Вторник, 24 Ноември 2020
03
юли
 

От печата: Номинация за шеф на НЗОК, проблем с търга за линейките, промени в плащане на болничните

Вторник, 03 Юли 2018 | 09:18:40


„Директорът на университетската болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев е предложението на ГЕРБ за нов управител на здравната каса. Вчера вечерта изтече законовият срок за внасяне на предложения от парламентарните групи кой да оглави

„Директорът на университетската болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев е предложението на ГЕРБ за нов управител на здравната каса. Вчера вечерта изтече законовият срок за внасяне на предложения от парламентарните групи кой да оглави НЗОК, след като досегашният управител Камен Плочев беше освободен заради прекалено дългия болничен, който не позволяваше да изпълнява задълженията си”, пише днес „Сега”.

„Дечев е в управлението на здравната система под различни длъжности от две десетилетия. Той има дълга кариера в лекарствения ресор, работил е в здравното министерство, в „Балканфарма” и „Софарма”, беше зам.-директор на здравната каса по времето на кабинета „Сакскобургготски”. При следващото правителство - на тройната коалиция, Дечев беше член на управителния съвет на здравната каса от квотата на ДПС”, припомня изданието и продължава: „След това оглави „Св. Иван Рилски”, откъдето беше уволнен при кабинета „Борисов 2” от тогавашния здравен министър Петър Москов, но без да бъдат оповестени ясни мотиви. На поста беше върнат от служебния министър Илко Семерджиев”.

Вестникът отбелязва, че болницата е сред малкото държавни лечебни заведения без дългове и допълва штрихи към биографията на кандидата: „Дечев е бил и експерт на ДАНС. Той беше и кандидат за директор на НЗОК през 2003 г., но тогава не успя да оглави институцията”.

Някои издания отразяват и съобщението на МЗ от вчера, засягащо търга за линейките. „Върховният административен съд е възпрепятстван да образува производство и да разгледа частната жалба, подадена на 22 юни 2018 г. от „Вайнман Технолоджи” ЕООД срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията. С цел да възпрепятства произнасянето на съда фирмата умишлено не внася дължимата държавна такса. Следва да се връчи призовка, но компанията все още не е открита на посочения адрес, казаха още от Върховния съд”, четем в „Стандарт”.

„Припомняме, че със свое Определение от 14 юни 2018 г. Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане от „Вайнман Технолоджи” ЕООД за спиране на обществената поръчка за закупуване на 400 броя линейки, обявена от Министерството на здравеопазването. През март от регионалното министерство обявиха, че в страната ще се обновят 27 центъра за спешна медицинска помощ и ще се закупят 400 нови линейки. Парите са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж”, пише още всекидневникът.

Почти всички вестници днес се спират на заседанието на тристранката, на което бе обсъден нов ред за изплащане на болнични. „Тотално нов начин на изчисляване и плащане на болничните от работодателите и Националния осигурителен институт обсъди в понеделник Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Държавата и работодателите ще плащат вече болничните за броя на часовете, в които служител не е бил на работа. Досега обезщетението за болест и майчинството се плащаха за дните на отсъствие”, пише „24 часа”.

„Промяната засяга главно хората, които работят на т.нар. сумирано работно време

Това са хора, които се трудят в компании с гъвкаво работно време и чиито работници имат норма за изработени часове на месец, както и графици в кой ден по колко часа трябва да се трудят. На сумирано работно време са и заводите, в които се работи на няколко смени, лекарите, търговските обекти и пр.”, обяснява публикацията.

„Болничните ще се определят, като от месечната норма се извади броят на часовете, в които служителят е отсъствал от работа, предвижда промяната, предложена от министър Петков.

„Измененията целят да се синхронизира отчитането при ползване на временна неработоспособност и други видове отпуски с начина им на отчитане по наредбата по паричните обезщетения по държавното обществено осигуряване”, обясни социалният министър на заседанието. Според него това е крачка в правилната посока, защото при работен ден от 12 часа ще се плащат дължимите часове, а не един осемчасов работен ден, както е в момента. Промяната ще важи както за сумите, които изплаща работодателят за първите три дни на болничния, така и тези от осигурителния институт за всеки следващ ден от болничния. Т.е. с промяната за първите три дни работодателят ще плати на такъв работник болнични за 36 часа, а не за 24, както е в момента”, допълва материалът, като уточнява, че и синдикатите, и работодателите са против подобна промяна.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ksv%


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра
24.11.2020 18:02:26

Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра

Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра има нов директор - кардиологът д-р Васил Сл ...

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите
24.11.2020 17:12:20

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите

Ако имаше съзнание у хората, нямаше да имаме по над 3000 нови случая на ден, а по 300 на ден. Тов ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...