!
Вторник, 16 Април 2024
21
дек
 

От печата: Отново за мораториума, промени при лекарствата, промени в ТЕЛК

Четвъртък, 21 Декември 2017 | 09:15:11


Разбира се, и днес вестниците не пропускат вече станалата дежурна тема за лекарствата. „Отмяната на ограничението за финансиране на т.нар. нови молекули за лечение на онкоболни ще гласуват депутатите днес, преди да излязат във ваканция от утре до

Разбира се, и днес вестниците не пропускат вече станалата дежурна тема за лекарствата. „Отмяната на ограничението за финансиране на т.нар. нови молекули за лечение на онкоболни ще гласуват депутатите днес, преди да излязат във ваканция от утре до 10 януари. За да изчистят окончателно въпроса преди Коледа, спорният параграф 6 от Закона за бюджета на здравната каса ще бъде гласуван и на първо, и на второ четене днес”, пише „24 часа”.

„Отпадането му, което бе обявено ден по-рано от ГЕРБ и внесено в деловодството на НС от БСП вчера сутринта, бе договорено с пълно съгласие между лидерите на всички парламентарни групи на председателски съвет. На сбирката на управляващи и опозиция в кабинета на Цвета Караянчева лидерът на "Обединени патриоти" Волен Сидеров предложил духовито всички да излязат пред медиите, хванати за ръце, като символ на консенсуса, разказаха пред "24 часа" присъствали. Все пак участниците дадоха изявления поотделно”, четем в изданието.

„Важно е, че успокоихме онкоболните - по-добре да направим компромис и да се върнем назад, когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората”, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. И препоръча никоя партия да не си приписва решението като политически дивидент. „Времето щеше да покаже, че нормата, заложена в бюджета, щеше да заработи. Министерството на здравеопазването трябваше да направи оповестяване на необходимата организация. Това са 6 заповеди с необходимите подзаконови нормативни актове. В никакъв случай нямаше да се допусне да има онкоболен да не бъде лекуван”, изтъкна Цветанов. Той е категоричен, че с нормата, която ще бъде отменена, преди да е заработила, е щяло да се ограничи източването на средства. Не пожела обаче да формулира дали предлагането й е било грешка, понеже това ще върне автоматично дебата отначало”, пише още вестникът.

„Много сме щастливи заради пациентите, че нашето предложение бе подкрепено от всички парламентарни групи и ще бъде подписано от всички председатели на парламентарни групи. Една огромна грешка ще бъде поправена и хората ще получат възможност за лечение”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова”, допълва публикацията.

„Най-ненадейно струя чист въздух се усети вчера в парламента. Бе толкова необичайно, че присъстващите го почувстваха почти физически - все едно, когато дишаш с пълни гърди чист въздух, а си свикнал на смог. Прималява ти чак...

Дали заради наближаването на святата нощ, но такъв мир настъпи вчера покрай отмяната на параграфа, който налагаше ограничение върху четири нови молекули за лечение на онкоболни, че политиците изненадаха дори себе си. До оня ден си мереха кой е по-загрижен за здравето на народа и се обвиняваха, че губят човешкия си образ, заиграваха с опасна еквилибристика върху тънкия косъм последна надежда на хора в терминален стадий. И извеждъж - о, чудо! Прогледнаха и се събудиха. Аха да се хванат за ръцете и да излязат пред медиите дружно”, четем в коментарен материал по темата в същия вестник.

Всекидневниците се спират и на приетите от правителството промени, свързани с лекарствата. „Цените на лекарствата, които се отпускат без рецепта в аптеките, ще бъдат замразени през следващите две години. Това реши Министерският съвет в сряда. Срокът на забраната, която действаше и през последните три години, се удължава, тъй като медикаментите, които са без лекарско предписание, не са на регистрационен режим и не подлежат иначе на регулация, което е предпоставка за по-високи цени. Това се посочва в мотивите към решението.

Така притежателите на разрешения за употреба или техни представители няма да могат да заявяват увеличения през 2018 и 2019 г.”, четем в „Труд”.

„Намесата на държавата в ценообразуването на тези медикаменти е абсурдна и има за цел единствено социален отзвук, категорични са от бранша на фармацевтите.

„Това решение противоречи на принципите на свободния пазар и на конкурентноспособността”, обясни пред "Труд" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки в България Николай Костов. По думите му регулация от страна на държавата трябва да има, но за лекарствата, които са по лекарско предписание и се заплащат от НЗОК. Останалото би трябвало да е въпрос на предпочитание на пациента и на конкуренция между фирми, лекарствени молекули и т.н., допълни той”, пише още изданието.

„Дума” отразява приетото вчера на първо четене в парламента предложение на „Обединени патриоти” за промени в ТЕЛК. „Отпада забраната лекарите от ТЕЛК и НЕЛК да могат да работят и на други места. Това решиха вчера депутатите с приемането на първо четене на промени в Закона за здравето. За медиците в експертните лекарски комисии в момента съществува забрана да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане.

С изменението се позволява в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Ограничения в комисиите се предвиждат единствено за медици, които са свързани с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи те ще са длъжни да си направят отвод от участие в даденото заседание на комисията”, четем във вестника.

„Монитор” пък разказва за любопитно решение на разградската болница. „100 лв. е наемът, който получава разградската болница за линейка, отдадена под наем на частна таксиметрова фирма. Това съобщи новият изпълнителен директор на лечебното заведение д-р Гечо Жеков. Той обясни още, че договорът за наем на автомобила е сключен на първи юни 2015 година от предишното ръководство на болницата за срок от 18 месеца. Тъй като не е оспорен от никоя от страните, съгласно клаузите договорът вече е безсрочен”, пише всекидневникът.

„Според документацията предметът на договора е специализираният автомобил да се използва от наемателя за превозване на пациенти и медицински екипи. Превозът на пациент от едно отделение в друго струва 15 лева, които се заплащат от болницата наемодател, обясни д-р Жеков. Самата линейка стои в двора на болничното заведение, но без да се плаща наем за мястото”, допълва изданието.

И още: „Извън болницата се ползват линейки от спешния център, поясни изпълнителният директор. По негова информация поне още една линейка е продадена от предишното ръководство. „Не съм чувал в страната да има друга болница без собствени линейки, защото ги е продала или отстъпила на някоя таксиметрова фирма”, отбеляза д-р Жеков.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RbLA


Всичко за коронавируса
Още новини
Очакваме анализи и мотиви за новите стойности в КТД
16.04.2024 16:58:39

Очакваме анализи и мотиви за новите стойности в КТД

От Асоциацията на Университетските болници в Република България (АУБ) и Националното сдружение на ...

Здравната комисия одобри промените в ЗЗ, свързани със защитата на психичноболните
16.04.2024 16:29:20 Ирина Пекарева

Здравната комисия одобри промените в ЗЗ, свързани със защитата на психичноболните

С 12 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ Комисията по здравеопазване в Народнот ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...