Петък, 13 Декември 2019
03
окт
1
 

От печата: Отново за здравното осигуряване, за вота на недоверие, за дарение на болница

Сряда, 03 Октомври 2018 | 09:36:32
1

Няма риск пациенти да останат без лечение при варианта на здравно осигуряване в равнопоставени здравни фондове, ако някой от тях фалира. Това твърди зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за „Монитор”. По думите й

Няма риск пациенти да останат без лечение при варианта на здравно осигуряване в равнопоставени здравни фондове, ако някой от тях фалира. Това твърди зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за „Монитор”.

По думите й, пациентите няма да пострадат, защото са създадени редица гаранции, които не позволяват фалит на фондовете и съответно застрашаване на лечението на гражданите. „Ще бъдат създадени предпоставки и строги изисквания за финансова устойчивост, капиталова адекватност, поддържане на резерви. Най-важното, което не бива да се допуска при такъв модел, е селекцията на риска на базата на здравословното състояние на здравно застрахования. Ще бъде създаден и гаранционен фонд, който предвижда поемане на риска в случай на евентуално изпадане в несъстоятелност на някой от застрахователите и бързо взимане на решение за лицата, които са записани при него, за да не останат те без здравна помощ”, обяснява Начева.

Тя посочва още, че средствата в гаранционния фонд ще се натрупват от заделяна месечно определена сума от всеки застраховател, която ще се акумулира в гаранционния фонд именно за обезпечаване при временна неплатежоспособност. „Това би могло да стане за не повече от месец. За това време лицата ще изберат нов фонд или ще бъдат записани служебно в НЗОК, докато си изберат фонд. Тези детайли също ще бъдат коментирани със застрахователите”, уточнява зам.-министърът.

Жени Начева припомня, че при този модел не важи праг на клиничната пътека от 700 лева, до който плаща касата и плащане от пациента или здравен фонд над тази сума. „Допълнителните дейности, както и досега, ще има възможност да се покриват от доброволно застраховане. Това важи за ВИП стая, повече рехабилитации и други, които и сега не се поемат от касата”, уточнява обаче тя.

По думите й, предстоят и дебати по останалите направления на медицинската помощ, които не са включени в представените предложения – като извънболничната помощ и лекарствената политика. „За лекарствата ще се запази принципът държавата да определя позитивен лекарствен списък за лечение при домашни условия и за болнично лечение. НЗОК ще предлага различни механизми за договаряне на отстъпки. Целта ни е, ако се освободят средства в резултат на по-добър контрол и във връзка с допълнителната застраховка, тези средства да бъдат насочени към възможности за други терапии или за покриване на по-голям процент от лечението на социално значимите масови хронични заболявания, които сега частично се заплащат от пациентите. Предвиждаме въвеждане на изискване за проследяване на ефекта от лечението - тема, по която се водят много дебати, но тя трябва конкретно да се реализира и плащането да се обвърже именно с ефекта. Контролът може да става чрез следене на определени индикатори, по които се проследява как се повлиява пациентът от определен медикамент. Това може да стане с въвеждането на електронното здравеопазване”, казва още зам.-министър Начева пред „Монитор”.

„24 часа” се спира на реакция на обявения от БСП предстоящ вот на недоверие за здравеопазването, дошла от лявото политическо пространство. „Опозицията е в правото си да иска вотове на недоверие. Това е начин тя да поддържа интереса към себе си, да се предизвика обществен дебат по една или друга тема. По здравеопазването дебат сега трябва да има. Но не беше това моментът”, цитира вестникът президента Георги Първанов по темата за вота.

„Министър Кирил Ананиев познава много добре и проблемите на здравеопазването, убеден е той. „Ако някой може да направи реформа, то това е този министър. И ако аз бях опозиционен лидер, грубо казано, щях да го оставя да направи реформата, да изтеглят сектора, ако може, от блатото. Защото, ако на сегашната парламентарна опозиция, като бъдеща управляваща сила й се наложи да прави тази реформа, ще й бъде много тежко”, казва още Първанов.

„Телеграф” пък отразява поредното дарение на живеещия в Канада българин Игнат Канев за болницата в Русе. „Големият родолюбец Игнат Канев прави ново крупно дарение в Русе. Фондацията на канадския предприемач с български корени отпуска 500 000 лева за ремонт на отделението по диализ но лечение в Университетската болница, която носи неговото име”, информира публикацията.

„Общата стойност на строителните дейности и обновяването на апаратурата ще бъде около 900 000 лева, каза заместник-председателят на Съвета на директорите в УМБАЛ „Канев” д-р Йосиф Новаков. Сумата над 500-те хиляди лева ще бъде осигурена от Министерството на здравеопазването и други дарители.

Проектът предвижда разширяване на отделението, в което сега пациентите са 120, увеличение на постовете за хемодиализа от 23 на 27, подмяна на системите, монтиране на нова апаратура. Със средствата от фондация „Канев” ще се извършат строителните работи, но няма да бъдат закупувани апарати”, допълва изданието и припомня: „Това е поредното дарение, което прави фондацията на родения в русенското село Горно Абланово предприемач за Университетската болница. Наскоро в присъствието на Игнат

Канев бе открито отделението по трансфузионна хематология, изцяло обновено с дарените 300 000 лева. Преди две години започна да функционира новото педиатрично отделение благодарение на финансовата помощ от 500 000 лева. Ремонтирана бе и детска площадка в двора на болницата.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2r%c

Гост 03.10.2018 20:40:21

Застрахователите не ви искат.....................!


Още новини
322 служители от системата на спешна помощ вече преминаха обучение по проекта ПУЛСС
13.12.2019 11:46:41

322 служители от системата на спешна помощ вече преминаха обучение по проекта ПУЛСС

Тази седмица приключи 5-дневното обучение на екипи от центровете за спешна медицинска помощ в Соф ...

Проф. Иван Литвиненко: Аз не знам как д-р Георгиева издържа
13.12.2019 11:01:38

Проф. Иван Литвиненко: Аз не знам как д-р Георгиева издържа

„Вътрешната проверка, която ние в болницата направихме, също показа, че няма никакви пропус ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...