Четвъртък, 24 Септември 2020
11
окт
1
 

От печата: Касата да поеме гръдните импланти, медсестра – бъдеща топ професия, самоубийства

Петък, 11 Октомври 2019 | 09:02:24
1

Предложенията за подобрен ред за лечение на на туморите на млечната жлеза, изготвени от 50 онколози, ще бъдат внесени в здравната каса, ресорното минестерство, БЛС и хирургичното дружество. За това съобщава „24 часа“ като се позовава на инф

Предложенията за подобрен ред за лечение на на туморите на млечната жлеза, изготвени от 50 онколози, ще бъдат внесени в здравната каса, ресорното минестерство, БЛС и хирургичното дружество. За това съобщава „24 часа“ като се позовава на информация от инициативния комитет. „Лекарите предлагат разделяне на клиничната пътека за хирургично лечение на онкозаболяванията на гърдата на две подпътеки. Така ще се регламентират дейности, които в момента не може да се обхванат пълноценно. Идеята е в едната да се включат биопсиите, хистологичното потвърждаване, хормоналното изследване и HER2 рецепторен статус, доуточняване за HER2, както и стадирането на заболяването, а в другата - самите различни по сложност операции. При една пътека за всичко предоперативните изследвания обикновено се плащат от джоба на пациентите и излизат около 200 лв.“, пише изданието.

„Гръдните онкохирурзи настояват и за актуализиране на остойностяването на хирургичното лечение на млечната жлеза. По най-груби изчисления на специалистите реалната стойност на оперативното лечение е 2 пъти по-висока от финансирането от здравната каса. НЗОК да поеме един или два импланта при пациенти, на които е направена едностранна или двустранна мастектомия (отстраняване на гърдата), призовават хирурзите. Не във всеки случай е възможна реконструкция, но тя трябва да се подпомогне, когато може да се направи, смятат лекарите. Лекарите са единодушни още, че за да се гарантира еднакво качество на лечението на злокачествените тумори на гърдата, е важно да се въведе изискване за компетентност за хирурзите и за хирургичните клиники на основата на минимум биопсии и минимум брой операции на млечната жлеза за онкологично заболяване“, пише още изданието.

„Сега“ съобщава, че до 15 години учител и медицинска сестра ще бъдат най-значимите професии у нас. „Въпреки задълбочаващата се демографска криза през следващите 15 години ролята на учителя ще нараства, а професията ще се нареди сред най-значимите заедно с медицинските сестри и акушерките. Образованието, здравеопазването и прерастващата промишленост са трите сектора, чиято роля на пазара на труда ще се засилва. Професията продавач пък ще отстъпи назад и няма да е така търсена заради очакваното свиването на сектор търговия. Същата посока на развитие очаква и хотелиерството и ресторантьорството, поради което сервитьори, бармани и готвачи също ще се котират по-слабо на трудовия пазар“, пише медията като се позовава на данни, цитирани от доц. Ралица Стоименова-Ганева, ръководител на изследване на средносрочните (2020-2024 г.) и дългосрочните (2020-2034 г.) прогнози за развитието на пазара на труда в България.

Тема в днешните всекидневници са и самоубийствата у нас. „Данните показват, че броят на самоубийствата в България намалява през последните години. През 2018 година те са 7 на 100 000 души. В Централния северен регион на България нивото на самоубийствата е високо, с изключение на едно намаление през 2015 и 2016 година. На какво се дължат тези тенденции още не е ясно, обясняват психиатрите. През последните десет години у нас се наблюдава намаляване на тревожните разстройства и депресиите,казва директорът на Националния център по обществено здраве и 'анализи доц. Христо Хинков. България започва да се "успокоява", посочва още той. По думите му стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина“, пише „Телеграф“.

„Водеща причина за отнемане на живот са скандалите между съпрузите. Следват психичното разстройство и конфликти с родителите. Финансовите мотиви са едва на осмо място“, допълва още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
skHd

Гост 11.10.2019 11:54:55

'доц. Христо Хинков. България започва да се "успокоява" Естествено благодарение на вашата болшевишка партия ГЕРБ, нали другаре ? Колко оптимистично предизборно. Евала на стратезите ,които внушават лъжливо положителни новини. Бочко си знае работата. Цъфнало е гетото та вързало. А професията медсестра и професията лекар ще ги видите колкото Фолксваген заводи в България . Още и някоя година и влизат природните закони за естествения подбор -който оцелее, оцелее.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Членовете на бордовете на директорите ще се избират с конкурс само в 9 болници
23.09.2020 17:22:23 Надежда Ненова

Членовете на бордовете на директорите ще се избират с конкурс само в 9 болници

Членовете на бордовете на директорите ще се избират с конкурс само в 9 болници. Това стана ясно п ...

Почина д-р Любомир Жупунов
23.09.2020 16:57:58

Почина д-р Любомир Жупунов

Отиде си д-р Любомир Жупунов. За това съобщават от сдружение „Дете и пространство“, ч ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...