Вторник, 19 Октомври 2021
27
март
2
 

От печата: НПО-та искат облекчения за даренията към НЗОК да паднат, 80 000 спешно на ТЕЛК, протестите на медиците

Сряда, 27 Март 2019 | 08:57:16
2

Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК от 1 април е тема в днешния брой на вестник "Сега". Ежедневникът информира, че четири неправителствени организации настояват данъчните облекчения за дарения към фонда за лечение на деца да отпаднат, тъ

Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК от 1 април е тема в днешния брой на вестник "Сега". Ежедневникът информира, че четири неправителствени организации настояват данъчните облекчения за дарения към фонда за лечение на деца да отпаднат, тъй като  даренията ще влизат в Здравната каса, а това можело да доведе до корупция. „Български дарителски форум, "Спаси, дари на…“, Български хелзинкски комитет и Националната мрежа за децата искат от здравния министър Кирил Ананиев да стане инициатор облекченията, които са 50 на сто от данъчната основа, да бъдат премахнати“, пише вестникът.

"Сега философията на работа на тази институция се променя изцяло, като се подчинява на визията, че НЗОК ще изпълнява и контролира изцяло процеса по подпомагане на хора, нуждаещи се от лечение", обясняват от организациите. Общественият съвет пък ще бъде заменен от специализирани комисии по различните педиатрични направления. Възможността за дарения, както и голямото данъчно облекчение обаче остават, като за целта има и поправка в данъчните закони, която касае дарения "в полза на НЗОК - за дейности във връзка с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването". До тази година подобен текст касаеше фонда за лечение на деца. "Намаляването на 50% от данъчната основа за дарение към НЗОК ще доведе до порочни практики и скрита форма на корупция, без да подобри достъпа на деца до лечение", смятат обаче неправителствените организации. Според тях няма механизъм, който да гарантира, че евентуалните дарения наистина ще отиват за лечение на деца“, уточнява медията.

„Сега“ цитира и Касата, откъдето са обяснили, че даренията за фонда ще постъпват в отделна сметка и ще се ползват само за функционирането на тази дейност, а не за останалите здравноосигурителни плащания. „Основното перо във финансирането на фонда - парите от държавния бюджет, също ще се прехвърлят към бюджета на касата и ще се ползват само за работата на фонда“, пише всикедневникът.

Водеща тема в днешните печатни медии е и промяната в издаването на медицинската експертиза, която също влиза в сила от 1 април. „Само за 5 месеца 80 000 инвалиди ще трябва да минат оценка по новата точкова система, за да получат лична помощ“, съобщава „24 часа“.

„За да получат лична помощ, трябва да съберат определен брой точки. На оценка подлежат всички инвалиди, но най-спешно ще бъдат точкувани тези, които искат лични асистенти, и тези с нови телкове. Това по неофициални оценки са 80 000 души. Останалите ще бъдат оценявани при изтичане на старите оценки. Точките ще определят група на инвалидите и спрямо тях ще се ползва асистент между 15 и 168 часа на месец. До края на 2020 г. ще важат още 2 условия -възрастните кандидати за личен асистент да са с над 90% увреждания с право на чужда помощ, а децата - с над 50 % с право на чужда помощ. Социалните работници започват обучения по новата система от днес“, допълва медията.

„Труд“ се спира на протестите на медиците като публикува коментар на депутата от БСП проф. Георги Михайлов. „Протестите на медицинските сестри и фелдшерите, които продължават, са свързани с проблеми, трупани с години. В основата е недостойно и мизерно заплащане на труда на тези специалисти, а Министерството на здравеопазването не изпълнява своя обществен договор. Лошото заплащане по думите му важи за цялата гилдия, за всички специалисти в здравния сектор. С делегираните средства за здравеопазване от НЗОК, с лимитите, с неувеличение то на клиничните пътеки, с които работят огромната част от болниците, на практика сключените национални договори за по-високи възнаграждения не могат да бъдат изпълнени“, казва проф. Михайлов, цитиран от всекидневника. По думите му е нужно достойното заплащане на тези специалисти от две средни заплати за магистър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
K#H2

555 27.03.2019 10:27:26

Искам само да напомня на уважаемите т....и от НЗОК,че с тия 5.5 процента, никак няма да увеличите мотивацията на хората дето ви ходят по проверки.

Работете, роби на труда! 27.03.2019 09:28:26

Апартаментите на 7-мия етаж в луксозната сграда "Вселена" в квартал "Изток" с ДДС струват между 2160 и 2280 евро на квадратен метър, на фона на под 700 евро, платени от министъра в оставка Цецка Цачева за имот на същия етаж, с по-добро изложение и гараж. Това става ясно от оферта на фирма "Артекс" към потенциален клиент за останалите три апартамента на етажа на Цачева.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Болниците подкрепят въвеждане на зелен сертификат за служителите си
18.10.2021 17:54:31

Болниците подкрепят въвеждане на зелен сертификат за служителите си

„Редица въпроси, свързани с цените на медицинските дейности и разчетите на Здравната каса д ...

УМБАЛ „СВ. Марина“: БЛС и НЗОК спешно да стартират предоговаряне на цените на клиничните пътеки
18.10.2021 17:42:55

УМБАЛ „СВ. Марина“: БЛС и НЗОК спешно да стартират предоговаряне на цените на клиничните пътеки

Нарастването на заболеваемостта от Ковид-19 наложи тотална реорганизация на дейността на най-голя ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...