Петък, 30 Октомври 2020
11
апр
4
 

От печата: Медицински изделия, ТЕЛК, имунизации

Сряда, 11 Април 2018 | 09:22:36
4

Проблемът с намалените цени на медицински изделия очаквано намира място днес в повечето всекидневници. „Здравната каса вече ще плаща по-малко за медицински изделия, които тя финансира, за сметка на пациента, считано от 1 април. Става въпрос за ст

Проблемът с намалените цени на медицински изделия очаквано намира място днес в повечето всекидневници. „Здравната каса вече ще плаща по-малко за медицински изделия, които тя финансира, за сметка на пациента, считано от 1 април. Става въпрос за стентове, клапи, протези, пейсмейкъри, импланти и консумативи за високотехнологични процедури като плазмафереза (процес на извличане, третиране и връщане на кръвна плазма или нейни компоненти). Промяната е отразена в новия реимбурсен списък на медицинските изделия на НЗОК, който влиза в сила от началото на този месец. Същото важи и за някои изделия, които Министерството на здравеопазването реимбурсира. За тях също ще се превеждат по-малко средства, само че със задна дата, считано от 1 януари”, пише „Труд”.

„Масово ще се оскъпят за хората например сърдечните клапни протези, за които досега НЗОК плащаше по 3500 - 3600 лв. Занапред тя вече ще дава за тях между 3145 - 3240 лв. в зависимост от вида им. За по-скъпите разновидности пък пациентите дори ще доплащат с около 1000 лв. повече.

Друг пример са кардиостимулаторите - от 2400 лв. досега, реимбурсацията от страна на НЗОК пада на 2000 - 2160 лв. Чувствително понижение има при някои изделия като трансклетъчните клапни протези, за които досега касата даваше 50 хил. лв., но вече намалява разходите си до 40 хил. лв.”, четем в изданието.

„От Българския лекарски съюз заявиха пред вестника, че са силно обезпокоени от промените. „Цените на медицинските изделия не подлежат на договаряне с БЛС и не са заложени в Националния рамков договор, съответно съсловната организация не е била уведомена за това решение на НЗОК”, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. По думите й не е ясно как ще се отразят промените на болниците, които също не са били уведомени за тях”, допълва публикацията.

Друга широко застъпена тема в днешния печат е свързана с промените при медицинската експертиза. „Промените в наредбата за медицинската експертиза ще бъдат изтеглени от здравното министерство по изрично указание на премиера Бойко Борисов. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването вчера. На срещата при премиера са присъствали още вицепремиерът Томислав Дончев, социалният министър Бисер Петков и финансовият министър Владислав Горанов”, пише „24 часа”.

„С новите промени в правилника и наредбата за медицинска експертиза се предлагаше решенията за ТЕЛК да се издават по нова скала, като всяка диагноза да дава точно определен процент. Освен това се предлагаше ТЕЛК да дава процент инвалидност само за основното заболяване, но не и за придружаващите го, както е сега. Реформата е свързана с изменение на 18 закона и наредби и поради тежестта й приемането й се отлага години наред”, уточнява всекидневникът.

„Целта на министерството не е да ощетява правата на инвалидите, а точно обратното - да въведем справедливост, да не прилагаме субективизъм, да завишим контрола и да създадем условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса”, посочи Ананиев. Той допълни, че след реакцията на организациите на инвалидите министерството решило да ги покани на среща, за да се обсъдят по-обстойно промените. По всяка вероятност срещата щяла да бъде в петък, обясни Ананиев.

"Парите за тази цел могат да бъдат увеличени, но не и намалени", увери здравният министър. Той посочи още, че с премиера Борисов са обсъдили и увеличение на помощите за инвалиди за догодина”, допълва материалът.

Изданието цитира и социалния министър Бисер Петков, който уверява, че не се предвижда преосвидетелстване на хората с решения от ТЕЛК. „Всички права, които хората са имали досега, няма да бъдат отнемани”, категоричен бе социалният министър. Той припомни, че социалната инвалидна пенсия е в размер на 140 лева с добавка на чужда помощ, която е малко над 90 лева. А общата сума, която отива за интеграционни добавки, е над 150 млн. лева годишно”, пише още вестникът.

„Телеграф” пък съобщава за подписка против включването на ваксина срещу варицела в имунизационния календар. „Близо 5000 души са се подписали против включването на ваксината срещу варицела в задължителния имунизационен календар.

Родителите не искат да бодат децата си, защото според тях тази шарка е леко протичащо заболяване с благоприятен изход, който създава пожизнен имунитет. Идеята на здравните власти е през следващата година да се направят промени в календара, като се редуцира броят на имунизациите срещу туберкулоза и се въведе 4-компонетнта ваксина срещу морбили, паротит, рубеола и варицела. Това може да стане през 2020 г., като до тогава ще бъде изготвен проектът за промяна и той ще се подложи на широко обществено обсъждане. Според протестиращите обаче имунизацията срещу варицела трябва да е по желание на родителите и срещу заплащане, а самата ваксина да е „моно” т.е. да е само срещу шарката, а не комбинирана с други”, четем в ежедневника, който уточнява, че според гражданите серумът е рисков и недостатъчно ефикасен. „Междувременно обаче други родители са принудени да внасят ваксината от чужбина. Само от началото на годината у нас варицелата е разболяла 10 213 души, по-голямата част от които деца. И макар шарката в повечето случаи да преминава без усложнения за малчуганите, тя може да е много опасна за възрастните, които не са я преболедували. В безизходица са и семействата, които очакват бебе, имат малчуган вкъщи, който не е карал шарка, а майката също няма имунитет. При бременни жени, които не са се разболявали в детството, варицелата може да е много опасна за плода”, отбелязва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wfqa

UK doctor 14.04.2018 18:11:16

Здраве.нет, научете веднъж за винаги, че ваксината не е серум.

Гост 11.04.2018 14:56:09

Какви ти 30 евро,драги.90 % плащат 30 лева,ама искат да се лекуват все едно плащат 300 евро като германеца. Е,няма как да се получи.

Мунчо 11.04.2018 10:23:32

В хирургията,няма консумативи,които касата плаща,ни частично ни нацяло.Пациентите плащат 100%.Отделно купуването им през касата на болницата ги оскъпява,защотои болницата взема процент.

Гост 11.04.2018 12:26:30

Естествено , с 30 евро здравна соигуровка платена само от под 30% от населението -толкова. Комунетата да ви направят магазин на Позитано 20 и да ви ги дават безплатно


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов: Подписваме анекса с личните лекари до седмица
30.10.2020 10:18:11

Министър Ангелов: Подписваме анекса с личните лекари до седмица

Тази седмица приключиха окончателните преговори с личните лекари за издаване на направления за те ...

Д-р Николова: Медиците в България умират, но не се предават
30.10.2020 10:00:50

Д-р Николова: Медиците в България умират, но не се предават

Личните лекари все още не могат да изпращат паценти за PCR тест за COVID-19, защото няма изработе ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...