Неделя, 25 Октомври 2020
06
март
1
 

От печата: Морбили, лекарските специализации в Израел, реалната статистика за семейните лекари

Сряда, 06 Март 2019 | 09:01:23
1

Увеличените случаи на заразени с морбили в страната са водеща тема на днешните всекидневници. „66 са съобщените в Министерството на здравеопазването случаи на морбили у нас, сочи актуалната към вторник сутринта епидемична сводка. Болестта вече е

Увеличените случаи на заразени с морбили в страната са водеща тема на днешните всекидневници. „66 са съобщените в Министерството на здравеопазването случаи на морбили у нас, сочи актуалната към вторник сутринта епидемична сводка. Болестта вече е регистрирана в 5 области - Благоевград, София град и област, Бургас и Пловдив. Основната част от случаите са от Благоевград, а в най-новите две области - Бургас и Пловдив, засега има по един регистриран болен. Най-много са болните деца до 9 години, като общо от заболелите 74% са без проведена имунизация или без данни за проведени имунизации“, информира „Сега“.

„Всички контактни лица са издирени,уверяват от МЗ. Наскоро оттам обявиха, че са съставени 112 акта на родители, които не са имунизирали децата си през 2018 г. Общо проверките от РЗИ В страната са били 16 000. По закон глобата за отказ от задължителна имунизация е от 50 до 100 лв.“, допълва изданието.

„Сега“ се спира и на мащабно проучване, проведено в Дания, което не е открило връзка между аутизма и ваксината срещу морбили, паротит и рубеола. „То обхваща всички родени в Дания от майки датчанки деца в периода 1999-2010 година. От общо над 670 хил. деца 6517 са били диагностицирани с аутизъм в следващото десетилетие. Не се наблюдава обаче повишен риск от развитие на аутизъм при ваксинираните спрямо неваксинираните, включително и при деца, които биха могли да са предразположени, защото например имат брат или сестра с аутизъм, сочат данните“, пише всекдиневникът.

„Дума“ информира за специализациите на млади лекари, организирани от Столичната колегия на Българския лекарски съюз. „Млади лекари с или без специалност ще могат да специализират в една от найголемите израелски болници "Адаса" в Йерусалим. Председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев поясни, че това е първата чужда болница, с която СЛК е сключила договор за кратки специализирани курсове. Специализантите ще бъдат избирани според нуждите на лечебните заведения, обучението им ще бъде финансирано със средства от фонда "Лекарска взаимопомощ", в който за около 3 месеца вече са събрани над 50 хил. лв. 15 болници в София, като близо половината от тях са общински, са дали заявка да се включат в него. Парите за фонда се заделят от членски внос“, пише всекидневникът.

„Целта на "Лекарска взаимопомощ" е да подобри квалификацията на млади лекари и те да останат в страната, тъй като напоследък младите напускат България не само заради ниското заплащане на труда им, но и недостатъчните възможности за квалификация, както и заради условията на труд“, допълва медията.

В интервю за „Монитор“ председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров оправергава статистиката на Евростат, според която 52% от българите не са посещавали своя личен лекар в рамките на една година.

„Смятам, че информацията не е вярна. И това съвсем не е първата статистика на Евростат, която не отговаря на истината. Представеният анализ е доста изкривен. Всеки може да си направи извод за достоверност, ако си направи труда да се опре на няколко пункта. Единственият посочен източник за информация е този от Националния статистически институт. Ако наистина там е упоменато същото, означава, че данните на института не са верни. Трябва да се замислим и над това, че нямаш ли точната информация, не можеш и да формираш правилни политики. Например цитираният брой на общопрактикуващите лекари през 2017 г. не е 4500. От 2017 г. до сега те са между 4200 и 4300. Това са данните и на Националната здравноосигурителна каса, която не прави грешки в това отношение, защото им плаща. 200-300 души са значима разлика. Когато цитираният погрешно брой се раздели на брой пациенти, данните се изкривяват. Според Евростат 1,8 млн. човека са общопрактикуващите лекари в страните-членки на Европейския съюз. Същевременно населението им е 520 млн. души. Ако ги разделим, се оказва, че един доктор обслужва 519 584 пациенти - абсолютно нереална цифра. Освен това, там се казва, че най-добре осигурената държава с джипита е Португалия. Там се пада по един лекар на 395 души. Ето как, като се сметнат данните, се вижда, че те са поднесени по манипулативен начин и могат да доведат човек до много неверни изводи, ако не се замисли. В същото време, пак по данни на Евростат, в целия ЕС на 300 човека също се пада по един лекар. Всички тези детайли показват колко несъвместима е съобщената ни преди дни статистика“, казва доц. Киров.

По думите му средната възраст на личните лекари у нас е около 60 години. „Факт е, че ако не се създадат по-добри условия за специализации на младите колеги, след две-три десетилетия, че дори и по-рано няма да има общопрактикуващи лекари. Всички сме земни хора и не можем да надвием времето и природата. Затова трябва да се дадат по-добри условия за младите“, казва още доц. Киров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F8PE

Анонимен 06.03.2019 09:48:08

В България майката природа ,според министерство на здравеопазването , трябва да се съобразява с решенията на законотворчеството ни ,създадено ,вразумява се ,от светила на науката.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЛК подкрепиха декларацията на лекарския съюз
25.10.2020 09:58:35

СЛК подкрепиха декларацията на лекарския съюз

От столичната лекарска колегия подкрепиха ...

Нови 41 случая на COVID сред медиците за последните 24 часа
25.10.2020 09:14:27

Нови 41 случая на COVID сред медиците за последните 24 часа

1043 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. За и ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...