!
Понеделник, 26 Февруари 2024
08
авг
3
 

От печата: Нови регистри и нови глоби за болници и пушачи

Сряда, 08 Август 2018 | 09:51:21
3

На създаването и поддържането на Национален регистър на пациентите с психични заболявания в България в проектонаредбата към Закона за здравето, акцентира „Труд“. „Списъкът с душевноболни ще обхване всички лица в страната, които са мин

На създаването и поддържането на Национален регистър на пациентите с психични заболявания в България в проектонаредбата към Закона за здравето, акцентира „Труд“. „Списъкът с душевноболни ще обхване всички лица в страната, които са минали през лечебници за стационарна психиатрична помощ, центрове за психично здраве, психиатрични клиники или отделения на лечебни заведения или дори през психиатрична извънболнична помощ“, пише изданието. Медията допълва, че по данни на НЦОЗА над 126 хил. психично болни българи са под наблюдението на психиатрични заведения и структури. От тях около 25 хил. души страдат от шизофрения, а други близо 32 хил. от поведенчески проблеми и шизоидни епизоди в следствие на злоупотреба с алкохол или наркотици. 21 хил. пациенти пък имат афективни разстройства.

„Сега“ съобщава за споразумението между протестиращите майки на деца с увреждания, национално представителните организации и правителството в лицето на вицепремиера Томислав Дончев и социалния министър Бисер Петков, което гарантира, че всички хора с над 50% увреждания ще получават финансова подкрепа, а техническите помощни средства и медицински изделия ще преминат от Агенцията за социално подпомагане към НЗОК и Министерството на здравеопазването. „С поетапното прехвърляне на правомощията и контрола по определен механизъм се е ангажирал здравният министър Кирил Ананиев, като целта е занапред държавата да не се източва безогледно с милиони левове за сметка на хората с увреждания. Ежегодната държавна субсидия за тази целева помощ за нуждаещите е около 50 млн. лева. Срещу тази огромна сума те обаче получават некачествени и неизползваеми помощни изделия без нужния стандарт, без контрол над качеството и ценообразуването“, пише вестникът.

„Два пъти по-висока глоба ще плащат лечебните заведения, ако нарушат правата на пациентите. Така максималната санкция ще бъде 6000 лв. при повторно нарушение спрямо 3000 лв. сега“, пише „24 часа“, цитирайки промените в Закона за здравето, предложени от здравното министерство. „Проектозаконът регламентира и правото на пациентите за своевременен и пълен достъп до документация, свързана със здравословното им състояние, както медицинска, така и друга здравна информация върху материални носители като рентгенови снимки, CD и др“, добавя вестникът.

Изданието подчертава, че документа дава и повече права на Изпълнителна агенция "Медицински одит", като целта е да се повиши ефективността на контрола, осъществяван от него. „При нарушение на изискванията агенцията ще може да дава задължителни предписания за устройството, дейността, вътрешния ред и/или управлението на болниците, на които те трябва да отговарят, както и да определя срок за изпълнението им. Сега тя може само да констатира нарушенията и да прави мотивирани предложения до министерството за налагане на санкции“, допълва „24 часа“.

„Край на пушенето и в оградените с найлони пространства може да сложи промяна в Закона за здравето. В текстовете, пуснати за обществено обсъждане от ресорното министерство, в забраната за тютюнопушене на закрито са включени също наргилетата и бездимните цигари. Според новата дефиниция за закрито пространство се смята всяко заграждение с покрив и най-малко три страни, без оглед на материала, от който са направени, и дали конструкцията е постоянна или временна“, съобщава „Стандарт“.

Изданието допълва, че заведение, което бъде хванато в нарушение, ще се затваря за един месец. При повторното незачитане на забраната - завинаги.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TKL6

Гост 08.08.2018 11:26:57

правото на пациентите за своевременен и пълен достъп до документация, свързана със здравословното им състояние, както медицинска, така и друга здравна информация върху материални носители като рентгенови снимки, CD и др“, добавя вестникът. ВСИЧКО ТОВА СА ИЗЛИШНИ НЕЩА В КУХИ НАРЕДБИ, защото пациентът и сега може да си вземе ПИК и да си тегли цялата лична здравна документация директно от НЗОК. Явно тези наредби се пишат от тъпанари далеч от реалностите на здравната система....

лекар 08.08.2018 12:04:15

Хайде намери си в здравната документация в НЗОК качена рентгенова снимка или лабораторни изследвания. Или ако лечебното заведение няма договор с НЗОК. Тъпанар май си ти щом коментираш неща от които не разбираш.

Гост 08.08.2018 19:21:19

Ти си толкова информиран колкото господаря ти Тиква. Резултатите ги има на пациента защото лабораториите си ги включват в техните XML отчети към Касата. Така ,че този масив от данни е на сървърите на НЗОК А нищо не пречи разчитането от ренгенолог също да фигурира. А ако лечебното заведение няма договор с НЗОК ,Кирчо, то то е задължено да издава амбуаторен лист на пациента независимо частно или държавно. Така ,че пак има документи. Явно си някой кияк от РЗИ далеч от практиката


Всичко за коронавируса
Още новини
Диспечерката от Сливен наказана с „последно предупреждение за уволнение“
26.02.2024 09:27:29

Диспечерката от Сливен наказана с „последно предупреждение за уволнение“

Диспечерката, приела обаждането на близките и отказала линейка за жена от Сливен, която ...

1,4% положителни проби, отново без починали
26.02.2024 08:46:12

1,4% положителни проби, отново без починали

3 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 214 теста, което прави 1,4% полож ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...