Четвъртък, 01 Октомври 2020
14
февр
3
 

От печата: Новият шеф на Касата, болнични, коронавирус

Петък, 14 Февруари 2020 | 09:01:19
3

Правилата за избор на нов шеф на НЗОК е една от темите в днешните централти всекидневници. „Старт на процедурата по избор на нов шеф на здравната каса дадоха депутатите от парламентарната здравна комисия.Те приеха вчера правилата за изслушване и

Правилата за избор на нов шеф на НЗОК е една от темите в днешните централти всекидневници. „Старт на процедурата по избор на нов шеф на здравната каса дадоха депутатите от парламентарната здравна комисия.Те приеха вчера правилата за изслушване и избор на нов управител на НЗОК, следващия петък те влизат в пленарната зала. След приемането им започва да тече и 5-дневният срок, в който от всички парламентарни партии може да издигнат кандидат. Така до 10 дни ще са ясни имената на кандидатите. Мандатът на сегашния управител д-р Дечо Дечев изтича на 12 март, но той само довърши мандата на предшественика си проф. Камен Плочев. Самият Дечев заяви преди месец, че е бил поканен да поеме ръководството за определен период от време, което е изпълнил, и даде да се разбере, че не би продължил. Но окончателен отговор няма“, пише „24 часа“.

„Промените в законите за лечебните заведения и за лекарствата прие на първо четене ресорната комисия на вчерашното си заседание след 2-часови дебати. През тези поправки всъщност се правят сериозни промени в още 5 закона. Сред тях е допускането на експериментално лечение и въвеждането на регламент за какво болниците може да искат доплащане. Филиали на аптеки по селата, които да работят поне два дни седмично, ще решават проблема с липсата на достъп до лекарства в отдалечени и малки населени места. За целта собствениците ще ползват облекчени условия за отварянето на аптеки на втори и трети адрес. Национална аптечна карта пък ще сочи къде има недостиг. Разширява се кръгът от роднини, които ще дават съгласие за донорство, залагат още промените. Хората без близки стават потенциални донори. Отваря се дебатът за кръстосано донорство и присаждането на матка. Сестри и акушерки да имат право да отварят кабинети, регламентират още промените, но депутатите бяха категорични, че трябва изрично да се разпише какви дейности може да изпълняват без лекарско наблюдение“, допълва изданието.

„24 часа“ информира още, работодателите ще продължат да плащат първите 3 дни от болничните, но ще могат да контролират издаването им. „Това е част от предложението на държавата за ограничаване на злоупотребите с болнични листове, които трябва да бъдат обсъдени с бизнес и синдикати в тристранния съвет. Работодателите обаче заплашиха, че няма да участват, ако първите 3 дни от болничните останат за тяхна сметка. "Ако хората взимат болнични без нужда или фирмите злоупотребяват, аз не виждам как мярката с прехвърлянето на плащането от работодателите към държавата ще реши проблема със злоупотребите", категорична бе социалната министърка Деница Сачева. 200 млн. лв. допълнително ще струва на държавата, ако поеме и първите 3 дни. "Изборът е дали искаме да инвестираме тези пари в политики, или в изплащане на болнични. Увеличаването на разходите поставя и въпроса откъде ще дойдат приходите и съгласни ли сме да увеличим бюджета, а с това и данъците", предупреди Сачева. В анализ на НОИ се предлага болничният да се подписва и от лекар, с когото работодателят има сключен договор. Освен това може да праща служителите си на повторна експертиза в болница, с която има споразумение, но само със съгласието на работника“, пише медията.

„Монитор“ информира, че потенциален проблем пред Европейския съюз, свързан с коронавируса, е недостигът на лично предпазно облекло. „До този извод стигнаха участниците в извънредното заседание на Съвета на здравните министри на Европейския съюз, което беше свикано в Брюксел заради проблема с новата зараза. Отделни държави са изразили надежда, че Европейската комисия чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите членки при недостиг. Бил е отправен апел за разработване на обща ваксина, финансирана с европейски средства, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип. На национално ниво България е въвела ефюктивни мерки срещу коронавируса, които са съобразени с препоръките на Световната здравна организация, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънредното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС в Брюксел. Той посочи, че е създадена междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, включително и координация със службите за граничен контрол. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения“, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$1UT

Бачо 15.02.2020 17:14:46

И новата директорка наЧовешки ресурси също проверете-какви конкурси прави и кого назначава на разни длъжности.

123 14.02.2020 22:58:11

Трябва да провери и пенсионерката Зоя Вълева!

Гост 14.02.2020 09:21:49

Гешев трябва да провери защо след като е бил потвърден конфликт на интереси по отношение на Йорданка Величкова Пенкова (окончателно през 2014г.) същата не е била отстранена от длъжност и кой е отговорен за това. Добре е да се провери каква е съпричастността на Пенкова към откриването на частна кардиологична болница в двора на държавната в Шумен, както и какви са били взаимоотношенията и с основни доставчици на онко лекарства за КОЦ-Шумен. Изобщо при една прокурорска проверка на дейността на това лице в качеството му на дългогодишен и несменяем директор на РЗОК-Шумен ще се установят много интересни факти, обстоятелства и събития.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината
01.10.2020 17:53:01 Надежда Ненова

Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината

Повече от 10 години чакаме единната интегрирана информационна система в здравеопазването да се сл ...

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката
01.10.2020 17:18:33 Надежда Ненова

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тем ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...