Събота, 29 Януари 2022
03
окт
1
 

От печата: Отново за здравното осигуряване, за вота на недоверие, за дарение на болница

Сряда, 03 Октомври 2018 | 09:36:32
1

Няма риск пациенти да останат без лечение при варианта на здравно осигуряване в равнопоставени здравни фондове, ако някой от тях фалира. Това твърди зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за „Монитор”. По думите й

Няма риск пациенти да останат без лечение при варианта на здравно осигуряване в равнопоставени здравни фондове, ако някой от тях фалира. Това твърди зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за „Монитор”.

По думите й, пациентите няма да пострадат, защото са създадени редица гаранции, които не позволяват фалит на фондовете и съответно застрашаване на лечението на гражданите. „Ще бъдат създадени предпоставки и строги изисквания за финансова устойчивост, капиталова адекватност, поддържане на резерви. Най-важното, което не бива да се допуска при такъв модел, е селекцията на риска на базата на здравословното състояние на здравно застрахования. Ще бъде създаден и гаранционен фонд, който предвижда поемане на риска в случай на евентуално изпадане в несъстоятелност на някой от застрахователите и бързо взимане на решение за лицата, които са записани при него, за да не останат те без здравна помощ”, обяснява Начева.

Тя посочва още, че средствата в гаранционния фонд ще се натрупват от заделяна месечно определена сума от всеки застраховател, която ще се акумулира в гаранционния фонд именно за обезпечаване при временна неплатежоспособност. „Това би могло да стане за не повече от месец. За това време лицата ще изберат нов фонд или ще бъдат записани служебно в НЗОК, докато си изберат фонд. Тези детайли също ще бъдат коментирани със застрахователите”, уточнява зам.-министърът.

Жени Начева припомня, че при този модел не важи праг на клиничната пътека от 700 лева, до който плаща касата и плащане от пациента или здравен фонд над тази сума. „Допълнителните дейности, както и досега, ще има възможност да се покриват от доброволно застраховане. Това важи за ВИП стая, повече рехабилитации и други, които и сега не се поемат от касата”, уточнява обаче тя.

По думите й, предстоят и дебати по останалите направления на медицинската помощ, които не са включени в представените предложения – като извънболничната помощ и лекарствената политика. „За лекарствата ще се запази принципът държавата да определя позитивен лекарствен списък за лечение при домашни условия и за болнично лечение. НЗОК ще предлага различни механизми за договаряне на отстъпки. Целта ни е, ако се освободят средства в резултат на по-добър контрол и във връзка с допълнителната застраховка, тези средства да бъдат насочени към възможности за други терапии или за покриване на по-голям процент от лечението на социално значимите масови хронични заболявания, които сега частично се заплащат от пациентите. Предвиждаме въвеждане на изискване за проследяване на ефекта от лечението - тема, по която се водят много дебати, но тя трябва конкретно да се реализира и плащането да се обвърже именно с ефекта. Контролът може да става чрез следене на определени индикатори, по които се проследява как се повлиява пациентът от определен медикамент. Това може да стане с въвеждането на електронното здравеопазване”, казва още зам.-министър Начева пред „Монитор”.

„24 часа” се спира на реакция на обявения от БСП предстоящ вот на недоверие за здравеопазването, дошла от лявото политическо пространство. „Опозицията е в правото си да иска вотове на недоверие. Това е начин тя да поддържа интереса към себе си, да се предизвика обществен дебат по една или друга тема. По здравеопазването дебат сега трябва да има. Но не беше това моментът”, цитира вестникът президента Георги Първанов по темата за вота.

„Министър Кирил Ананиев познава много добре и проблемите на здравеопазването, убеден е той. „Ако някой може да направи реформа, то това е този министър. И ако аз бях опозиционен лидер, грубо казано, щях да го оставя да направи реформата, да изтеглят сектора, ако може, от блатото. Защото, ако на сегашната парламентарна опозиция, като бъдеща управляваща сила й се наложи да прави тази реформа, ще й бъде много тежко”, казва още Първанов.

„Телеграф” пък отразява поредното дарение на живеещия в Канада българин Игнат Канев за болницата в Русе. „Големият родолюбец Игнат Канев прави ново крупно дарение в Русе. Фондацията на канадския предприемач с български корени отпуска 500 000 лева за ремонт на отделението по диализ но лечение в Университетската болница, която носи неговото име”, информира публикацията.

„Общата стойност на строителните дейности и обновяването на апаратурата ще бъде около 900 000 лева, каза заместник-председателят на Съвета на директорите в УМБАЛ „Канев” д-р Йосиф Новаков. Сумата над 500-те хиляди лева ще бъде осигурена от Министерството на здравеопазването и други дарители.

Проектът предвижда разширяване на отделението, в което сега пациентите са 120, увеличение на постовете за хемодиализа от 23 на 27, подмяна на системите, монтиране на нова апаратура. Със средствата от фондация „Канев” ще се извършат строителните работи, но няма да бъдат закупувани апарати”, допълва изданието и припомня: „Това е поредното дарение, което прави фондацията на родения в русенското село Горно Абланово предприемач за Университетската болница. Наскоро в присъствието на Игнат

Канев бе открито отделението по трансфузионна хематология, изцяло обновено с дарените 300 000 лева. Преди две години започна да функционира новото педиатрично отделение благодарение на финансовата помощ от 500 000 лева. Ремонтирана бе и детска площадка в двора на болницата.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
brfm

Гост 03.10.2018 20:40:21

Застрахователите не ви искат.....................!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Акад. Петрунов: Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията
29.01.2022 11:18:35

Акад. Петрунов: Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията

„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват се нови варианти на вируса неп ...

23,5% положителни проби, 71 починали (Обновена)
29.01.2022 09:59:29

23,5% положителни проби, 71 починали (Обновена)

9871 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие, при 41 967 теста, което прави 2 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...