Петък, 23 Април 2021
28
март
3
 

От печата: Недостиг на лекари, закриването на ЦФЛД, нова вирусна вълна

Четвъртък, 28 Март 2019 | 08:58:28
3

Липсата на лекари в по-малките градове е все по-драстична и все повече отделения в болници, са на път да спрат работа заради липса на специалисти. За това днес информират „Сега“ и „Дума“.   „Сега“ с

Липсата на лекари в по-малките градове е все по-драстична и все повече отделения в болници, са на път да спрат работа заради липса на специалисти. За това днес информират „Сега“ и „Дума“.  

„Сега“ съобщава, че ражданията в единственото родилно отделение в Ямбол - в държавната МБАЛ "Св. Пантелеймон“ ще се преустановят от 1 април, ако болницата не намери неонатолог, който да работи за постоянно. „Няколко месеца болницата е ползвала услугите на специалисти от други градове, но и това вече става невъзможно. Освен неонатолози в отделението няма и достатъчно акушер-гинеколози. Там в момента работят само двама лекари с тази специалност. В АГ отделението годишно се раждат около 400 бебета. Неонатологичният сектор иначе е оборудван със съвременна апаратура, но няма кой да работи с нея“, пише медията.

„Междувременно стана ясно, че поне за известно време е решен въпросът с детското отделение в областната болница в Перник. Там също проблемът е липса на кадри, но засега дежурства ще дават педиатри от извънболничната помощ. И това отделение беше пред закриване поради липса на специалисти, началникът на отделението също подаде молба за напускане. В опит да спасят отделението от болницата предлагат безплатна квартира на педиатър, който да работи в детското отделение. "Няма кой да дойде. Няма кадри, няма сестри. Имаме пет сестри, най-младата е на 50 години“, обясни напускащият началник д-р Сия Евтимова. В момента в педиатрията на МБАЛ "Рахила Ангелова“ работят трима титуляри педиатри и един специализант, а изискванията на НЗОК са за четири лекари със специалност и минимум 6 други медици. Все пак от болницата са успели да склонят педиатри от извънболничната помощ да дават дежурства нощем и през почивните дни. По подобен начин стояха преди време нещата и с детското отделение в Смолян, където дежурства се наложи да дава дори шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, която е педиатър“, допълва всекидневникът.

„Дума“ припомня, че преди дни родилното на общинската болница в Дупница бе пред закриване заради намалели раждания и натрупани над 60 хил. лв. загуби за 2018 г. „Тогава в града започна подписка срещу решението за закриване. Ражданията за 2018 г. били 156. Имало решение на Общинския съвет две от отделенията в болницата да бъдат закрити - "Ортопедия и травматология" и "АГ". Седмица по-късно обаче председателят на Общинския съвет Емил Гущеров обяви след извънредна среща, че родилното в общинската болница няма да бъде закрито. През лятото на м.г. пред закриване бе АГ отделението в болницата в Карлово заради недостатъчен брой анестезиолози“, пише изданието.

Решението на правителството за закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето на дейността му към НЗОК е намерило място в почти всички централни всекидневници днес. „Чрез нормативните промени се осигурява плавен преход на изпълняваните от фонда дейности към НЗОК, като същевременно се гарантират правата и достъпът до лечение на нуждаещите се пациенти. До 31 март фондът ще продължи да осъществява в пълен обем дейността си, а след това всички неприключили процедури по заявления за подпомагане на деца, както и изпълнението на издадените от директора на фонда заповеди за организационно и финансово подпомагане, ще бъдат изпълнени от НЗОК“, пише „Телеграф“.

„Монитор“ пък се спира на вирусните инфекции от последните дни. „Ентероколити изкарват всеки десети от строя. Наред с тях регионалните здравни инспекции отчитат и завишен брой на настинки и тежки остри респираторни заболявания. 270 са случаите на ОРЗ с особено висока температура само за последните пет дни, показва справка на Регионалната здравна инспекция София. Във Варна регистрираните болни с ентероколити са 47, а тези с ОРЗ 186, като с усложнения, заради които са хоспитализирани, случаите са 19. Подобна е ситуацията и в останалите региони на страната“, съобщава медията.

„Заболелите са много повече, но тъй като отмина грипният период хората не ходят на лекар и наблюдават на самолекуването. Затова и в регионалните здравни инспекции постъпват само данните за тези хора, които са ходили при личния си лекар, поясниха епидемиолози. Като обстоятелство, подпомагащо разрастването на обхвата на ОРЗ-та и ентероколитите, те посочиха факта, че повечето заболели не си остават вкъщи, а продължават да ходят на работа и по този начин заразяват и колеги“, допълва още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4CJp

Гост 28.03.2019 10:45:29

Работят ама незаконо. Трябва да са на основен трудов договор който е 8 ч.

Лек за кадровата криза на лекари 28.03.2019 09:57:13

Да им осигурят един декар общинска земя и разрешително за строеж, ама без дежурния административен РЕКЕТ! И по 3000 евро месечна заплата, и ще видите как ще се намерят желаещи! А не да се гаврят с лекарите с някакви мизерни месечни подаяния!

НЗОК 28.03.2019 09:12:17

ЩОМ В ТОЗИ ФОНД РАБОТИ ЕДНА МАРИЯ ЛЮБЕНОВА С БЪЛГАРСКА ФИОЛОГИЯ, АМИ АЗ СЪКО МОГА ДА РАБОТЯ ТАМ И ДА ПОЛУЧАВАМ 1890ЛВ. ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМАМ ЗДРАВЕН МЕНИДЖЪР


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Бъдещи медици засадиха десетки борови дръвчета в Пловдив
22.04.2021 17:43:13

Бъдещи медици засадиха десетки борови дръвчета в Пловдив

Десетки борови дръвчета засадиха студенти от Медицински университет – Пловдив на четири лок ...

Първите проучвания при имунизация на бременни с Pfizer и Moderna са обнадеждаващи
22.04.2021 17:27:30

Първите проучвания при имунизация на бременни с Pfizer и Moderna са обнадеждаващи

Едно от най-мащабните проучвания за прилагането на ваксини срещу COVID при бременни жени потвържд ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...