Четвъртък, 23 Януари 2020
16
авг
7
 

От печата: Лечебни заведения със застраховки във фалирала компания, нов шеф на ИАЛ

Четвъртък, 16 Август 2018 | 09:28:06
7

„Общински здравни заведения в Пловдив, сключили полици с фалиралата „Олимпик”, горят. „Хубаво е, че нямаме щети към момента и ще си търсим сумите за периода извън застраховките”, обясни зам.-кметът Розалин Петков”. Т

„Общински здравни заведения в Пловдив, сключили полици с фалиралата „Олимпик”, горят. „Хубаво е, че нямаме щети към момента и ще си търсим сумите за периода извън застраховките”, обясни зам.-кметът Розалин Петков”. Това четем днес в „24 часа”, във връзка с фалита на застрахователната компания и последиците за всички нейни клиенти.

„По думите му МБАЛ „Св. Мина”, както и ДКЦ-та ІІ, ІV, V, VІ, VІІ, „Изток” и „Пловдив” са обвързани с кипърската компания, която обяви несъстоятелност. Шеф на пловдивския й клон е общинската съветничка от РБ Пепа Деведжиева. Тя е сключила застраховките след решение на съветниците. Според Петков няма конфликт на интереси, тъй като Деведжиева не участвала в гласуването при избора на застраховател.

„Оставащият период на застраховките е малък и тези заведения ще се насочат към други компании”, добави зам.-кметът. Годишните полици били по 1000-2000 лв.”, допълва изданието.

И още: „Деведжиева твърди, че само 3 ДКЦ-та имали застраховки в „Олимпик”. Техните полици били на вноски и вторият падеж бил на 1 август. Единствено на „Св. Мина” полицата била до края на годината. Тя е за имуществена и професионална застраховка на лекарите”.

Очаквано, повечето издания отразяват новината за новия директор на лекарствената агенция. „Шефката на агенцията по лекарствата проф. Асена Стоименова подаде оставка. На нейно място ще седне досегашният й заместник Богдан Кирилов.Това обявиха от здравното министерство вчера”, пише „Телеграф”.

„Рокадата се случва броени дни след оставката в друга здравна институция - Фонда за лечение на деца. Според официалната информация проф. Стоименова напуска поста на изпълнителен директор на ИАЛ по лични причини. Тя обаче остава в ресора и ще изпълнява ролята на съветник по лекарствената политика на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Проф. Стоименова ще продължи да бъде част и от управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, където членува и нейният наследник”, допълва вестникът, като уточнява, че Богдан Кирилов ще поеме длъжността този петък и отново се връща на бившия директор: „Проф. Асена Стоименова оглавяваше ИАЛ през последните четири години и е един от най-дълго задържалите се директори на лекарствения регулатор”.

„Монитор” пък се спира на болницата в Карлово. „АГ отделението в карловската МБАЛ „Д-р Киро Попов” оцеля и няма да бъде закривано, съобщиха от община Карлово. НЗОК ще продължи да плаща за 12-те клинични пътеки в отделението, което обслужва над 100 000 жители от няколко общини в подбалканския регион”, пише изданието.

„До решението се стигна след като този понеделник десетки карловци и жители на населени места в региона се включиха в протест и се обявиха срещу закриването на АГ отделението. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и управителят на общинското здравно заведение д-р Христо Пелев разговаряли във вторник с управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.

По време на разговорите било договорено здравната каса да не спира финансирането на клиничните пътеки в АГ отделението”, продължава публикацията.

„Нещо повече, подписано е споразумение между НЗОК и Българския лекарски съюз, с което се гарантира, че подобни проблеми в общинските болници в бъдеще ще бъдат решавани положително в полза на болниците”, уточни д-р Кабаиванов”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x4Xf

Гост 16.08.2018 23:55:54

Далбог са следващите такива измамници

Столичен 16.08.2018 22:35:39

И Пирогов изгоряха. Балтов и Меджидиев са алчни и сключиха с тези с които им наредиха. Сега искат да прецакат и доброволните застраховки. Разпространяват лъжи за Булстар, които работят вече 7 години и искат да прецакат лекарите.

Гост 16.08.2018 15:31:00

Скоро НЗОК ,МЗ и политическата класа ,която ги е взела за ползване ще правят още много изключения като болницата в Карлово. Ще са склонни и по един анестезиолог ходещ там на месец. Простото щото няма вече кой да им подгъзува безплатно. Или ще закриват болници и електоратът ще се люшка по магистралите в търсене на болница и накрая ще изхвърли червените тъпаци на Баце и Нинова на боклука на историята на следващите избори.

Хм 16.08.2018 17:08:04

В огромна грешка си. Вече за н-ти път го пиша. Не от "скоро" и не "ще" и не само за една болница, а вече над 15 години НЗОК разрешаваше по изключение сключване на договори с доста болници, неотговарящи на изискванията за персонал. А МЗ си затваряше очите, за да не развали рахатлъка на политическата класа разбунтувайки електората. И явно без да си дават сметка, че в един слънчев ден, всичко това като бумеранг ще ги тресне по целесъобразните и спящи глави. Опитаха се да го избегнат този удар с НРД-2018, но пак не им се получи. Даже напротив - все повече катализират пореден възврат на бумеранга. ДОКОГА ЛИ?!

Гост 16.08.2018 23:21:51

Разбира се - 2-3 бомици с договор с НЗОК за пролетарскта утайка, другите да работят само частно, кеш и с никакви осигурители , които със смешни осигуровки на клиентелата осигуряващи едва 900 лева месечна заплата на лекаря .Чудесно е и ще стане скоро. Да му мислят ватенките къде ще се редят някой да ги прегледа.Авантата свършва

само за протокола 16.08.2018 11:08:43

САМО, ЧЕ "РЕШАВАНЕТО НА ПОДОБНИ ПРОБЛЕМИ В ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В БЪДЕЩЕ В ПОЛЗА НА БОЛНИЦИТЕ” ПО ТОЗИ НАЧИН Е НЕЗАКОННО. ПРОТИВОРЕЧИ НА СКЛЮЧЕНИЯ НРД И НА МЕДИЦИНСКИЯ СТАНДАРТ, УТВЪРДЕН С НАРЕДБА. БЛС И НЗОК МОГАТ ДА ИЗДАВАТ СЪВМЕСТНИ УКАЗАНИЯ САМО ПО ТЪЛКУВАНЕТО И ПРИЛАГАНЕТО НА ДЕЙСТВАЩИЯ НРД, НО НЕ МОГАТ С УКАЗАНИЯ ДА ГО ИЗМЕНЯТ, НИТО ДА ИЗМЕНЯТ ДЕЙСТВАЩИ НАРЕДБИ

Гост 16.08.2018 10:56:21

Само, че "решаването на подобни проблеми в общинските болници в бъдеще в полза на болниците” по този начин е незаконно. Противоречи на сключения НРД и на Медицинския стандарт, утвърден с наредба. БЛС и НЗОК могат да издават съвместни указания САМО по тълкуването и прилагането на действащия НРД, но не могат с указания да го изменят, нито да изменят действащи наредби.


Още новини
НСЧБ: НЗОК да договаря с производителите цените на лекарствата и да плаща на тях
23.01.2020 17:22:42

НСЧБ: НЗОК да договаря с производителите цените на лекарствата и да плаща на тях

От Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) искат НЗОК да договаря с производителите на ...

Здравната комисия увеличи наказанията за нападение над медици (Обновена)
23.01.2020 17:05:22 Надежда Ненова

Здравната комисия увеличи наказанията за нападение над медици (Обновена)

С 18 гласа "за" без "против" и "въздържали се", парламентарната здравна комисия прие пр ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...