!
Понеделник, 04 Март 2024
10
окт
 

От печата: НЗОК пести от исковете за лечение в ЕС

Понеделник, 10 Октомври 2016 | 15:08:25


„Една от причините здравната каса да дължи все по-големи суми за лечението н

„Една от причините здравната каса да дължи все по-големи суми за лечението на здравноосигурени българи в страните от ЕС е, че НЗОК пренасочва парите, които се полагат по бюджет за това, към други пера. Това става ясно от отчета за бюджета на касата за 2015 г., предоставен със сериозно закъснение за разглеждане в парламента“, четем днес в „Сега“.

„През миналата година касата е платила по искове на болници в ЕС 32 млн. лв., а според закона за бюджета й за целта са се полагали 58 млн. лв. 26 млн. лв. от тях обаче са пренасочени към други пера с решение на надзорния съвет. Парите са били нужни за покриване на част от ежегодния преразход в бюджетите на болниците и за лекарства“, отбелязва изданието.

„Понастоящем общо дълговете на касата съм европейските клиники са 190 млн. лв. и се трупат от 2010 г. насам. Най-голяма част от тях са за лечение по т.нар. европейска здравна карта - неотложно и спешно лечение на българи с осигуровки у нас. По-малко средства отиват за планово лечение - в случаите, когато у нас то не може да се осигури, НЗОК плаща за терапия в ЕС. В началото на 2015 г. дълговете са 122 млн. лв., а в края на годината те са вече 164 млн. лв. Според пациентски организации основният проблем с дълговете е, че все повече чужди клиники отказват да приемат пациенти от България по линия на НЗОК именно заради проблемите с възстановяването на разходите от страна на касата“, пише още ежедневникът.

„През 2015 г. пестенето е най-сериозно. През 2014 г. касата е платила 61 млн. лв., които дори надхвърлят с 3 млн. лв. предвидените по бюджет. През тази година е решено да се спестят само 3 млн. лв. от общо 60 млн. лв. бюджет. Касата обаче е толкова назад с разплащанията, че покрива само дългове, при които са започнали да текат лихви. Най-много пари НЗОК дължи на болници в Германия, Австрия и Франция“, допълва публикацията.

„24 часа“ се спира на проблем с лечение в болница. „Болницата в Стамболийски се отърва от 80-годишен и го прехвърли в УМБАЛ "Пловдив", тъй като е тежък случай. Това твърди съпругата на пациента Димитър Стоилов - Елена, която е адвокат. Тя подготвя жалба до здравното министерство за отказ за лечение“, пише вестникът.

От материала става ясно, че мъжът, блъснат преди години от автомобил и получил хематом в мозъка, е изкарал курс на лечение в болницата в Стамболийски – единствената в региона за продължително лечение на хора с мозъчни проблеми. Тази година той се лекувал там три месеца, съпругата му била придружител.

„Тъй като имало ефект от лечението, на 10 септември т.г. Димитър и съпругата му отново влезли в същото лечебно заведение. На 5 октомври обаче екипът извикал линейка заради кръв в урината на Димитър. Закарали го в нефрологията на УМБАЛ "Пловдив".

Жената смята, че медиците от Стамболийски нарочно са му написали високи показатели на левкоцитите. В пловдивската болница веднага му направили ново изследване - резултатите били значително по-ниски. Междувременно управителката на лечебницата в Стамболийски д-р Мария Ганчевска й се обадила по телефона и поискала да освободи стаята от багажа си. Стоилова отказала, тъй като иска мъжът й да се върне там за продължаване на терапията, но шефката й заявила, че няма да го приеме“, четем в „24 часа“.

„Управителката е категорична, че влошеното състояние на Димитър е наложило да бъде транспортиран до УМБАЛ "Пловдив". Д-р Ганчевска уточни, че екипът в Стамболийски никога не е имал проблеми с него, тъй като бил възпитан и коректен.

„Стоилова обаче непрекъснато се намесва в терапията му. Срещу нея са подадени три жалби от персонала. Ако е толкова недоволна, защо настоява съпругът й да се върне пак при нас. И други здравни заведения имат легла за продължително лечение“, посочи управителката.

По думите й болницата в Стамболийкски досега е правила всичко възможно, за да помогне на пациента“, пише още изданието.

„Стандарт“ обръща поглед към психичните проблеми. „Над 450 милиона души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства - 11,4% от населението. 6,2% от сънародниците ни имат разстройства на настроението или депресии и афективни състояния, а 3,3% от населението злоупотребява с вещества. От 20 до 34 години е най-рисковата възраст за тежки депресии. Жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ. Стряскащите данни оповести Националният център по обществено здраве и анализи към МЗ, цитирайки Световната здравна организация. Те излязоха в навечерието на Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва днес“, пише ежедневникът.

„Основни причини за психическите разстройства са стресът в ежедневието и особеностите в начина на живот. Влияние оказват и социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености. Сред първите симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при психиатър, психотерапевт, психолог“, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mhFx


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...