Вторник, 22 Септември 2020
28
септ
11
 

От печата: Още за двата модела на здравно осигуряване

Петък, 28 Септември 2018 | 09:33:15
11

С въвеждането на допълнителната здравна застраховка МЗ се надява да премахне хаотичността в доплащането. Това казва зам.-здравният министър Жени Начева в интервю за сайта Clinica.bg, публикувано днес в „Стандарт”. Начева информира,

С въвеждането на допълнителната здравна застраховка МЗ се надява да премахне хаотичността в доплащането. Това казва зам.-здравният министър Жени Начева в интервю за сайта Clinica.bg, публикувано днес в „Стандарт”.

Начева информира, че ведомството се е заело с остойностяването на медицинските дейности и посочва: „Въпросът е когато се остойностяват медицинските дейности да има някаква яснота какви цени формират и в момента лечебните заведения за услуги в обхвата на основния пакет на касата и извън него. Без да имат ангажимент да оповестят цените, по които работят и те да бъдат наблюдавани, контролирани от пациенти, съсловието, болничните мениджъри, няма как да говорим за остойностяване на дейности. Докато се избере който и да е от новите варианти за промени, трябва да има прозрачност при какви цени работят лечебните заведения. Освен това болниците ще могат да се конкурират за цените на дейностите, които ще предоставят”.

„ Не можем да кажем отсега какъв ще бъде крайният резултат на цените. Ще има някои КП, при които цените ще се повишат, а други ще се окаже, че трябва да се остойностят по-ниско. Има практика в ЕС, която формира съотношение между дейностите в различните медицински специалности и относителни тегла по тях, това е работа, която предстои да се извърши. Но цените са и функция на обема на дейностите и средствата, които всяка година бюджетът ще генерира”, казва още зам.-здравният министър.

Запитана как смята, че ще се намали доплащането от пациента, при положение, че остава възможността болниците да обявяват такова под формата на екстри, тя казва: „Ще има конкуренция между осигурителите и лечебните заведения, ще има контрол от страна на пациентите, ще има възможност за реално остойностяване на дейностите - всичко това ще регулира основния пазар”.

„24 часа” публикува няколко мнения за вариантите, предложени от МЗ. „Моделът за демонополизация на здравната каса е много по-добър и по-лесен за прилагане от допълнителното задължително застраховане”, смята д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

„Представете си утрешния ден, в който нямаме монопол на НЗОК. Няма да се налага да се определят лимити на болниците и да се променят на всяко заседание на надзорния съвет. Няма да има нужда от Национална здравна карта, която да лимитира леглата по региони и да изчислява потребностите, няма да се налага дори да се остойностяват услугите, защото ще има справедлива пазарна цена. Никой частен осигурител няма да задължава болницата да назначава 10 лекари, ако може да извърши същата дейност с 5-има. Никой няма да плаща, за да се лекува един човек в болница, ако има заболяване, което може да се лекува амбулаторно”, посочва той.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика пък е крайно необходимо да се остойностят услугите и да се види какви са разходите преди да се реформира приходната страна. „После трябва да видим къде може да се намалят, защото знаем, че има много течове в системата, и чак тогава да говорим за повече приходи. А като става въпрос за това, първо трябва да се обърнем към държавата, която знаем, че не внася достатъчно приходи за здравеопазването и за пациентите, които осигурява”, коментира Стайков.

„Една цифра много ме смущава и е нормално да я има. Това са 6-те процента готови да заплащат допълнителна здравна застраховка, както показва проучване на "Алфа рисърч". Тези, които трябва да доплащат, трудно ще бъдат накарани да го правят”, смята проф. Стайко Спиридонов от Националната асоциация на частните болници.

„При теглене на положителните и отрицателните страни на двата предлагани модела трябва да се избере този, който е най-удобен на този етап - дали пълна, или постепенна демонополизация, ще го решат сметките и всички експерти. Колкото е по-простичко обаче, толкова по-добре”, казва той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gjz7

Dr_Doolittle 30.09.2018 20:20:36

'има много течове в системата' е най-кретенския израз на ВЕКА. Казват го или пропагандни деятели на управляващите комунисти (ГЕРБ и БСП/БКП) или просто облъчени лесно манипулируеми от пропагандата нискочели примати с неясни виждания по водопроводното дело и 'течовете'. Този израз нищо не казва ,нито служи за повишен контрол, нито е вeрен, но е удобно обяснение на комунягите и идиотите с чугунени тикви ,които се връзват на посланието вместо да запитат защо това е държавата с най-ниски разходи за здравеопазване и ако има причина за лошото му състояние това е липсата на реално финансиране , а не измислената за цепите на пропагандата фраза 'има много течове в системата' . Представяте ли си - слагате в резервоара 5 литра бензин и очаквате да изминете 1500 км . Естествено на 80тия километър всичко спира ,а вие казвате на жена си мъдро –‘тц-тц-тц-тц има течове в системата’. И така 18 години и го казвате , всеки път. Без други обяснения. И тя ви вЕрва. Ха-ха-ха

Гост 28.09.2018 13:49:51

Докторята са свикнали да вземат само пари на ръка,в гъза ги бърка че ще трябва да плащат данъци ,а още повече че ще има контрол от частен застраховател.

чукча 28.09.2018 14:38:13

Ми не, обратното ще е, ти ще си скъсаш гъза да убеждаваш застрахователя, че си имал нужда от лечение за да ти го плати. Той ще диктува какво, кога, къде и доколко ще покрива и плаща. Както е при каското - плащат само най-необходимото и най-евтиното менте и ще иска ремонтът да е в неговия сервиз, разбирай болница.

Гост 28.09.2018 14:24:28

Ще има,ако сключим договори със застрахователите.Ама няма да сключим и при нас ще плащаш кеш.И после с касовата бележка,за която все ревеш си търси парите където щеш.Голямото плащане се задава, тъпанари.

Гост 28.09.2018 12:20:54

Проблемът с доплащанията ще бъде решен, когато законно се ограничат такива за осигурен пациент, ползващ основния здравен пакет, обявен от МЗ. В същото време трябва да се въведат защитни минимални възнаграждения на медицинския персонал по специалности с оглед дефицита им като цяло и постоянната имиграция зад граница, и с оглед диспропорциите по някои специалности. Крайно необходими са финансови и други стимули за решаване на диспропорциите по райони в провинцията.

Гост 28.09.2018 10:08:55

К.р за алчните доктори!

чукча 28.09.2018 11:11:46

Грешиш - дебелият ще го ядем пациентите, защото ще доплащаме поне на пет места - и към НОИ 8%, и към застраховател 12лв., и към болница 122лв., и в аптеката, и за консумативи. И редовните платци ще продължаваме да носим на гърба си държавни служители, пенсионери, деца и маргинали...

Гост 28.09.2018 10:46:46

Този орган ще го лапате вие,ненаситните плюскачи на денонощен и безплатен висококвалифициран лекарски труд. Ще ви преседне даже.Ще си плащате в брой на лекари и болници,а после с касовия бон ще си търсите парите на майната си.

Някой 28.09.2018 11:24:19

Да бе мечтай си. Ще се скъсаме от бачкане , а после една камара застрахователи ще прибират голяма част от парите дето сме ги изработили и ще търсят под вола теле да не ни платят изработеното. На нас ще ни плаща застрахователя, а не пациента, т.е. прецаканите все ще сме ние. Дано поне да ни остойностят добре труда, че да не стане като през 90те, когато взимахме по-малко от продавачка на кооперативния пазар.

стар лекар 28.09.2018 12:11:21

Никакъв договор с никакви застрахователи.

Гост 28.09.2018 11:31:55

Това ще стане,ако сме овце и сключим договори с мутренските и комунистически застрахователи.Отсега виждам как овцете ще се наредим на опашка пред 20 застрахователи и пишем по 20 отчета и ни проверяват от 20 места.Ние трябва да си остойностим труда не киро тефтера.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Излекувана от COVID-19 пациентка с благодарствено писмо до УМБАЛ „Пловдив“
22.09.2020 14:48:53

Излекувана от COVID-19 пациентка с благодарствено писмо до УМБАЛ „Пловдив“

„И за мен, както и за много хора по света, срещата очи в очи с COVID-19 изпълни сърцето ми ...

Започва Световната седмица на аптеките
22.09.2020 13:59:54

Започва Световната седмица на аптеките

От днес стартира Световна седмица на аптеките. Целта е да се изтъкне важността на професията и да ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...