!
Понеделник, 15 Април 2024
08
юли
10
 

От печата: Новият здравен модел, задължителни денонощни аптеки, медицинските стандарти

Понеделник, 08 Юли 2019 | 08:56:02
10

Проектът на новия здравноосигурителен модел модел на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е тема на някои днешни всекидневници. „Заплащането на лекарства и лечение в чужбина също може да влезе в основния пакет медицински дейности, който се

Проектът на новия здравноосигурителен модел модел на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е тема на някои днешни всекидневници. „Заплащането на лекарства и лечение в чужбина също може да влезе в основния пакет медицински дейности, който се осигурява от здравната каса, а в бъдеще - и от частните здравни фондове, които евентуално ще конкурират НЗОК. Това предвижда проектът за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев. Основната цел е да се премахне монополът на касата, но при запазване на 8-процентната здравна вноска. Всеки български гражданин ще избира дали да остане в НЗОК, или да се прехвърли към частен фонд. А след година може да смени фонда или да се върне към държавната каса. Хората, които не са пожелали фонд, остават осигурени в НЗОК“, пише „24 часа“.

„Частните фондове няма да имат право на селекция, т.е. няма да връщат нито един човек, който желае да се прехвърли към тях. Но ще могат да избират с кои болници, медицински центрове, зъболекари и джипита да сключват договор. Условието е те да са така подбрани, че да осигуряват покритие в цялата страна, с което да гарантират, че техните членове ще получават достъпни и своевременни услуги. В допълнение хората, които изберат частен фонд, ще доплащат фиксирана потребителска такса, чийто размер още не е определен. Целта е тя да ангажира потребителите в контрола по качеството на предоставяните медицински услуги. Договорът между фонда и здравноосигуреното лице ще бъдат за срок не по-малко от година. След това при желание човек ще може да смени фонда или пък да се върне към НЗОК. При евентуално изпадане на застрахователния фонд в несъстоятелност пациентите автоматично ще се прехвърлят към здравната каса, ако не изберат друг фонд“, допълва медията.

„Труд“ информира за промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, през който ще бъдат направени допълнения и изменения на общо 15 закона, свързани с здравната система в България. „Една от основните промени, свързана с осигуряване на оптимален достъп на населението до лекарства, трябва да се случи чрез създаване на Национална аптечна карта и чрез законова възможност за денонощен достъп до аптеки. За целта ще се идентифицират области, общини и населени места, в които има недостиг на тези търговски обекти. За осигуряване на денонощен достъп до медикаменти, ще се осигурява денонощна работа по график, изготвен от съответната РЗИ. Предвижда се въвеждане на забрана един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с медикаменти с цел осигуряване на конкуренция между участниците на пазара в тези области“, пише изданието.

„Сега“ съобщава, че от МЗ все още се бавят с изготвянето на медицинските стандарти. До момента в Министерството на здравеопазването са изготвени работни варианти на 42 медицински стандарта и на 9 стандарта по дентална медицина, по 46 от тях са предоставени становища, въз основа на които се налагат корекции, вече коригирани са 20 проекта на медицински стандарти. Все още се работи по изготвяне на проекти на медицински стандарти по 10 специалности.

„Според законови промени от м.г. след приемането на нови стандарти лечебните заведения - около 14 000 лекарски практики, медицински центрове и болници, ще имат време до края на 2019 г. да приведат дейността си в съответствие с тях. Новата агенция "Медицински надзор" ще проверява по график дали те отговарят на изискванията, при несъответствие ще издава предписания, а ако те не са спазени - ще отнема лицензи на цели болници или за отделни дейности. Това значи, че за да имат лечебните заведения пълния срок, за да отговорят на стандартите, МЗ трябваше да ги публикува до 1 юли този година. Това обаче не е факт - "проектът на Наредба за утвърждаване на медицинските стандарти е в процес на изготвяне и след финализирането й ще бъде публикувана за обществени консултации. В края на юли ще бъдат качени на сайта на МЗ за обсъждане медицинските стандарти по специалности, които са обвързани с дейностите, които НЗОК заплаща", пише изданието като се позовава на отговор от МЗ.

"Срокът, заложен в закона, е до 6 месеца, което дава възможност и за по-кратки срокове. Следва да се има предвид, че промяната в нормативната уредба е и в това, че всички стандарти ще бъдат утвърдени с една наредба, а не както досега - с отделна наредба за всеки стандарт. В този смисъл целта на разработването на нови стандарти е по-скоро да се прецизират определени текстове с оглед факта, че със стандартите се регламентират трайно утвърдени и общоприети изисквания, продиктувани и мотивирани с медицинска целесъобразност. Също така се цели и да се актуализират някои положения с оглед новостите в медицината, без да се правят големи промени в изискванията за изпълнение на дейността", обясняват още от МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mn6z

ГОСТ 08.07.2019 13:06:25

Хубавото на частните фондове ще е , че няма да позволят вече да се отчитат безнаказано починали пациенти или дейност от дори несъществуваща сграда на лечебно заведение !!

Гост 08.07.2019 13:32:48

Глупости бе чичка. Покажи ми документално някаква дейност платена от НЗОК на лекар или болница на починал пациент последните 15 години . Там касиерките още на другия ден информационната им система има отметка от ЕСГРАОН системата ,че лицето е починало. Що си дрънкате глупости ,ами не питате НЗОК дали е възможно това да ви се смеят, Когато е да не плаща НЗОК е много бърза с отхвърлянето на дейности. Докога ще повтаряте пропагандни фалшиви твърдения ?

Гост 08.07.2019 11:35:55

Частните фондове няма да имат право на селекция, т.е. няма да връщат нито един човек, който желае да се прехвърли към тях. Но ще могат да избират с кои болници, медицински центрове, зъболекари и джипита да сключват договори. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- И КОЙ ви каза,че болници,центрове,зъболекари и джипита,и специалисти ще хукнат презглава към тези комунистически фондове.Които ше се бавят с плащанията по няколко мес. на комунистически цени по няколко лв.,или изобшо няма да платят.Не сте познали,другари--ше си си плащате в брой по нашите цени на момента и после си търсете парите от който си искате фонд.

Гост 08.07.2019 09:04:01

За чия сметка "Основната цел е да се премахне монополът на касата, но при запазване на 8-процентната здравна вноска"? Фокусът ще стане с намаляване на средствата за лекуващите, за да има за печалбата на застрахователите. Електоратът плаща една и съща сума. Кирил Ананиев е гений! А защо застрахователи, а не други фондове - както в Израел например? Защото вероятно там няма такива гении.

Dr_Doolittle 08.07.2019 09:31:23

Ха-ха-ха. Сега ватниците ще видят,че НЗОК досега е предлагала услуги, които всъщност не е платила на лекарите и здравните заведения. Ама си е направила един ДЪЛЪГ списък като пакет услуги за които изпълнителят не получава никакво заплащане. А частните фондове няма да могат да си говорят за разточителства,които ги няма в договора със здравното заведение. Това означава само едно - ще си доплащате и хоро ще играете. Смешните суми от 30 евро на месец стигат само за един профилактичен преглед годишно с изследвания. НИЩО ДРУГО. А като останете в НЗОК не е сигурно ,че вашият лекар ще е останал в НЗОК -защото шибаняците там днес не плащат реално на лекаря ,едва ли утре ще плащат повече ,И така ще ходите в Каспичан някой залухав останал с робския договор с НЗОК (да ме извинят от Каспичан) . Иронията е ,,че ще се сбъднат желанията на ватенките частните здравни заведения да не работят с НЗОК, а личните лекари са именно частни здравни заведения, които най-накрая ще имат избор ДА НЕ РАБОТЯТ С НЗОК.

Хм 08.07.2019 11:47:42

Не го приемайте за заяждане, но каквито и "велики" застрахователи да цъфнат в родното ни здравеопасно блато, то пак ще си остане такова, особено при липсата на реално остойностяване. Даже прогнозирам и по-зле да стане, най-малкото защото, примерно, сега НЗОК сваля преглед или пътека заради липсваща запетая, а бай`ти Шулц ще реже откъм кокалчета и заради липсващата точка на запетаята.

БЛС-Въоръжено Крило 08.07.2019 13:28:33

Още по-зле за плебса ,защото лекарите масово тогава ще работят само кеш и извън всякаква здравна система. Ако на всички харесва така -така да бъде . Само ,че се съмнявам частен здравен фонд да не извърши остойностяване на дейностите извършвани от лекаря. Те са първите заинтересовани да има логика в плащанията на изпълнителя и да избегнат необосновани претенции на осигурените лица за нещо ,което е извън пакета здравни услуги

Гост 08.07.2019 09:40:51

Застрахователите, както добре се забелязва, имат неописуемо силно лоби. Защо не прогнозирате и други "изкривявания" в системата, свързани с тях?

Само за протокола 08.07.2019 13:44:48

до животинския доктор Insurer-застраховател и осигурител-insurance agent Като служители на съответните коренно различни институции нямат нищо общо с естеството на работа която извършват в единия и другия случай. Това е защото In some Member States оf EU , private or voluntary health insurance company serves as a partial (but never complete) alternative to health cover provided for by the social security systems.

Dr_Doolittle 08.07.2019 10:10:39

В англоезичната литература няма разлика между застраховател и осигурител. Не ми се рови, но вероятно и на френски и испански сигурно няма такава разлика. Тези които се опитват да правят нюанси са просто икономисти-комунисти от ВИИ Карл Маркс, опитвайки се да си запазят комунистическите дефектни модели на управление на обществото. А щом нещо работи в Германия за мен е доказателство ,че наистина работи и кои са тези ,които могат да го оборят за просперираща Германия ? Разчитам на германски ,холандски, датски застрахователи, които имат филиали в цял свят занимаващи се със здравно застраховане , които ще дойдат и тук. Естествено на червени перачници като на Витковица не разчитам....


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...