Събота, 13 Август 2022
07
март
1
 

От печата: Отчети за недоносени деца, още за случая с д-р Димитров, областна здравна карта

Сряда, 07 Март 2018 | 09:39:41
1

„Изкривяванията в здравната система у нас стигнаха нов абсурд. Ако се ползват данните от отчетите към здравната каса, излиза, че в България недоносени се раждат цели 46% от бебетата, при положение че дори в Третия свят процентът е под 20. Това ст

„Изкривяванията в здравната система у нас стигнаха нов абсурд. Ако се ползват данните от отчетите към здравната каса, излиза, че в България недоносени се раждат цели 46% от бебетата, при положение че дори в Третия свят процентът е под 20. Това става ясно от стенограма от заседанието на надзорния съвет на НЗОК от средата на миналия месец”, пише днес „Сега”.

„Световната статистика показва, че в Мали има 16.8% недоносени регистрирани, в Конго са 19.9%, в Европа 7.7%, в България 46.6% недоносени, което е безумие. Ние разбираме, че това не е реалният процент”, казва пред членовете на надзора управителят Камен Плочев. Данните на неонатолозите у нас сочат, че бебетата, родени под 37-мата седмица, са между 10 и 12 на сто”, допълва изданието.

„Проблемът е, че когато се роди детето, то няма единен граждански номер. Те го пишат под някакъв техен вътрешен код, след което го прехвърлят от едно отделение в друго, където го регистрират под техен вътрешен код, третото отделение - по техен вътрешен код и така от отделение на отделение едно дете събира четири кода, все едно са четири различни деца”, обяснява Плочев как се получава абсурдната статистика. Това би следвало да означава и че за едно бебе се плаща четири пъти по клинична пътека.

От касата предлагат новородените да получават един код в болницата и той да не се мени. Освен това от НЗОК са се консултирали с неонатолози и са определили среден процент - 15 на сто от новородените, които ще могат да минават по пътеки за недоносени. „Този процент не е фиксиран, никой няма да върне недоносено дете”, коментира по този повод Плочев. Освен това индикативният таван няма да важи за бебета, родени в една болница, но преведени в неонатологията на друга, тъй като се случва от по-малки болници да се налага да пращат по-тежки случаи в по-големи”, пише още изданието.

Вестниците се спират на развитието по случая с лекаря, застрелял крадец. „Цял пълнител на незаконно притежаван пистолет Валтер е изпразнил д-р Иван Димитров при сблъсъка си с Жоро Джевизов-Плъха. Това е станало не в жилището на лекаря, а в гаража на двора. Крадецът не е влизал в дома на семейството и по това време съпругата му Жулиета и двете им деца не са били в жилището, както твърдеше пред всички телевизии самата жена”, четем в „24 часа”.

„Плъха не е имал съучастник, независимо че лекарят продължава да казва, че Джевизов е влязъл в имота му с още един човек.

След стрелбата по рецидивиста докторът се е опитал да прикрие следите с помощта на двама свои приятели. Тези разкрития направи на 5-ия ден от убийството пловдивската прокуратура”, продължава публикацията.

„В жилището на лекаря са намерени 17 патрона, които са държани без разрешително. 16 са за пистолет Макаров, обясни зам. окръжният прокурор Галин Гавраилов.

По тази причина срещу доктора е повдигнато обвинение за незаконно притежаване на оръжие, за което се предвиждат от 2 до 8 г. затвор. Първото обвинение - за умишлено убийство, е преквалифицирано в причиняване на смърт при превишаване на пределите за неизбежна отбрана. Наказанието е по-леко - до 5 г. лишаване от свобода”, допълва всекидневникът.

„При разследването може да се установи, че няма превишаване на неизбежната отбрана и това обвинение да отпадне. Тогава ще остане единствено второто - за незаконно притежаване на оръжие. Така адвокат Георги Кутрянски, защитник на д-р Иван Димитров, коментира пред 24 часа развитието на случая. По думите му безспорен факт е, че клиентът му е бил нападнат от крадеца и затова е стрелял. Още в началото на разследването е било ясно, че не е извършено умишлено убийство”, пише още вестникът.

„Дума” пък се спира на сегмент от бъдещата Национална здравна карта. „МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” в Свищов запазва броя на леглата си спрямо новата областна здравна карта, съобщиха от общинската администрация вчера. Това стана ясно след заседание на комисията за изработването й. На него е бил представен Анализ на здравнодемографската характеристика на областта”, четем в ежедневника.

„Данните показват, че според Националния статистически институт за 2016 година най-висока раждаемост от 10,4% в областта е отчетена в общината. Представителите на местната власт успешно защитили своите позиции относно запазване на броя на леглата по видове медицинска дейност и нива на компетентност в свищовската болница. Комисията е приела да се запази и броят на леглата за физикална и рехабилитационна медицина, въпреки по-малкия изчислен брой съгласно утвърдената методика, което касае Специализираната болница за рехабилитация в село Овча могила”, допълва материалът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6SQG

Гост 07.03.2018 10:44:55

Изкривяванията в статистиката за недоносените бебета се дължат на сбърканата счетоводна политика на касата. Затова в България има повече недоносени от колкото в Мали и Конго.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи
13.08.2022 12:12:36

Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи

„Имаме едни много добри лекари, като специалисти и като ниво на обучение по нищо неотстъпва ...

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена
13.08.2022 10:19:12

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съоб ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...