Четвъртък, 11 Август 2022
28
март
3
 

От печата: Недостиг на лекари, закриването на ЦФЛД, нова вирусна вълна

Четвъртък, 28 Март 2019 | 08:58:28
3

Липсата на лекари в по-малките градове е все по-драстична и все повече отделения в болници, са на път да спрат работа заради липса на специалисти. За това днес информират „Сега“ и „Дума“.   „Сега“ с

Липсата на лекари в по-малките градове е все по-драстична и все повече отделения в болници, са на път да спрат работа заради липса на специалисти. За това днес информират „Сега“ и „Дума“.  

„Сега“ съобщава, че ражданията в единственото родилно отделение в Ямбол - в държавната МБАЛ "Св. Пантелеймон“ ще се преустановят от 1 април, ако болницата не намери неонатолог, който да работи за постоянно. „Няколко месеца болницата е ползвала услугите на специалисти от други градове, но и това вече става невъзможно. Освен неонатолози в отделението няма и достатъчно акушер-гинеколози. Там в момента работят само двама лекари с тази специалност. В АГ отделението годишно се раждат около 400 бебета. Неонатологичният сектор иначе е оборудван със съвременна апаратура, но няма кой да работи с нея“, пише медията.

„Междувременно стана ясно, че поне за известно време е решен въпросът с детското отделение в областната болница в Перник. Там също проблемът е липса на кадри, но засега дежурства ще дават педиатри от извънболничната помощ. И това отделение беше пред закриване поради липса на специалисти, началникът на отделението също подаде молба за напускане. В опит да спасят отделението от болницата предлагат безплатна квартира на педиатър, който да работи в детското отделение. "Няма кой да дойде. Няма кадри, няма сестри. Имаме пет сестри, най-младата е на 50 години“, обясни напускащият началник д-р Сия Евтимова. В момента в педиатрията на МБАЛ "Рахила Ангелова“ работят трима титуляри педиатри и един специализант, а изискванията на НЗОК са за четири лекари със специалност и минимум 6 други медици. Все пак от болницата са успели да склонят педиатри от извънболничната помощ да дават дежурства нощем и през почивните дни. По подобен начин стояха преди време нещата и с детското отделение в Смолян, където дежурства се наложи да дава дори шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, която е педиатър“, допълва всекидневникът.

„Дума“ припомня, че преди дни родилното на общинската болница в Дупница бе пред закриване заради намалели раждания и натрупани над 60 хил. лв. загуби за 2018 г. „Тогава в града започна подписка срещу решението за закриване. Ражданията за 2018 г. били 156. Имало решение на Общинския съвет две от отделенията в болницата да бъдат закрити - "Ортопедия и травматология" и "АГ". Седмица по-късно обаче председателят на Общинския съвет Емил Гущеров обяви след извънредна среща, че родилното в общинската болница няма да бъде закрито. През лятото на м.г. пред закриване бе АГ отделението в болницата в Карлово заради недостатъчен брой анестезиолози“, пише изданието.

Решението на правителството за закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето на дейността му към НЗОК е намерило място в почти всички централни всекидневници днес. „Чрез нормативните промени се осигурява плавен преход на изпълняваните от фонда дейности към НЗОК, като същевременно се гарантират правата и достъпът до лечение на нуждаещите се пациенти. До 31 март фондът ще продължи да осъществява в пълен обем дейността си, а след това всички неприключили процедури по заявления за подпомагане на деца, както и изпълнението на издадените от директора на фонда заповеди за организационно и финансово подпомагане, ще бъдат изпълнени от НЗОК“, пише „Телеграф“.

„Монитор“ пък се спира на вирусните инфекции от последните дни. „Ентероколити изкарват всеки десети от строя. Наред с тях регионалните здравни инспекции отчитат и завишен брой на настинки и тежки остри респираторни заболявания. 270 са случаите на ОРЗ с особено висока температура само за последните пет дни, показва справка на Регионалната здравна инспекция София. Във Варна регистрираните болни с ентероколити са 47, а тези с ОРЗ 186, като с усложнения, заради които са хоспитализирани, случаите са 19. Подобна е ситуацията и в останалите региони на страната“, съобщава медията.

„Заболелите са много повече, но тъй като отмина грипният период хората не ходят на лекар и наблюдават на самолекуването. Затова и в регионалните здравни инспекции постъпват само данните за тези хора, които са ходили при личния си лекар, поясниха епидемиолози. Като обстоятелство, подпомагащо разрастването на обхвата на ОРЗ-та и ентероколитите, те посочиха факта, че повечето заболели не си остават вкъщи, а продължават да ходят на работа и по този начин заразяват и колеги“, допълва още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ncpb

Гост 28.03.2019 10:45:29

Работят ама незаконо. Трябва да са на основен трудов договор който е 8 ч.

Лек за кадровата криза на лекари 28.03.2019 09:57:13

Да им осигурят един декар общинска земя и разрешително за строеж, ама без дежурния административен РЕКЕТ! И по 3000 евро месечна заплата, и ще видите как ще се намерят желаещи! А не да се гаврят с лекарите с някакви мизерни месечни подаяния!

НЗОК 28.03.2019 09:12:17

ЩОМ В ТОЗИ ФОНД РАБОТИ ЕДНА МАРИЯ ЛЮБЕНОВА С БЪЛГАРСКА ФИОЛОГИЯ, АМИ АЗ СЪКО МОГА ДА РАБОТЯ ТАМ И ДА ПОЛУЧАВАМ 1890ЛВ. ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМАМ ЗДРАВЕН МЕНИДЖЪР


Всичко за коронавируса
Още новини
21,85% положителни проби, деветима починали
11.08.2022 08:42:16

21,85% положителни проби, деветима починали

1429 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 6541 теста, което прави 21,8 ...

Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен
10.08.2022 17:51:40

Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен

Семейството, което души лекарка от спешната помощ в Шумен, докато преглежда детето им, получи усл ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...