Събота, 01 Октомври 2022
03
юли
 

От печата: Номинация за шеф на НЗОК, проблем с търга за линейките, промени в плащане на болничните

Вторник, 03 Юли 2018 | 09:18:40


„Директорът на университетската болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев е предложението на ГЕРБ за нов управител на здравната каса. Вчера вечерта изтече законовият срок за внасяне на предложения от парламентарните групи кой да оглави

„Директорът на университетската болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев е предложението на ГЕРБ за нов управител на здравната каса. Вчера вечерта изтече законовият срок за внасяне на предложения от парламентарните групи кой да оглави НЗОК, след като досегашният управител Камен Плочев беше освободен заради прекалено дългия болничен, който не позволяваше да изпълнява задълженията си”, пише днес „Сега”.

„Дечев е в управлението на здравната система под различни длъжности от две десетилетия. Той има дълга кариера в лекарствения ресор, работил е в здравното министерство, в „Балканфарма” и „Софарма”, беше зам.-директор на здравната каса по времето на кабинета „Сакскобургготски”. При следващото правителство - на тройната коалиция, Дечев беше член на управителния съвет на здравната каса от квотата на ДПС”, припомня изданието и продължава: „След това оглави „Св. Иван Рилски”, откъдето беше уволнен при кабинета „Борисов 2” от тогавашния здравен министър Петър Москов, но без да бъдат оповестени ясни мотиви. На поста беше върнат от служебния министър Илко Семерджиев”.

Вестникът отбелязва, че болницата е сред малкото държавни лечебни заведения без дългове и допълва штрихи към биографията на кандидата: „Дечев е бил и експерт на ДАНС. Той беше и кандидат за директор на НЗОК през 2003 г., но тогава не успя да оглави институцията”.

Някои издания отразяват и съобщението на МЗ от вчера, засягащо търга за линейките. „Върховният административен съд е възпрепятстван да образува производство и да разгледа частната жалба, подадена на 22 юни 2018 г. от „Вайнман Технолоджи” ЕООД срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията. С цел да възпрепятства произнасянето на съда фирмата умишлено не внася дължимата държавна такса. Следва да се връчи призовка, но компанията все още не е открита на посочения адрес, казаха още от Върховния съд”, четем в „Стандарт”.

„Припомняме, че със свое Определение от 14 юни 2018 г. Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане от „Вайнман Технолоджи” ЕООД за спиране на обществената поръчка за закупуване на 400 броя линейки, обявена от Министерството на здравеопазването. През март от регионалното министерство обявиха, че в страната ще се обновят 27 центъра за спешна медицинска помощ и ще се закупят 400 нови линейки. Парите са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж”, пише още всекидневникът.

Почти всички вестници днес се спират на заседанието на тристранката, на което бе обсъден нов ред за изплащане на болнични. „Тотално нов начин на изчисляване и плащане на болничните от работодателите и Националния осигурителен институт обсъди в понеделник Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Държавата и работодателите ще плащат вече болничните за броя на часовете, в които служител не е бил на работа. Досега обезщетението за болест и майчинството се плащаха за дните на отсъствие”, пише „24 часа”.

„Промяната засяга главно хората, които работят на т.нар. сумирано работно време

Това са хора, които се трудят в компании с гъвкаво работно време и чиито работници имат норма за изработени часове на месец, както и графици в кой ден по колко часа трябва да се трудят. На сумирано работно време са и заводите, в които се работи на няколко смени, лекарите, търговските обекти и пр.”, обяснява публикацията.

„Болничните ще се определят, като от месечната норма се извади броят на часовете, в които служителят е отсъствал от работа, предвижда промяната, предложена от министър Петков.

„Измененията целят да се синхронизира отчитането при ползване на временна неработоспособност и други видове отпуски с начина им на отчитане по наредбата по паричните обезщетения по държавното обществено осигуряване”, обясни социалният министър на заседанието. Според него това е крачка в правилната посока, защото при работен ден от 12 часа ще се плащат дължимите часове, а не един осемчасов работен ден, както е в момента. Промяната ще важи както за сумите, които изплаща работодателят за първите три дни на болничния, така и тези от осигурителния институт за всеки следващ ден от болничния. Т.е. с промяната за първите три дни работодателят ще плати на такъв работник болнични за 36 часа, а не за 24, както е в момента”, допълва материалът, като уточнява, че и синдикатите, и работодателите са против подобна промяна.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nKFr


Всичко за коронавируса
Още новини
Иновационен ден за студенти се проведе в МУ-Пловдив
01.10.2022 12:41:40

Иновационен ден за студенти се проведе в МУ-Пловдив

Работилница за разработване на регионална иновативна визия по проект i2i EIT HEI Initiative орган ...

Десетки активности проведоха в Нощ на учените в МУ-Пловдив
01.10.2022 09:55:18

Десетки активности проведоха в Нощ на учените в МУ-Пловдив

Десетки активности се проведоха в рамките на пет часа по време на Нощ на учените в Медицински уни ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...