Петък, 30 Октомври 2020
03
ян
2
 

От печата: Липса на кадри, грип, мним лекар с условна присъда

Сряда, 03 Януари 2018 | 09:41:41
2

„Кадровият дефицит застрашава българската здравна система. В случая говорим за лекари, но и дефицитът на медицински сестри е изключително сериозен. Този проблем е вследствие от дългите нулеви години без специализация. След това беше трудно млади

„Кадровият дефицит застрашава българската здравна система. В случая говорим за лекари, но и дефицитът на медицински сестри е изключително сериозен. Този проблем е вследствие от дългите нулеви години без специализация. След това беше трудно млади хора да специализират в болници, които са далече от университетските центрове.

Всички сме на мнение, че специализацията ни трябва да е на европейско ниво. Но отправям апел към академичната общност да се преосмислят методите за специализация. Да може в акредитирани болници с необходимото ниво на компетентност младите колеги да работят през повечето време на специализацията си.” Това казва в интервю за „24 часа” председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Повод за думите й е проблемът с лекарите в детското отделение на смолянската болница, за решаването на който тя отправи апел във Фейсбук преди Нова година.

„Ще споделя конкретен случай с детското отделение в Смолян. Имахме млада лекарка, желаеща да специализира педиатрия. Но системата е такава, че тя можеше много малка част от необходимия стаж да изкара в Смолян. Повечето време трябваше да бъде в университетския център. Припомням старата система, по която съм взела специалност детски болести аз преди 20 г. Със започване на работа на педиатрична длъжност се зачисляваш, трупаш изискуемия стаж в стационар, явяваш се на колоквиуми периодично. После имаше задължителен тест за зачисляване на основен курс - 2-3 месеца, и след това се явяваш на изпит. Вярвам, че подобен механизъм може да се приложи и днес. Иначе ще се закриват болници не по финансови причини, а поради тежък кадрови дефицит”, казва д-р Дариткова.

По думите й, желаещите да станат педиатри са малко, тъй като рботата е много тежка, а педиатричните пътеки са най-ниско остойностени. „Това е тежък дисбаланс между отговорност и финансиране, който от въвеждането на клиничните пътеки досега не е преодолян”. Тя отбелязва още, че заради ниските цени на пътеките се наблюдава насочване на диагнозата към по-скъпоструващи пътеки. „Например по-често се лекуват пневмонии, отколкото бронхити. Това създава риск за коректността на диагнозите и затруднява работата на педиатрите, защото детските болести трудно може да бъдат вместени в рамките на клинични пътеки. Известен успех в тази посока беше въвеждането на пътеките за кратковременен престой за неизяснено температурно състояние. Но според мен за детските отделения трябва да се осигури целево финансиране”, коментира д-р Дариткова и допълва, че механизмът за заплащане чрез клинични пътеки не е добър и трябва цялостно да се преосмисли.

Грипът по това време на годината традиционно задържа медийното внимание. В „Стандарт” четем: „Топлото време е рай за вирусите, които настъпват. Грипът дойде у нас, а вече успя да вземе и първата си жертва. След тежки усложнения от свински грип в края на декември миналата година почина дете на 3 години и 8 месеца. В България все още не може да се говори за грипна епидемия, макар че има доста болни, смята доц. Атанас Мангъров. Експертът обясни още, че рисковите групи за заболяванията са най-малките деца, които ходят на забавачка, както и техните братя и сестри”.

„Това заболяване прави усложнения, които са в две групи. Едните са много редки, но много тежки за здравето. Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. Трябва обезателно да се търси болнична помощ, защото това рядко състояние трябва да се лекува, и то с командно дишане. Това е животоспасяващо”, обясни пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести. Пикът на грипа се очаква да бъде в края на януари - началото на февруари”, пише още вестникът.

Мнимият лекар, получил вчера условна присъда за измамите си, също намира място в пресата. „Нагъл измамник, опитал да задигне парите на онкоболно дете, се отърва от възмездие, след като получи условна присъда. Районният съд във Велико Търново му направи скъп новогодишен подарък, след като одобри постигнатото споразумение на подсъдимия с прокуратурата и го пусна на свобода, вместо да го изпрати зад решетките, където му е мястото”, пише „Монитор”.

„Обвинението срещу Румен Симеонов е за това, че за периода от 24 октомври до 2 ноември 2017 г. е поддържал у жена заблуда, че е лекар хирург и че може да помогне на болното й дете”, допълва изданието и разказва подробно целия случай на измамата, завършил с арестуването на мъжа.

„След това се повтаря максимата „Ние ги хващаме, те ги пускат”. Въпреки че е криминално проявен и друг път също е задържан от полицията за измами, Румен Симеонов отново е помилван от родното правосъдие. А се оказва, че репертоарът на рома от Нови Искър е доста богат. Преди да се превъплъти в ролята на ливанския хирург Рушен Мохамед, родният циганин се представял за филмов продуцент, организирал кастинги за актьори и събирал такси от мераклиите за холивудска слава. Освен това се представял и за служител от МВР и събирал пари за министерството, тъй като било бедно. И въпреки всички тези негови прояви Търновският районен съд постанови условна присъда за бруталния и изпечен бандит. Присъдата му е две години лишаване от свобода условно с четиригодишен изпитателен срок. Освен това заради пропуските в родното ни законодателство, тъй като има сключено споразумение между подсъдимия и прокуратурата, присъдата не може да бъде обжалвана от близките на болното момиче, като тя се води влязла в сила”, завършва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D%Bv

Гост 03.01.2018 14:00:38

Тоз циганин все пак от МЗ да си го запишат в тефтерите .ЩЕ ИМ ТРЯБВА ВСЕКИ ГЛУПАК РЕШИЛ ДА РАБОТИ КАТО ЛЕКАР МАКАР И БЕЗ ДИПЛОМА. Ха-ха-ха. Апокалипсисът а идва другарки и другари. Скоро и във вашия град.

Гост 03.01.2018 10:22:56

Има и друг начин да се не закрият болници . Хващате от социала по едно чаве и му давати диплома у ръцете . Иначе не болници , ами цябата система ще закриете .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николова: Медиците в България умират, но не се предават
30.10.2020 10:00:50

Д-р Николова: Медиците в България умират, но не се предават

Личните лекари все още не могат да изпращат паценти за PCR тест за COVID-19, защото няма изработе ...

Проф. Радев, доц. Павлов и екипът на проф. Платиканов с награди „Варна“
30.10.2020 09:16:08

Проф. Радев, доц. Павлов и екипът на проф. Платиканов с награди „Варна“

На тържествена церемония в Юнашкия салон във Варна вчера бяха връчени ежегодните отличия за награ ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...