!
Понеделник, 04 Март 2024
11
юли
 

От печата: Лимит за боледуване ни налага здравната карта

Понеделник, 11 Юли 2016 | 15:08:25


Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за

Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за да бъдат настанени в болница за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени, категоричен е „Труд“. Според д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, цитиран от изданието, причината е, че болничните легла вече стават тясно профилирани, което означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК нямало да възстанови разходите за лечението му.

„Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20 и 90%. Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилки и онкоболни“, заявява пред вестника и д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

В. „Монитор“ разказва за лекар, който цери няколко села два пъти седмично. „Без възможност да ползват здравни грижи са жителите на велинградското село Чолакова, каза кметът на селото Мехмед Чолаков. Стоматолог също няма, както и аптека. Хората поръчват по свои познати да им купят лекарства от Велинград, когато пътуват до там, а причината в селото да няма лекар е, че повечето от хората са здравнонеосигурени“, пише медията.

Марешки се отказа от битката за президент, съобщава „Стандарт“. Аптекарския бос щял прави Национално Освободително Движение "За Чиста и Свята Република“, с което тръгвал към парламента през 2018 г. „Причините са две. Първата е, че така ще мога да се концентрирам върху родолюбивото и патриотично дело - разбиване на картела в горивата. Картелът, който ежедневно ни ограбва и мародерства, не позволява на българския народ да живее добре, да има бъдеще за децата ни и за развитието на бизнеса. От друга страна, според него имената, които до този момент се спрягат, показват опита на партиите напълно да обезличат президентската институция", обяснява бизнесменът.

„Капитал дейли“ съобщава, че Наредбата за оценката на лечението от пациентите е отменена от ВАС на първа инстанция, заради липса на ясно правило кога касата ще прекратява договори с лекари и болници. „Тричленният състав на ВАС е съгласен с , че тъй като ще има глоби и отнемане на договор със здравната каса, ако има системна неудовлетвореност от тяхната работа за период от шест месеца, трябва изрично да е дефинирано понятието "неудовлетвореност" и да се изясни на какъв брой мнения на анкетирани пациенти отговоря“, пише изданието.

Изданието съобщава още, че според съда излагането на финансовите параметри на разходите по прилагане на наредбата, освен че е императивна законова разпоредба, е от изключително значение заради затрудненото финансово състояние на здравния сектор и НЗОК. Ето защо наредбата е трябвало да съдържа финансова обосновка на очакваните разходи, както и от кое перо от бюджета на здравната каса ще бъдат плащани анкетите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NXmb


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...