2 рецепторен статус, доуточняване за HER2, както и стадирането на заболяването, а в другата - самите различни по сложност операции. При една пътека за всичко предоперативните изследвания обикновено се плащат от джоба на пациентите и излизат около 200 лв.“, пише изданието.

„Гръдните онкохирурзи настояват и за актуализиране на остойностяването на хирургичното лечение на млечната жлеза. По най-груби изчисления на специалистите реалната стойност на оперативното лечение е 2 пъти по-висока от финансирането от здравната каса. НЗОК да поеме един или два импланта при пациенти, на които е направена едностранна или двустранна мастектомия (отстраняване на гърдата), призовават хирурзите. Не във всеки случай е възможна реконструкция, но тя трябва да се подпомогне, когато може да се направи, смятат лекарите. Лекарите са единодушни още, че за да се гарантира еднакво качество на лечението на злокачествените тумори на гърдата, е важно да се въведе изискване за компетентност за хирурзите и за хирургичните клиники на основата на минимум биопсии и минимум брой операции на млечната жлеза за онкологично заболяване“, пише още изданието.

„Сега“ съобщава, че до 15 години учител и медицинска сестра ще бъдат най-значимите професии у нас. „Въпреки задълбочаващата се демографска криза през следващите 15 години ролята на учителя ще нараства, а професията ще се нареди сред най-значимите заедно с медицинските сестри и акушерките. Образованието, здравеопазването и прерастващата промишленост са трите сектора, чиято роля на пазара на труда ще се засилва. Професията продавач пък ще отстъпи назад и няма да е така търсена заради очакваното свиването на сектор търговия. Същата посока на развитие очаква и хотелиерството и ресторантьорството, поради което сервитьори, бармани и готвачи също ще се котират по-слабо на трудовия пазар“, пише медията като се позовава на данни, цитирани от доц. Ралица Стоименова-Ганева, ръководител на изследване на средносрочните (2020-2024 г.) и дългосрочните (2020-2034 г.) прогнози за развитието на пазара на труда в България.

Тема в днешните всекидневници са и самоубийствата у нас. „Данните показват, че броят на самоубийствата в България намалява през последните години. През 2018 година те са 7 на 100 000 души. В Централния северен регион на България нивото на самоубийствата е високо, с изключение на едно намаление през 2015 и 2016 година. На какво се дължат тези тенденции още не е ясно, обясняват психиатрите. През последните десет години у нас се наблюдава намаляване на тревожните разстройства и депресиите,казва директорът на Националния център по обществено здраве и 'анализи доц. Христо Хинков. България започва да се "успокоява", посочва още той. По думите му стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина“, пише „Телеграф“.

„Водеща причина за отнемане на живот са скандалите между съпрузите. Следват психичното разстройство и конфликти с родителите. Финансовите мотиви са едва на осмо място“, допълва още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gxar

Гост 11.10.2019 11:54:55

доц. Христо Хинков. България започва да се "успокоява" Естествено благодарение на вашата болшевишка партия ГЕРБ, нали другаре ? Колко оптимистично предизборно. Евала на стратезите ,които внушават лъжливо положителни новини. Бочко си знае работата. Цъфнало е гетото та вързало. А професията медсестра и професията лекар ще ги видите колкото Фолксваген заводи в България . Още и някоя година и влизат природните закони за естествения подбор -който оцелее, оцелее.


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...