!
Четвъртък, 25 Април 2024
13
авг
6
 

От печата: Медицински застраховки, неработещи апарати

Понеделник, 13 Август 2018 | 09:27:38
6

„От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой. Хората с х

„От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой. Хората с хронични заболявания могат да получат до 20 000 лв. помощ, ако болестта се изостри по време на почивката”. Това пише днес „24 часа”, който разглежда подробно темата с медицинските застраховки.

„Най-семплите и най-често продаваните са „Помощ при пътуване”, „Медицински застраховки” или „Асистанс”, които осигуряват необходимите финансови средства и информация за навременна и специализирана медицинска помощ при престой в чужбина. Обичайните покрития, които тези продукти осигуряват, са разходи за медицинско обслужване при злополука или внезапно заболяване.

В зависимост от избраното покритие могат да се включат и разходи за амбулаторно лечение, както и за спешно зъболечение с лимити, посочени от застрахователните компании. При необходимост се осигурява приемане в най-близката болница, ако се налага и е посочено - и връщане до България, включително и със санитарен самолет.

По-високият клас полици включват и репатриране в случаи на смърт и дори организиране и заплащане на адвокатска защита в случаите, когато срещу притежателя на полицата има съдебно преследване за гражданска отговорност по законите на държавата, в която той пребивава в момента”, обяснява публикацията.

„Най-сигурни, макар че са по-скъпи, са застраховките BestDoctors. Техните цени са 360-580 лв. за година, а стойността зависи от възрастта и здравословното състояние.

За хората над 65 г. полицата се подновява всяка година до навършването на 85 г. Те гарантират лечение на стойност до 1 млн. евро на година и до 2 млн. евро за целия период на застраховката. При този тип застраховки има и задължителни процедури. След поставена диагноза се осигурява второ мнение при специалист от системата на BestDoctors.

Застрахованият не получава пари, а се осигурява пълен курс на лечение, както и последващо възстановяване в чуждестранна клиника, като се покриват не само разходите, но и пътните на пациента и едно придружаващо лице. В зависимост от диагнозата служителите от BestDoctors подбират най-подходящата за всеки отделен случай клиника и специалисти. Клиентът не се подлага на изследвания преди застраховане. а подписва декларация, че е здрав и че няма известни му наследствени обременености. Този тип застраховка влиза в действие 60 до 180 дни след сключването. Така компаниите си гарантират, че някой няма да купи полицата, след като вече има поставена диагноза за някоя от покриваните болести. Ако се установи това, застраховката не се задейства”, четем във всекидневника.

„Монитор” пък информира за няколко болници в столицата, в които в момента не се прави литотрипсия.

„Големите държавни болници в София спряха да разбиват камъни в бъбреците заради повредени литотриптери и връщат пациенти, установи проверка на „Монитор”. Това се отнася за МВР болница, Военномедицинска академия и най-голямата урологична клиника в страната - тази в Александровска болница. Причината е, че въпросната медицинска техника е счупена или няма консумативи”, съобщава изданието.

„В МВР болница литотриптерът не работи, защото в лечебното заведение няма електроди за него, оплака се пред „Монитор“ пациент, който е бил хоспитализиран в лечебното заведение. От там обясниха, че въпросните електроди ще бъдат доставени не по-рано от края на август. Същевременно обаче болницата не предлага на пациентите и да си ги купят за собствена сметка”, четем във вестника.

„Във Военномедицинска академия пък е счупена важна част от литотриптера. Без нея медицинската апаратура не може да разбива камъни в бъбреците не само, когато те са заседнали в бъбречното легенче, но и когато вече са попаднали и са се заклещили в уретъра. Не е ясно кога тя ще бъде доставена и машината поправена, лаконични бяха нефролозите от ВМА. Те не правят списъци на чакащи пациенти за разбиване на камъни, тъй като не знаят кога литотриптерът ще тръгне отново. Същата е ситуацията и с апаратурата в университетската Александровска болница в София. Там също чакат част за апаратурата без която тя не може да работи. Листи на чакащите също не се правят, за да не бъдат подведени хората със срокове, които не могат да бъдат спазени по технически причини”, допълва материалът.

„Заради повредената техника в нефрологиите на трите големи държавни болници, отделенията и клиниките с литотриптери на частните болници, които работят по договори с Националната здравноосигурителна каса са препълнени. Независимо от препълнените графици лечебните заведения удължават работното време, за да могат да поемат болните”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#%uW

Гост 13.08.2018 12:46:55

Държавните шефове избират апаратурата и харчат парите на данъкоплатците според комисионната. Затова са милионери. Държавното управление навсякъде е калпаво

Питащ 13.08.2018 11:01:46

А новата машина за интраоперативна лъчетерапия на пациентки с рак на гърдата в Александровска болница още ли стои като паметник ? Машината струва милиони левове взети от данъкоплатците.

Dr 13.08.2018 10:40:26

При разпределянето на обществения ресурс се плаща на разпределящите. Частниците разполагат с парите си и това за тях е форма на инвестиция. При държавните и общинските болници това е невъзможно - как биха се отчели такива пари? Затова ще духат супата и ще им се развалят апаратите. Лошото е, че и замесник министърът по лечебната част и шефът на касата идват от частния бизнес. Познайте на чии интереси ще угаждат!

до нездравите корпоративни интересчии 13.08.2018 09:37:04

В наскоро публикувания „Годишен доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2017 г.” се разглеждат всички основни сектори и обществени сфери в страната /http://www.dans.bg/bg/dokladi-23012018-sec-bul/. По отношение на системата на нашето здравеопазване има представено определено становище относно „частните болници, в т.ч. чуждестранни клиники” в РБ. По-специално в доклада се отчита, че значителната задлъжнялост и влошаващото се финансово състояние на държавни и общински болници, както и регулярният отлив на квалифицирани кадри към частни болници представляват хроничен проблем. Но това е също така и ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ. Това означава че единственият възможен и необходим оздравителен механизъм за системата на здравеопазването в РБ е да се прекрати изтичането на повече финансови средства в друга посока освен към публичните здравни заведения за болнична помощ. Така ще се спре и изтичането също така и на кадри. Казано е „Ако парите вървят след пациента при този модел, то лекарите вървят след парите”. Сключването на договори на НЗОК за „нищо неправене” с някои частни болници трябва да престане, след въвеждането на Националната здравна карта, както и след евентуалното подписване на новия Национален рамков договор за 2019 г. Само така ще се постигне желаният резултат за ограничение на „доплащанията” от всички потърпевши пациенти, като се намали драстично ненужно големия брой на частните болници у нас. Това означава да бъдат затворени НАЙ – МАЛКО 100 ЧАСТНИ БОЛНИЦИ от всички 400 в РБ, които се занимават само и единствено с източването на касата. Ако това се случи това не ще бъде проява на дискриминация по отношение на собствеността (частна или публична). Сградата на частната болница си е собственост на частника и тя е негова или по-точно реституция от бабата му, ако не му я вземат за кредити. Никои и никъде в ЕС не позволява някому да се източва публичен фонд за здравно осигуряване от търговски дружества с право за формиране на печалба. И у нас има съответната Комисия за защита на конкуренцията КЗК, но в неините компетенции не е Националната здравна карта /НЗК/, както и на решенията които ще последват след това. КЗК не може да нареди на НЗОК да сключва договори с юридически лица с "частната медицинска практика". Относно РЕАЛНАТА ЦЕНА НА ЗДРАВНОТО НИ ОБСЛУЖВАНЕ, то това е съвсем друг и различен въпрос. Някои недалнавидни и неуки представители от парламентарната власт направиха така, щото да се открива частна болница по Търговския закон, и пък някои други такива от изпълнителната власт предлагат възможност да се "предоставят здравни услуги" , за които реално НЗОК плаща. Затова повече не трябва да се продължава със заиграването с частните болници и те трябва да се редуцират както по бройка, така и по обем на дейност защото в противен случай, действително ще видим разгром на здравеопазването у нас.

обърнете внимание 13.08.2018 09:34:34

„Заради повредената техника в нефрологиите на трите големи държавни болници, отделенията и клиниките с литотриптери на частните болници, които работят по договори с Националната здравноосигурителна каса са препълнени".

Dr 13.08.2018 10:29:56

Не само литотрите, не само...


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...