Петък, 07 Май 2021
21
окт
 

От печата: Колко струва едно раждане

Петък, 21 Октомври 2016 | 15:08:25


„Дете на 1 г. почина в бургаската болница на 18 октомври, два дни след прие

„Дете на 1 г. почина в бургаската болница на 18 октомври, два дни след приемането му с гърчове. Съкрушените родители настояват за проверка, готвят жалба до прокуратурата“, пише днес „24 часа“.

„Според медицинската документация причина за смъртта на Кристиян е „епилептичен статус мозъчен оток“. В понеделник вечерта родителите получили обнадеждаваща информация от отделението по реанимация, но на следващата сутрин им съобщили ужасната вест, че синът им е починал. Взети са тъканни проби, изследванията ще са готови след месец“, информира публикацията.

„Над 12 ч реаниматорите на УМБАЛ - Бургас, са опитвали да съживят малкия Кристиян. Изказваме съболезнования на семейството и уверяваме, че нашите лекари са направили всичко по силите си да спасят живота му“, казаха от ръководството. Гърчовете били тежки, с голяма продължителност и потискащи дишането и сърдечната дейност, общо 8 за 36 ч. Наложила се интубация и поставяне на вентилационно дишане. Според лекуващи лекари причина за гърчовете е т.нар. дебют на епилепсия. Предположенията им се обуславят от симптомите и от факта, че е налице фамилна обремененост“, съобщава още материалът.

„Монитор“ се спира на цените на лечебните заведения за раждане. „Бременни и техните близки у нас са принудени да броят купища пари в болниците, за да се грижат за тях както трябва, докато раждат. 15 000 лева е платила жена в голяма частна акушеро-гинекологична болница в София, в която е дала живот на рожбата си. Това става ясно от фактури, с които "Монитор" разполага“, пише изданието.

От публикацията става ясно, че известно време след раждането жената е получила усложнение и при повторна хоспитализация са й поискани още 1950 лева.

„В друга многопрофилна болница в София друга пациентка е платила 1950 лв. за раждане със секцио без никакви усложнения. 680 лв. са й калкулирани за престой в интензивна стая и други 600 лв. за индивидуален пост на наблюдение от медицинско лице“, разказва изданието.

„Хилядарки за раждане искат не само в частните, но и в държавните болници, независимо че и двата вида лечебни заведения имат сключени договори с НЗОК, която плаща за това“, отбелязва публикацията и разказва: „Млада жена с просрочен термин чака пет денонощия, за да извадят бебето й със секцио в университетска болница в столицата, разказаха нейните близки. Медиците й съобщили, че детето е много голямо и трябва да бъде извадено оперативно.

Макар и роднините й да са приготвили необходимата сума за избор на екип за секцио, лекарите го правят едва на шестия ден. Във въпросната болница изборът на екип струва 900 лева, а ако в него има професор -1500 лева. В последния момент обаче, възрастен лекар поема нещата в свои ръце. Не взима пари, тъй като за спешни състояния, като това на младата жена, Цезаревото сечение е безплатно. За него пари превежда здравната каса.“

„Няма частни, държавни и общински болници. Има лечебни заведения, които ползват обществени средства, т.е. от Националната здравноосигурителна каса. Щом ползват пари и от нея, трябва да спазват правилата, описани в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ на Министерството на здравеопазването.“ Така коментира проблема с високите такси за раждане д-р Мими Виткова - председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане. Според нея болниците имат право да взимат пари само за три неща: ако работят с НЗОК - за избор на лекар и екип, за изделия, за които касата не плаща и за самостоятелна стая, припомни тя“, четем още във вестника.

Друг проблем, за който изданието пише, че купуването на консумативи от родилките преди постъпване в болница за раждане. „Още преди постъпване във варненската АГ болница бъдещи майки получават списъци с консумативи, които задължително трябва да си купят преди раждането, оплакаха се препатили. Те твърдят, че още в приемния кабинет били посрещани с дълъг списък, в който подробно е описано какви санитарни принадлежности трябва да си набавят. Бъдещи майки дори сигнализирали за това в Министерството на здравеопазването“, информира ежедневникът.

„В Регионалната здравна инспекция обаче няма оплаквания на родилки или техни близки за подобни нерегламентирани практики. Според проучване на "9 месеца" Варна е сред най-евтините за раждане градове. Около 65% от родилите или не са платили нищо, или са заплатили само консумативи. Майките цитират суми като 50 стотинки на вечер за ВИП стая или сметка за цялото раждане от 3,75 лв.“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*m2$


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Фон дер Лайен: ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда
06.05.2021 11:29:06

Фон дер Лайен: ЕС вече ваксинира по 30 души всяка секунда

В ЕС днес всяка секунда 30 души получават ваксина против ковид, съобщи председателят на Европейск ...

Проф. Ангелов: Трайно намаляват хоспитализираните
06.05.2021 10:56:01

Проф. Ангелов: Трайно намаляват хоспитализираните

Трайна е тенденцията за намаляване на хоспитализираните с коронавирус у нас. Това заяви здравният ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...